用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考了一間少功課小學,惡夢開始?
樓主: stockmike
go

考了一間少功課小學,惡夢開始?   [複製鏈接]

我覺得一人行一步, 閱讀的好處是人盡皆知, 但不寫, 只是靠讀有時都會有問題, 樓主其實可以體諒下太太的想法.

給樓主作參考:

<從一局棋講起:家長明白子女的潛力嗎?>
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

回覆 stockmike 的帖子

請問可否賜教,你小孩會讀哪間小學?我也想功課小。謝謝你。

回覆:eviepa 的帖子

啱啱睇完

樓主:

和你太太一樣,在教育上我太太也是個傳統得很的人。這方面,我則前衛之極。我要應用自己的教育理念在女兒身上,內子是一個潛在的障礙。

十二年前沒有EK,沒有網友的閱讀分享可作參考,親友們也沒有任何一個採取閱讀為本的培育方法。我們認識的人中,基本上所有成績最好的都經歷過催谷的洗禮,要說服太太安心地等我慢慢教好女兒,難度可想而知。

令太太的疑慮減輕,我用了幾種方法:

1. 從小一開始,女兒的所有學業問題,都由我一手包辦,不需太太分擔(其實不想她插手)。下了班,我放棄了很多休息的機會,接受女兒的詢問、伴讀、一起看英文卡通片、講故事、講通識。太太每晚飯後只需負責煲劇。當太太發現丈夫全情投入教女,她很欣賞這種熱誠,亦自忖沒有我這份耐性。

2. 做個salesman:經常和太太討論教育理念,十足我在EK寫文一樣,經常指出現行教育大環境出了甚麼問題,導致學生學習緩慢,在這環境中,用甚麼方法可以減輕填鴨的禍害,用甚麼方法可以超越同齡孩子。

3. 有路線圖:就算太太認同我的理念,還需要具體的進步來証明這理念會通向優良結果。中文、數學比較難証明,但英文會快。我在女兒小二聖誕開始伴讀英文書,開始時,是英語文盲,但到四月份,小三的閱讀理解已經難不了她,小三的聖誕時,她已覺得小六的閱讀理解很淺易。這個進步速度,連內子都感到喜出望外,對我的理念開始有信心。此後,中文大進、數學大進,成功達到band 1水準上中學。

以上幾項,看看你能做到幾多點。

bbb330    發表於 14-7-26 21:22
lypoon    發表於 14-7-17 12:30

引用:我也同樓主理念一樣,希望培養小朋友閱讀興

原帖由 sexymami 於 14-07-04 發表
我也同樓主理念一樣,希望培養小朋友閱讀興趣。幼稚園也是愉快學習的,少功課(一星期只一次),所認識的字 ...
這個係自小多閱讀就可以避免的問題, 不是用操練去解決

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

eviepa 發表於 14-7-5 17:58
樓主:

和你太太一樣,在教育上我太太也是個傳統得很的人。這方面,我則前衛之極。我要應用自己的教育理念 ...

1. 從小一開始,女兒的所有學業問題,都由我一手包辦,不需太太分擔(其實不想她插手)。下了班,我放棄了很多休息的機會,接受女兒的詢問、伴讀、一起看英文卡通片、講故事、講通識。太太每晚飯後只需負責煲劇。當太太發現丈夫全情投入教女,她很欣賞這種熱誠,亦自忖沒有我這份耐性。

Xxxxxx

第一和三我也有做。我更由女兒二歲起,學習/學校的事我一手包辦。可幸我倆想法大致相近。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:樓主:和你太太一樣,在教育上我太太也是個

原帖由 eviepa 於 14-07-05 發表
樓主:

和你太太一樣,在教育上我太太也是個傳統得很的人。這方面,我則前衛之極。我要應用自己的教育理念 ...
很多谢你無施地分享心得。我返工時間不定,末能定時陪伴。但會盡力做。同請教各大大有乜恐龍故仔書介紹,仔仔不愛看故仔,只愛看資料性書,例如恐龍有幾高,吃什麼?好鬼鍾意恐龍,我想慢慢引佢睇故仔圖書,(佢鍾意多圖少字),進而慢慢看chaper book, thx!

引用:+本帖最後由+shadeslayer+於+14-7-5+19:53+

原帖由 shadeslayer 於 14-07-05 發表
你和eviepa都是令人佩服的好爸爸

the topic should be changed to "Met some parents who like功課,惡夢開始?

學校教得深多功課就係好?我唔覺。朋友有對仔女,家姐唔係話特別叻,但係比佢考左入間谷得好勁GE學校,都叫做OK咁係中間果堆,過左幾年到細佬入左去就簡直係惡夢GE開始,細佬唔係唔叻,只係學校GE教學方法唔適合佢,次次都係考包尾果幾個,連個人都無曬自信,最後都係決定同佢轉過間無咁難同堆係小班教學GE學校,成績雖然都只係上返去中游,但係個人有返自信。

eviepa 發表於 14-7-5 17:58
樓主:

好彩我家係中央集權式管治, 我講一句就算數, 外子就開開心心咁袖手旁觀。

stockmike 發表於 14-7-5 20:00
很多谢你無施地分享心得。我返工時間不定,末能定時陪伴。但會盡力做。同請教各大大有乜恐龍故仔書介紹,仔 ...
佢鐘意恐龍書, 都可能鐘意西遊記, 可以同佢講下故仔, 幾無厘頭, 好多男仔都鐘意。

回覆 little_yolky 的帖子

我屋企都係,我說了算。
我老公係control freak,也都要管,唯獨亞女搵學校,佢見到咁煩,吾敢插手。

回覆:考了一間少功課小學,惡夢開始?

千祈唔好以為了presentation 係好淺, 要認真做好一份presentation,小朋友閱讀能力不可少,仲再有觀察力,分析力,想像力… 同一個題目,要去到幾深入?答案係無底嘅,反而父母要努力引導同啟發,拓闊視野,剌激思維,到時係同仔女一齊教學相長…咁先有效果,努力呀!

chymama2 發表於 14-7-7 19:04
千祈唔好以為了presentation 係好淺, 要認真做好一份presentation,小朋友閱讀能力不可少,仲再有觀察力, ...
無錯,present仲難,考的野好多模式。

引用:千祈唔好以為了presentation+係好淺,+要認

原帖由 chymama2 於 14-07-07 發表
千祈唔好以為了presentation 係好淺, 要認真做好一份presentation,小朋友閱讀能力不可少,仲再有觀察力, ...
講得好啱,present仲難,做得好,好考技巧

chymama2 發表於 14-7-7 19:04
專題研習先至做到嘔血。

對呵, 初小冇咩深, 只要是小心的一般都可以8-90分, 不過 presentation / project (非親子)  就好睇小朋友能力
‹ 上一主題|下一主題