用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考了一間少功課小學,惡夢開始?
樓主: stockmike
go

考了一間少功課小學,惡夢開始?   [複製鏈接]

- duplicated - deleted -

回覆:考了一間少功課小學,惡夢開始?

其實選校前已有共識。但考到好後大多數朋友家長都同我哋講太淺,冇功課。點得啊?你仔仔都ok醒目,點解吾谷下佢?谷唔到咪轉校囉!這對我沒有影響,所以我呢兩個月沒有作任何叩門動作。其實我不想太多重複的操練影響小朋友獨立思維,小學階段我認為要培養學習興趣,會自己攞起本書睇有趣的東西,呢個係小學的目標。加上現各大大閱讀派都出現語文方面比較突出,根本就一舉几得。無耐大多數只係短期目標為本,最叻就係同其他同學仔比較,人有我有,人補我補

不如你同你other half share 一下ek 閱讀派的成功例子,otherwise, 暑假留留長,每日練習閱讀玩hea各2hrs 都應manage 到,我估

回覆:MrBeast 的帖子

她知道的,但唔知佢信幾多,我就好信

stockmike 發表於 14-7-4 13:24
她知道的,但唔知佢信幾多,我就好信
其實如果你哋唔要佢短時間內考試好叻, 一般中上就okay, 咁你個方法係work的。

你讀間學校唔谷, 但最緊要係你有心機同佢陪讀, 呢個point好緊要。唔係推晒俾學校。閱讀要一兩年至見到效果的, 同操卷唔一樣, 操卷見到即時成效, 但無長遠成果。我囡囡都係咁, 真人真事, 我由佢BB幾個月大開始講故仔, 幼稚園陪讀, 依家升小二, 功課溫習唔駛人操心的, 維持响全級中上游。最明顯係閱讀理解, 佢做得唔錯, 依家小學中文好鬼深, 你要堅持同佢閱讀。升小一操卷真係好多餘, 因為小一測考老師會讀卷的。

你都係同小朋友陪讀之餘, 多啲同老婆念下金剛經, 等佢無乜雜念, 可以打退身邊既牛鬼蛇神啦。

回覆 stockmike 的帖子

樓主不用太介懷短唔短期目標呀!培不培養到閱讀興趣,根本與多不多功課,學校谷唔谷沒有必然關係!樓主如有時間,在小息或午飯時間,去一些超多功課、勁谷的學校門外走走,看看有幾多人在閱讀,又到愉快學校走走。信自已的眼,就知道那所學校閱讀氣氛強啦!硬要將小功課、唔谷與閱讀興趣掛勾,有點偏離現實。或者可聽聽心旁的意見,不用先定為洪水猛獸,不能接近。他們都有他們的理據架!

多閱讀既小朋友成績一定唔會差,以我侄仔做例子,佢宜家小三,之前好少閱讀課外書,4個月前見我仔閱讀獎品好吸引,主動要求要參加閱讀獎勵計劃。佢每次考試測試只係中間名次,默書亦只70分左右,但佢近呢1個月考試及默書,幾乎科科95分,默書更連續3次100分,呢啲係佢閱讀前未試過ga,佢宜家都坦言閱讀令佢覺得學校教既嘢變淺左同容易理解左。我自己都好想阿仔讀小一後可以有時間閱讀,希望佢會愛上及享受閱讀。至於數學科,老實講,真係唔難,只要明白個概念同方法,好易計到答案,至於文字題,都係閱讀理解問題,閱讀得多,多數識。洗唔要洗小朋友操練習,最好計對性黎操練啦,唔好浪費寶貴時間。

引用:回覆+stockmike+的帖子 樓主不用太介懷短

原帖由 5tgb 於 14-07-04 發表

樓主不用太介懷短唔短期目標呀!培不培養到閱讀興趣,根本與多不多功課,學校谷唔 ...
小息也閲讀,不去玩的不是愛閲讀,是書蟲,我反而擔心。

little_yolky  我囡囡間學校小息唔準讀書, 老師話小息唔係要嚟讀書, 係要嚟休息同玩的, 真係吹到   發表於 14-7-4 17:48
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:回覆+stockmike+的帖子 樓主不用太介懷短

原帖由 5tgb 於 14-07-04 發表

樓主不用太介懷短唔短期目標呀!培不培養到閱讀興趣,根本與多不多功課,學校谷唔 ...
功課測驗練習多而深,那有閒情閲讀?閲讀理解就有。

little_yolky    發表於 14-7-4 17:47
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我也同樓主理念一樣,希望培養小朋友閱讀興趣。幼稚園也是愉快學習的,少功課(一星期只一次),所認識的字很少(尤其中文)。

問題來了:升小學後會點?身邊認識從這幼稚園畢業的小朋友,剛升小學的頭半年/一年都追得很辛苦。

如果我預期會是這樣的結果,我是否應該早點在這暑假做點準備,例如讓她認識多點生字,寫字快一點?

她現在寫字像畫畫,筆順全錯,也不記得所學過的字。所以我上星期一口氣買了5本習作,(之前一本也沒買過)希望今個暑期惡補一下,也只是希望她能多些寫字,開學後功課不用做太耐/太晏。

其實這也不算很過份也不會影響她學習的興趣吧?最少我開始了幾天,她還是很高興的自動自覺的去完成。

rainbowcov  只要佢有興趣就俾佢寫,但如果佢一無興趣就千奇唔好迫佢,免得佢失興趣。  發表於 14-7-6 08:31

回覆 shadeslayer 的帖子

多謝提供書蟲的定議,因為先前真的不知何謂書蟲!那麽,孩子果班大約有1/3是書蟲啦!因為是孩子告訴我,有很多同學在小息時看書。而告訴我午飯時不去玩,而看書的,是一位職業是學童午膳供應商的朋友。他提出多同學吃完飯看書的學校,正正全部就是最谷的學校,由此推論,都是書蟲來架啦!要健康甘看書,這班人應該都唔係架啦,情况都幾令人擔心!

little_yolky  打錯「吃完飯」至啱。  發表於 14-7-25 17:23
little_yolky  叫完飯馬上看書, 會防礙正常消化   發表於 14-7-25 17:23
little_yolky  係, 情況令人擔憂。  發表於 14-7-4 17:50

eviepa 發表於 14-7-3 21:33
我阿女小學讀了六年極少功課、沒有名次、壓力極低的快樂學校。六年裡,別人忙著做練習,我女兒卻在享受人生 ...
這就是所謂的條條大路通羅馬。
培養自學能力比填鴨更重要。

manmanchubb  totally agree  發表於 14-7-27 13:43

王家爸爸 發表於 14-7-4 18:03
問題係樓主要用咩方法搞掂老婆大人。

引用:其實我唔明白點解話讀愉快學習或活動教學的

原帖由 mimi1102 於 14-07-04 發表
其實我唔明白點解話讀愉快學習或活動教學的學校, 就會浪費左人地個仔, 讀快一年的課程就等如叻人好多?

我 ...

Agree

我朋友個女入左間出名谷的女校,小朋友都是讀d好hea的幼稚園, 佢上到小學考試都無問題成績好好。我朋友不是谷的,所以快升小一的家長不用擔心。暑假不如同小朋友讀多些書仔先,上左小一他們中文是好了好多。

nnnn

5tgb 發表於 14-7-4 17:38

多謝提供書蟲的定議,因為先前真的不知何謂書蟲!那麽,孩子果班大約有1/3是書蟲 ...
小息也看書,不跑下走下,確令人擔心。希望唔係教科書。

引用:Quote:eviepa+發表於+14-7-3+21:33+我阿女

原帖由 王家爸爸 於 14-07-04 發表

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

自已孩子都是書蟲來架(讀幾谷下學校)!書包內永遠有一本課外書,方便隨時看。在家長會時,老師都曾提出班內的閱讀氣氛幾好,可能是學校鼓勵啦,愛看書的孩子確不小。自已都怕孩子變書蟲,所以每星期孩子都有一次足球,二次游泳(每次一個半小時),加上有其他藝科活動,希望能平衡下,尚幸孩子都能愉快地參與。一年下來,發現孩子看書多了,活動多了,成績也好了。自覺孩子班內喜歡閱讀個D同學,都是活動多了,成績好了。所以才有愛閱讀與功課多小,谷唔谷沒有必然關係的想法。

little_yolky 發表於 14-7-4 18:12
問題係樓主要用咩方法搞掂老婆大人。
這一關相信樓主最難搞,大多數人都相信數字,並不太在乎實際的實力。大多數人都只看到做左幾多功課,不能判斷所做的功課是否真的能幫助小朋友長知識。

babypigs    發表於 14-7-5 15:35
‹ 上一主題|下一主題