用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 考了一間少功課小學,惡夢開始?
樓主: stockmike
go

考了一間少功課小學,惡夢開始?   [複製鏈接]

回覆:hungchan1234 的帖子

其實我都有朋友讀緊果間學校,朋友好滿意他仔仔英普present表現. 無乜抄寫功課,多project present.

我揀它是配合仔仔多講嘢性格,又有D英普語境 。

回覆:stockmike 的帖子

串英文嗰啲嘢其實好死,用得多自然會懂,不用死記!

manmanchubb  good  發表於 14-7-27 02:47
王家爸爸    發表於 14-7-4 18:04

回覆:mitsoi 的帖子

‘’而且習慣係由細培養既, 錯過左就無.”

精結所在,而家走去用晒時間做補充。重組句子,跟住又串字,真係激死我!有自讀興趣後仍有不足再練吓考試技巧也不見得遲(最敝仍未有自讀,要伴讀)我考間成績無排名小學,就係唔想追追趕趕影響心情。自己信念不足好容易隨波逐流,人做你做,你有乜優勢?

今日重考埋 KPCC  中級, 我之前問考來做乜? 大人話 第日可以叩門用。我聽到都滾滾哋

回覆:stockmike 的帖子

我覺得多閱讀,理解能力、寫作能力一定好。我阿女今年5歲幾,下年讀小一。佢一年前已唔俾我伴讀。佢中、英文閱讀能力都好,成績在班中數一數二。我在默書做評估考試前都冇點同佢温(英文直頭唔理佢,中文字較難寫要温下)。因此我好認同你的做法。
但我認為做下補充都冇壞。暑假唔好俾小朋友太hea,做一兩本囉。(上次同阿女去書局,見到個家長帶住個同我個女一樣大的小朋友,買成7、8本練習,她女兒想買圖書又唔俾。佢同我講佢個女閱讀好叻,仲介紹我買補充。我真係想話佢咁教係唔。我見佢個女睇個D書好淺,閱讀能力好一般,但佢又做D嘢壓抑女兒閱讀興趣!真係唔知佢點諗!)
至於考公開試方面,如果唔太迫個小朋友,只係做下pass paper,想睇下孩子的程度都無妨。最重要是唔好要小朋友係咁操練習,成效不大(閱讀好,grammer自然錯得少)。
你同太太傾傾時間安排及對子女的期望問題啦,要互相遷就呀!(我啱啱同老公傾過以上問題。我老公是較谷的,想阿女在小學考得好,我都想,但唔想俾太大壓力佢,只要成績中上都接受。我唔打算小學補習、功課輔導,但可能會一星期一次跟外國人學口語,keep住佢oral。我老公都贊成我的做法。)

如果小朋友喜歡閱讀英文書,他們基本上不用温英默都滿分。中默後期,我女女都只是望望吓本書,大部份詞語都懂寫。不過我女中文較弱加上學校真係功課極少,所以我有比中文練習她做,但都無可能天天做。每天要小朋友温書,默生字,串英文和做練習是無乜可能!

家長同小朋友要有取捨,如果小朋友太多野做,又如何有時間看書,還有小朋友每天最少要有半個鐘户外活動。

引用:‘’而且習慣係由細培養既,+錯過左就無.”

原帖由 stockmike 於 14-07-04 發表
‘’而且習慣係由細培養既, 錯過左就無.”

精結所在,而家走去用晒時間做補充。重組句子,跟住又串字,真 ...
幼稚園谷我一定唔同意。至於小學階段,我覺得可以比孩子多方面嘗試,視乎孩子的能力及興趣。中、英多阅讀,成绩一定不會太差,有阅讀能力,自然就懂得做重组句子、排句成段之類的题目,根本不用操练。英文亦然,多看書,多朗讀,自然会領会音節拼串,根本不用强記串字。  初小生,不如多接觸多学習不同課外活動,培養廣泛興趣,对身心发展更有益。

我可以肯定喜歡閱讀的小朋友,他們唔温書去考試成績都不會太差,除非你要求是100分。

王家爸爸    發表於 14-7-4 18:05

樓主何不和other half 打個bet, 只是小一,今年試你的方法, 如test/exam below 某分,就即跟返佢方法。

Ps, 有時家庭和諧可能會比用邊個方法更重要。

manmanchubb  totally agree  發表於 14-7-27 02:52

醒目開學勳章 王國長老

引用:係law,+有些家長又話要愉快學習,跟著又安

原帖由 MrBeast 於 14-07-03 發表
係law, 有些家長又話要愉快學習,跟著又安排補習。

Anyway, 最好就兩公婆一至,若唔得就約定一人一半時間l ...
愉快學習唔係唔駛學習,跟得上就唔駛補,跟唔上父母都有責任做d野吧。呢種情況補習,同80分想要85分果種補習,有分別的

MrBeast  同意。你知係度太直接會引發世界大戰 :)  發表於 14-7-4 08:19

醒目開學勳章 王國長老

回覆:考了一間少功課小學,惡夢開始?

閱讀係好基本學習要求,亦係一個非常好的習慣。小兒非常愛閱讀,所有閱讀理解,數學解題,我都唔駛擔心。呢d係好多本地家長面對的問題,最慘小朋友討厭閱讀,迫都迫唔黎,問題無法解決

醒目開學勳章 王國長老

我揀愉快活動,首先家長要徹底改變觀念:活動唔等於淺,只係唔操練。事實上當小朋友有機會自主學習,仲可以學得更遠(因學習資料唔止課本,係所有網上、圖書館可搵到的資料)。如果家長配合更可事半功倍。當然家長都要了解:學校升中前景如何?去邊d中學?學公開試成績又點?了解左,有數字在手,咪放心lor!

先看(父子賣驢)故事,就找到答案!

引用:我揀愉快活動,首先家長要徹底改變觀念:活

原帖由 Charlotte_mom 於 14-07-04 發表
我揀愉快活動,首先家長要徹底改變觀念:活動唔等於淺,只係唔操練。事實上當小朋友有機會自主學習,仲可以 ...
但無可否認當學校爭相把小學的東酉往幼稚園推,中學的柬西又往小學推,這類學校的學生考試真係高分,硬知識又真係強。家長點抗拒?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Jane1983 發表於 14-7-3 18:35
同你太太傾吓,其實選校前兩個有共識就最好……
十分同意。

Jane1983    發表於 14-7-4 13:39
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

MrBeast 發表於 14-7-4 07:58
樓主何不和other half 打個bet, 只是小一,今年試你的方法, 如test/exam below 某分,就即跟返佢方法。 ...
知識,愉快,未必跟成績有正面關係。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我想補充一點,愉快學習是學習,氣氛的經歷,不等同活動教學。不少活動教學小學都在高小谷得幾厲害!

Charlotte_mom  你講得岩, 多謝提點  發表於 14-7-4 12:21

其實我唔明白點解話讀愉快學習或活動教學的學校, 就會浪費左人地個仔, 讀快一年的課程就等如叻人好多?

我只見有好多小朋友因為有時間睇課外書, 所以佢地的知識, 係遠遠超出好多大人.

duplicated --- deleted ---
‹ 上一主題|下一主題