用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 戒口快滿三年了.....
樓主: free_style
go

戒口快滿三年了.....   [複製鏈接]

回覆:free_style 的帖子

呢排睇咗好多資料,都明白介口嘅重要,再加上阿仔介口後,確實情緒好咗好多,成個乖晒。上星期見醫生,佢提到介口介(GFCF)一段時間後,應該會少啲引致敏感食物,見樓主已幫囡囡介口三年,所以好奇問。佳因阿仔有幾多生果、蔬菜敏感,例如橙、奇異果、薯仔、蕃茄、生菜等等,而佢又鐘意食生果蔬菜:;pppp:

回覆 奀珠 的帖子

難為了媽媽........加油加油!!!!

開始介囗,但唔小心好易中gluten, 好難食即食食物或出街食!

回覆:奀珠 的帖子

你看邊個醫生,可以pm比我?

回覆:東東公主 的帖子

即食食物要揾gluten, dairy and egg free, 都唔難揾,係貴啲啫。
至於出街食,我仲未試過,好想試嗰幾間organic餐廳,但又驚去到無嘢啱阿b食。

回覆:奀珠 的帖子

一星期以前有一兩天同小朋友街食早餐,現在要留在家食!
食中歺都有機會中!真是要好小心!

我仔仔 BioTek 有驗血結果
Dairy 乳製品 基本全部5級敏感或以上
雞蛋白,雞蛋黃都係5級
反而麵包酵母只屬2級
大麥小麥居然只屬0級
榛子特別係3級
要立即戒奶戒蛋了

DENNIS201 發表於 15-1-28 20:52
我仔仔 BioTek 有驗血結果
Dairy 乳製品 基本全部5級敏感或以上
雞蛋白,雞蛋黃都係5級
我睇過好一些小朋友、驗食物敏感的結果。其實大部份人驗小麥,表面上是無敏感的,但其實小麥是整個問題的核心關鍵之一,所以,驗唔驗到都肯定要戒,呢點係唔駛諗的。
原因嘛....是因為小麥裡的蛋白質,孩子的腸道不能全面分解,汲收後,變左類似嗎啡的蛋白質排列,一路食,一路影響個腦。所以小朋友百厭,唔係曳,其實係佢不能自控。之所以,你鬧佢都無用,其實佢也許都好自責,好想做好等父母讚。這點,我地一直要幫佢戒口,否則只會形成惡性循環:越鬧越曳。回心諗,做得到又有人讚,係人都想啦。係做唔到,反正都俾人鬧囉,咪再曳D囉。破窗理論。

回覆 free_style 的帖子

明白晒...

奀珠 發表於 15-1-28 00:18
即食食物要揾gluten, dairy and egg free, 都唔難揾,係貴啲啫。
至於出街食,我仲未試過,好想試嗰幾間org ...

是,要小心的呀! 食早餐嘛,我的經驗係....的確有點難度。所以我地都少左出街食早餐。真係去的話,會自備孩子的食物,GFDF 粉麵之類啦,去到用餐廳的碗盛起,扮一齊食囉。所以,會多左去大家樂、大快活之類。....茶餐廳就唔係好方便咁做了,費事侍應難做。

不過呢,食午飯及晚飯反而容易左喎。首選:清水打邊爐,最好選任食的那些,自已帶去食,最正。其次,你估唔到,和亭其實有野啱我地食的,可以諗諗。

奀珠 發表於 15-1-28 00:18
至於出街食,我仲未試過,好想試嗰幾間org ...
那些主打的 GFDF organic 餐廳,灣仔的我試過,又貴又唔係幾好食....兼選擇少.....去一次就夠了。
香港仔好似有一間,我未去過。有機會都想試下。

我個仔仲細(2.5歲),唔出街食問題唔大,星期六、日都係食完午餐先帶佢出街,不過佢大啲就要再諗諗辦法。
帶佢去organic 餐廳想滿足自己出街食,又唔洗瀨低個仔啫。

奀珠 發表於 15-1-28 23:36
我個仔仲細(2.5歲),唔出街食問題唔大,星期六、日都係食完午餐先帶佢出街,不過佢大啲就要再諗諗辦法。
帶 ...
唔駛「懶低」個仔,我成日帶住兩個小朋友四圍去的。去玩嘛。戒口,原因之一係唔甘心所有周末去做 training,我要有家庭活動及回憶,寧願決心戒口。
其實搵食有好多方法,但要花點心思及多留意。OK的喎,有時老公唔得閒,我一個帶住兩隻馬騮,都仍然可以在外搵到用膳的地方。

你好叻!我都覚得星期六日一定要帶小朋友出街!開心下!成日在家!冇得見多d街外的事!
我剛開始戒口,去街依然覺得好煩!細女細唔方便打邊爐!食中或日式菜又擔心d餸d或個汁有小麥!
下星期學校又生日會!又要出街食團年飯!唉!

可否分享下出街可以食乜?除左邊爐!

回覆:東東公主 的帖子

係啦,我都想知

回覆 free_style 的帖子

請問可唔可以pm 我有關驗血/ 大便/ 生物療法/ 菜單同doctor資料比我? 謝謝幫忙!!!

回覆 derekfung 的帖子

pls check pm

回覆 奀珠 的帖子

唔想打邊爐,可以考慮和亭,因為佢兼具打邊爐的原素,但又有其他選擇,可以同埋朋友仔一齊去,享受下社交生活的樂趣。
‹ 上一主題|下一主題