用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 戒口快滿三年了.....
樓主: free_style
go

戒口快滿三年了.....   [複製鏈接]

回覆 free_style 的帖子

你好
可以分享一下菜單嗎?
感謝

回覆 eric0720 的帖子

pls check pm

你好可以麻煩分享一下菜單嗎?
同點買GLUTEN FREE食物?
因為超市都係得一包半包GLUTEN FREE 粉

我也需要協助
請PM有關資料
多謝

火之熙 發表於 15-1-16 01:16
你好可以麻煩分享一下菜單嗎?
同點買GLUTEN FREE食物?
因為超市都係得一包半包GLUTEN FREE 粉 ...

菜單已PM你。可參。
點買GF 食物?
1. 網店 little giant,講新款新口味,佢唔係最好選擇。但佢的好處係夠多GFDF產品,買錯野的機會相對較低,有網購,有送貨(但要買滿八百元才送);價錢....唔係最平又唔係最貴,同埋儲電子印花,基本上買一百元就平十蚊之類咁啦....也忘了詳情,總知是唔駛花心機儲、又可以扣到錢啦。

2. CITY SUPER。搵新口味,OK。但呢,擺貨唔係將GF 野放埋一齊,東一件西一件,唔熟行好難搵。

3. 若認真戒口,其實只要朝中式煮食方向發展,有很多地道、街市也有的GFDF選擇,這點只要花些心思,可以做到的。菜單裡就有很多我的心得。買包糯米粉、粘米粉返來,十幾蚊,慢慢試,花款又多。買個薯仔自已煎薯餅,平靚正......。我覺得這個方向最值得研究...可持續發展度很高......經濟實惠......

回覆:free_style 的帖子

Can u pm me ur blog link??
Meanwhile 如果早餐出街食乜好?

其實豬腸粉有冇小麥?去酒樓好多野都可能有小麥!

回覆 東東公主 的帖子

豬腸粉用粘米粉做的,理論上係無小麥、蛋及奶的。但要全走醬,自已加醬料才行,如豉油等。
早餐....好多選擇的喎,要睇你口味.....

酒樓..要揀囉,腸粉全走醬......灼菜走豉油.....若可食雞的話就白切雞......白飯任裝.....

都係果句啦,戒口的確唔係容易,起步時最難,上左軌道就無乜大問題的.....

是否戒口,唔係想唔想,而係是否生活到的問題。戒左口,小朋友慢慢回復佢地本來的能力及性格,化解了大部份因自傾而導致的問題。

食少些種類,唔會死的喎,其實係健康左,孩子汲收到營養,反而更好。

A仔食小麥,專注力會更差,若然如此,食也無謂啦,最重要是健康啫.....

Thanks thanks

我仔仔兩歲半,剛介口3星期,因為自己唔識(無興趣)煮嘢,不過為個仔都要學,因為見佢得咁少嘢可以食,好想俾到多啲variety 佢,麻煩樓主pm我。謝謝🙏🙏🙏

小兒有傾向,請問戒奶可否飲豆奶,或豆奶也不可以飲?

如果唔小心食錯野,是否好快有反應?

想問吓介口一段時間之後樓主有無再同阿女做多次食物敏感測試?醫生話GFCF diet之後,應該其他原本敏感嘅食物可以食得翻。

Taimei 發表於 15-1-24 12:07

小兒有傾向,請問戒奶可否飲豆奶,或豆奶也不可以飲? ...

戒口...其實是生物治療的「兩條腿」之一,另一主要部份是食營養補充劑。所以,若你的孩子是有傾向....咁你應該先諗諗用什麼方法來回應.......。若選定這條路,則要先驗食物敏感。

回答你的問題:戒口後可否飲豆奶,這要看你的孩子是否有大豆敏感,若是,你轉飲豆奶也許作用不大吧。若然如此,是否無選擇? 非也,有米奶,椰子奶,杏仁奶.......還有一堆.....若真想做,先驗左食物敏感先吧。

引用:各位,謝謝留言。若你有興趣取、但我卻仍未

原帖由 free_style 於 14-11-18 發表
各位,謝謝留言。若你有興趣取、但我卻仍未俾菜單你,請傳私信。因那樣回覆較易,有時覆覆下....覆亂左.... ...
Can u pls pm me as well, many thanks

奀珠 發表於 15-1-24 22:58
想問吓介口一段時間之後樓主有無再同阿女做多次食物敏感測試?醫生話GFCF diet之後,應該其他原本敏感嘅食 ...

其實你可以先研究,為什麼要戒口。研究完,你就會知道,太心急食返致敏食物,其實係搵自已來搞的,那.....不戒口咪乜事都無囉......

根源是孩子屬過敏體質,加埋腸漏,致敏食物長期啟動了免疫系統,結果你認為有營養的食物,落左肚,身體視為異類,派衝鋒隊出來打佢,結果是自已打自已,輕則皮膚敏感,重則咪A仔特症、情緒波動、自控及專注能力低......其實是在損害其腦部發展。講到呢到......係咪仲想食返致敏食物呢? 講真,驗一次食物敏感都唔少錢,我唔會短期內驗完又驗。

其實,駛咁多錢、搞到咁麻煩,戒口,也是要避免這個循環發生。好多人問我,阿女戒口到幾時? 我覺得這個問題無乜意思,若她身體真的是承受不了,你唔戒就是健康差了,咁你想食到病,定係想食少D但身體健康? 若醫生說是戒一世,但將來某天,她突然好了,亂食野都無事,那今天的顧慮是無必要的。將來的事常存變數。搞好今天先吧。我的目標好明確,甩掉A仔特徵,追返同年紀小朋友的社交及學習能力,且是持續地保持在同儕中間。做到呢一步先有條件去諗戒口戒到什麼時候?

東東公主 發表於 15-1-24 17:39
如果唔小心食錯野,是否好快有反應?

是。通常係感覺到行為或情緒有異樣,心感不妙,四圍檢查佢食過的野,好幾次也是如此發現佢食錯野。

試過有一次,阿仔又有些發夢狀態,漏帶野兼做功課好論盡,CHOK 下佢,原來在學校偷食,係同學仔請佢食的東西。

奀珠 發表於 15-1-24 22:58
想問吓介口一段時間之後樓主有無再同阿女做多次食物敏感測試?醫生話GFCF diet之後,應該其他原本敏感嘅食 ...
再答返你的問題,我女在開始戒口時,驗左一次食物敏感。此後暫時無再做同類檢測。
原因是,我隨後再做的其他檢測,不是令她可以食更多食物,而是集中在如何進一步提升她的身體機能、及減少對腦部發展的損害。

至於將來會否再做食物敏感的測試呢? 由於現在她食錯野時,隨即有反應,所以暫時無必要咁做。我諗...到佢大個女,假若要求唔再戒口的話,到時我就會同佢驗多次食物敏感,睇住個報告,等佢自已決定是否維持戒口的生活,因將來大個女,佢有自主權,我好難干預佢,但有份報告,有個客觀參考同佢去討論如何規劃自已的未來生活。

回覆:戒口快滿三年了.....

請問可唔可以pm 我有關驗血/ 大便/ 生物療法/ 菜單同doctor資料比我?
謝謝!

‹ 上一主題|下一主題