用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 又一村聖母玫瑰
樓主: 喧嘩
go

又一村聖母玫瑰 [複製鏈接]

回覆:又一村聖母玫瑰

多謝各位意見,我唔係住觀塘,不過好似有直接車去沙田,但唔會考慮,我自己銅鑼灣揸車返工,但就shift duty, 如果就到都會車佢返學,所以要過隧道嘅一定唔考慮,我樓下亦都有紅van去青山道,旺角,巴士去尖沙咀,同埋有直接車去東九匯基,顏寶玲等,但如果我坐穩band 1,又唔想再俾錢讀band1c 2a嘅邊緣學校

引用:Quote:原帖由+喧嘩+於+14-06-26+發表咁請問

原帖由 simonkawah 於 14-06-27 發表
觀塘band one b可考慮梁式芝,呂郭碧鳳,
唔係band 1c咩? 我想自行考band 1b

醒目開學勳章

想問下如果聖羅撒聖母玫瑰比較(唔計交通方唔方便)那一間好的?

喧嘩 發表於 14-6-27 08:54
官塘四大,2男2女,2女就係聖傑靈同ST PAUL.
跟住就梁式芝,呂郭碧鳳嗰咋BAND 1C.
官塘區中學在自行階段非常搶手,除本區外仲有西貢區同黃大仙區尖子加入競爭.

回覆:rebecca0113 的帖子

外人好難比較兩間學校,不過幾年前有聖羅撒小學的家長捨聖羅撒揀聖母玫瑰。

引用:Quote:原帖由+simonkawah+於+14-06-27+發表

原帖由 喧嘩 於 14-06-27 發表
樓主唔想同男生爭,想揀女校。但全港女校得十幾間。要b1b, 唔過海,唔嚴,冇功課壓力,校風好。。。真係冇乜選擇。你可能要將條件定優先次序。

如果設定係b1b女校係第一條件,根據 schoolland的資料,自行時的選擇可能係:聖母玫瑰,聖羅撒,天主教母估會蕭明中學。

回覆:ATSLO 的帖子

應該係全港有41間中學女校,band 1 有廿幾間先啱。我之前搜尋時設限為天主教band 1女校,所以得十幾間。

引用:Quote:原帖由+喧嘩+於+14-06-27+發表唔係ba

原帖由 ATSLO 於 14-06-27 發表
樓主唔想同男生爭,想揀女校。但全港女校得十幾間。要b1b, 唔過海,唔嚴,冇功課壓力,校風好。。。真係冇 ...
唔係呀,只係ssp唔想同男爭,因為ssp男得一間銘賢選

回覆:又一村聖母玫瑰

其實我鐘意男女校多d 架,如果有得選,band 1b基督教男女就正啦,如果唔係個個男仔都選銘賢咁濟,最啱我心水就係佢,坐小巴去太子,坐一個站地鐵就到

回覆:喧嘩 的帖子

你可以去這個網頁睇下: http://www.schooland.hk/ss/

回覆:ATSLO 的帖子

民生,丘佐榮,銀禧何明華。太子道/喇沙利道落車行去銀禧大約5-8分鐘。

Yanamami  仲有旅港开平吖  發表於 14-6-27 16:06

升中資料下載區 (升中秘笈, 學校banding與分佈 及 有用資料)
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &fromuid=144949
不如樓主看看這個THREAD
‹ 上一主題|下一主題