用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 又一村聖母玫瑰
go

又一村聖母玫瑰

請問屬1b or 1c? 好少人提,好似上智嘅二奶咁,有冇人可以分享下,例如,谷嗎,功課多唔多……

醒目開學勳章

天主教女子中學, 又係英中(band 1b), 當然好. 位置環境好 , 在又一村, 又唔雜,是一間低調而校風好好既女校

係二奶命,不過係好學校,大部分學生喺街嘅言行舉止都好乖,係位置較僻靜,夜放叫阿囡同同學一齊走,識一個家長,有一對囡,一個讀玫瑰,一個同區另一間女校(不是上智),佢自己都話2個d氣質都唔同㗎,玫瑰係好學校

回覆:又一村聖母玫瑰

咁功課,學術,老師方面如何?
我住九龍東,要行10mins先到地鐵站,去到九龍塘又要轉多次車,諗緊值唔值,小女現讀又一村私小

功課方面不清楚,都係間1b學校,成績唔會差,不過如果我係妳,我會再睇下有冇其它冇咁辛苦嘅路程先再考慮,畢竟揹住個書包行段路嘅係阿囡啊!

引用:如考慮地點,+點解唔轉KT+NET+考慮LAM+TIN+S

原帖由 chocolatebear 於 14-06-26 發表
如考慮地點, 點解唔轉KT NET 考慮LAM TIN SP/聖潔靈?
一來學校唔建議轉網,二來我上智都應該唔選,我怕我女讀得辛苦,所以觀塘果兩間都應該唔會,我女小學係好似幼稚園咁,老師超錫學生,打成一片,我想搵番lee d俾個女讀,佢d同學講痴線,頂已經叫粗口架啦,佢地好鬼純架

penpen  上智多功課  發表於 14-6-26 23:41
penpen  上智多功課  發表於 14-6-26 23:40
Yanamami  HTC唔辛苦的。  發表於 14-6-26 13:36
Yanamami  HTC唔辛苦的。  發表於 14-6-26 13:35

引用:係二奶命,不過係好學校,大部分學生喺街嘅

原帖由 penpen 於 14-06-26 發表
係二奶命,不過係好學校,大部分學生喺街嘅言行舉止都好乖,係位置較僻靜,夜放叫阿囡同同學一齊走,識一個 ...
德雅? lee 間其實b2都幾好架喎

醒目開學勳章

如果同番地點差不多既女校比較:上智同華英女應該係band 1A,聖母玫瑰係band 1B,聖家書院係band 1C,德雅係band 2A,對嗎?

penpen  跟據Khmama資料是的  發表於 14-6-26 15:19

喧嘩 發表於 14-6-26 13:32
一來學校唔建議轉網,二來我上智都應該唔選,我怕我女讀得辛苦,所以觀塘果兩間都應該唔會,我女小學係好似 ...
依我所知Lam Tin St. Paul超嚴厲, F1-F2學生硬性規定不可外出午飯!

penpen  隔離銘賢  發表於 14-6-26 23:31
penpen  其實好多中學初中一、二唔可以出去食飯,但亦有小部分可以,例如上智,不過為免同隔離撞食飯時間太多人,就好早食飯,11點幾就食喇  發表於 14-6-26 23:30

咁請問觀塘區有邊間學校自行時可以選,通常都會in嘅,我估我女屬band 1中,其實我有諗過銘賢,但要同男仔爭,屋企有小巴直去太子地鐵,再搭一個站地鐵就到學校門口,都幾方便

住觀塘? 有無諗過過海讀呢?

香港真光中學          灣仔區        1B
嘉諾撒書院         東區         1B
聖保祿中學      灣仔區        1B
嘉諾撒聖方濟各書院         灣仔區        1B

回覆:喧嘩 的帖子

如果band 1, 唔嚴,功課少,MCS 應該係其中一間。

我建議聖羅撒,沙田區。觀塘搭89x直達,又可以MTR轉馬鐵。校風是我舊年去多間中學觀察中最好,可惜我女覺得太悶wor.程度band 1b至1c.校長講明第一階段想盡收外生。

Yanamami  好嚴。。。。  發表於 14-6-27 07:27
Yanamami  St Rose打嚴。  發表於 14-6-27 07:26

回覆:opclk 的帖子

我個囡唔算叻,不過基本上唔多見佢做功課。

學校的校規唔過份又冇記過制度,學生可以不用扎辮返學,條校服裙可以長度在膝上,如果唔係短得過份就冇人話你。

成績好唔好同功課多唔多不一定是正比的。學校鼓勵學生多閱讀,如果課餘時間全都用來做功課,哪來時間看書及溫習?

sysy474  Is talking MCS ? So nice !  發表於 14-6-28 20:21

回覆:AmyWonglo 的帖子

樓主住九龍東,行去港鐵要10分鐘,有小巴出太子,我估佢行去89X總站仲遠過去地鐵站。聖羅撒都出名嚴,不過位多,因為中學5班,小學得4班,已經有一班一定係外來生,加上小學部叻嘅走,唔叻嘅冇得留下,所以直屬位夠用,第一輪主力收外來精英係合理。

引用:樓主住九龍東,行去港鐵要10分鐘,有小巴出

原帖由 AmyWonglo 於 14-06-27 發表
樓主住九龍東,行去港鐵要10分鐘,有小巴出太子,我估佢行去89X總站仲遠過去地鐵站。聖羅撒都出名嚴,不過 ...
官塘入沙田而家超方便。因重建官塘關係d巴士改曬線。不站非常同意你對st rose of lima的觀點.

引用:咁請問觀塘區有邊間學校自行時可以選,通常

原帖由 喧嘩 於 14-06-26 發表
咁請問觀塘區有邊間學校自行時可以選,通常都會in嘅,我估我女屬band 1中,其實我有諗過銘賢,但要同男仔爭 ...
觀塘band one b可考慮梁式芝,呂郭碧鳳,