用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 油塘 MILLS INTERNATIONAL PRESCHOOL
go

油塘 MILLS INTERNATIONAL PRESCHOOL [複製鏈接]

有冇人報左油塘 MILLS INTERNATIONAL PRESCHOOL 的 PN  呀? 我想報 2015/2016 年, 問過佢地話小朋友一到 13 MONTHS 就會安排INTERVIEW, 請問報左既媽媽會IN D 咩架? 因為 BB 得13個月, 其實識既野唔多。
   3    0    0    0

We narrowed it down to MIlls, Woodlands, and Etonhouse and decided to pick Etonhouse in the end.

你最後讀了邊間??? 八掛~~ hehe...
其實傳統同國際類幼稚園都報~
不過未認定最後讀咩~~~~ (多心~ )
好想英語水平好(本人英語水平差),但最後會入傳統中小學,d人又話難追... 因為寫字少... ... 還有壓力(不過我覺得小朋友適應強,識了朋友,放假盡情玩就唔會有問題)。

For me, I don't have a problem with kids not lining up after school.

In fact, I don't like it when I see kids putting their arms and hands behind their backs when they lineup and walk.

15/16 N班咁快通知收了???
我仲剛報名參加OPENDAY + INTERVIEW咋... ...

下~ 真係咁大問題??
我都認為紀律係自己教的~
玩緊oxford pg,都係冇咩規矩可言,不過多讚賞,阿女成功感大d~
其實係未國際學校都係咁架???

有冇家長可以講下仔女的好得著呀???

I like MIlls very much.  I really like the environment and their 'learning through play' concept.  No writing until K2 is excellent.  The material is not as difficult as some other local schools too.

We picked another school in the end (but Mills was definitely right up there in our list).

我個人認為要考慮小朋友的性格丶能力去選擇學校,每個家長的意見未必適合自己的子女,當然返學學到知識丶與人相處技巧丶禮貌等就固然好!但最重要係有一個良好的學習環境俾佢哋,培養上學學習係一個興趣,唔好令他們有咁多壓力,因為教育條路仲好漫長,唔好用大人嘅心態去決定佢哋將來,至於其它品德問題,家庭亦有責任去教導,學校未必做到太多!

引用:回覆+amylck+的帖子 我當時都係報pn,+校長

原帖由 林林妹妹 於 14-07-25 發表
回覆 amylck 的帖子

我當時都係報pn, 校長話未有牌, 要當playgroup咁番, 不過形式都會似pn, 有eng, mandar ...
英普係好語境,但最好不要選擇國際學校,始終西人文化背景唔同,只可選擇local 幼稚園內的國際班就好了!

回覆 amylck 的帖子

我當時都係報pn, 校長話未有牌, 要當playgroup咁番, 不過形式都會似pn, 有eng, mandarin, art, science, math.
但我睇番佢地個school report, 寫既comment都主要係小朋友平時鍾意玩咩玩具~
因我地兩公婆要番工, 所以自我安慰比佢當day care咁番.

回覆:油塘 MILLS INTERNATIONAL PRESCHOOL

同埋我同老公都有帶呀女去上次個mills open day,聽校長講pn同playgrouo都幾唔同嫁wor,佢地話pn會跟返完整既教學課程教,會教eng,普通話,數學同科學咁呀,都仲有好多其實學術活動。。。 果日佢地比左pn個timetable我睇,我覺得ok wor,都幾多野教呀
咁呀女果日真係玩得好開心,d老師好nice,我問過呢,原來佢地師資唔錯,全部有degree嫁,出面好多都唔係咁,我同老公都鍾意佢地既教法,多元化d ma,我地諗住8月再去佢地open day再睇睇,岩就順便報埋

回覆:Justsayhi 的帖子

其實我都明既,但我又覺得小朋友學紀律唔係係學校學晒既,家長平時都要教,雙管齊下ma
唉,同埋小朋友仲咁細,我唔想佢地好似軍訓咁,應該佢地explore多d先岩我見mills係mix左local and international既教法,咁樣都幾好呀,for佢地長遠發展ma

引用:我小朋友係今年年頭以playgroup形式入去讀+

原帖由 林林妹妹 於 14-07-24 發表
我小朋友係今年年頭以playgroup形式入去讀 (當時未有牌, 只可以當playgroup, 不是正式pn). 我地一開始已經 ...
我之前同女女上過一堂pg,早已發覺此問題!外國教學未必一定適合我們的

回覆:林林妹妹 的帖子

我依家米好似你開頭咁…我就係面試時覺得校長老師都好友善及校舍新同大吸引添,我又見bb返左10堂8堂pg都ok開心,又好近屋企,所以報左pn仲交左學費。
咁你地返時d老師ok嗎?小朋友鐘唔鐘意返呀?咁佢地語境得唔得呀?我報時話會叫d小朋友用英語溝通。
我同老公仲諗住如果返得好一路讀落去添,等我仲諗住唔洗煩k1同起碼英文會好d添,依家為有真係當返playgroup咁啦,因為起初都心大心細讀唔讀n班,想bb玩多一年,諗住反正自己湊帶佢返吓playgroup算數啦。
好多謝你地分享,如果唔係我真係唔再搵其他學校啦,咁你地依家讀邊間呀?

引用:回覆+Justsayhi+的帖子 我覺得係教育理念

回覆 Justsayhi 的帖子

我覺得係教育理念唔同, 例如最後一日番學, 開PARTY玩水, 小朋友在洗手盤玩水, 成地 ...
真心多謝你的分享!我會考慮清楚的!可能真的不是我杯茶了

引用:回覆+Justsayhi+的帖子 我覺得係教育理念

我覺得係教育理念唔同, 例如最後一日番學, 開PARTY玩水, 小朋友在洗手盤玩水, 成地 ...
同意你的見解。之前上playgroup, circle time或老師教的時間不多, 大部分時間都是玩玩具,一大班小朋友在遊戲室玩耍,做art work,較少訓練紀律(可能是外國教育不同)。有問過校長,PN, K1都是差不多這樣,從遊戲中學習。我很喜歡這所學校,但最終選了另一間近屋企的。其實要看每個小孩的不同需要,家長的期望去選。

我覺得係教育理念唔同, 例如最後一日番學, 開PARTY玩水, 小朋友在洗手盤玩水, 成地濕晒. 老師不會提醒佢地要小心, 會滑倒, 只係幫佢地抹地。

我小朋友每星期都去3日, 每日2小時45分鐘, 上左半年, 一首歌都無學識唱!只係每日有D ARTS 拎番來。身邊朋友的子女上左PN都會識唱多左歌仔, 多左野講, 守規矩左. 我個小朋友完全睇唔到有任何進步, 仲愈來愈不聽話。

依家放SUMMER差不多一個月, 我地自己教番, 終於知道要守規矩, 有禮貌!如果想小朋友升LOCAL SCHOOL, MILLS不是呢杯茶。我咁講唔係針對間學校, 我小朋友每日都話好開心, 但係做家長要諗番自己對小朋友有咩期望, 如果真係覺得純玩OK就無問題. 如果想讀一年再試其他學校K1, 這不一定有用.

引用:我小朋友係今年年頭以playgroup形式入去讀+

我小朋友係今年年頭以playgroup形式入去讀 (當時未有牌, 只可以當playgroup, 不是正式pn). 我地一開始已經 ...
但你為何會相信N班同pg 一樣呢?一樣冇紀律呢?好多謝你的分享!我也未必會考慮了,因為我覺得紀律同學術都好緊要,

我小朋友係今年年頭以playgroup形式入去讀 (當時未有牌, 只可以當playgroup, 不是正式pn). 我地一開始已經係independent自己上(2歲班), 當時我比學校環境, 校長非常友善的態度所吸引, 小朋友亦好似玩得好開心。
上左半年, 問題開始浮現:
1. 小朋友語言方面沒有甚麼進步 (小朋友本身講野幾好, 但番左學不見得學到野)
2. 紀律很差. 例如接放學會見到成班小朋友跑出來, 不排隊
3. 學校通告非常混亂, 經常收不到他們通知有咩特別活動, dress code要求
我同其他家長傾, 大家的feedback都差不多, 有d係上2歲以下既班, 每日自己陪上堂, 睇得更清楚, 佢地話:
1. 老師人手不夠
2. 無乜教材support
3. 真係無乜野教, 玩為主

身邊識既家長全部今年9月都會讀其他學校, 包括我個小朋友

個人建議: 如果無其他選擇, 純粹想插班hea時間, ok啦, 6000蚊/月點都抵過出去playgroup. 但如果家長對小朋友比較有要求, 真係諗清楚!

回覆:油塘 MILLS INTERNATIONAL PRESCHOOL

‹ 上一主題|下一主題