用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 真心指教 , 請問幾多歲去加拿大讀書才好? ...
go

真心指教 , 請問幾多歲去加拿大讀書才好? [複製鏈接]

我有3個小朋友 , 全部跟老公入哂籍 , 去加拿大讀書不用比錢 , 請問他們幾多歲過去才適合?

請問在加拿大讀書環境好嗎?

真心感到現在响香港讀書很辛苦 , 好想離開填鴨式的教育!!!

雖然讀書不用比錢 , 但衣食住行樣樣都係錢 , 好驚過到去揾吾到工、失業、冇錢用 , 咁點算?

如果真的過去 , 應該要草幾多錢過去才可?

多謝各位高人指教 , 萬分感激!!!

1    0    0    0

我吾係高人 (雖然我真人都幾高), 你situation 同我差不多, 都係3個仔女, 佢地都係加藉。我大女讀完中5上學期上年先過去插Grade 11 in a Catholic School, 今年9月入大學. 細女現中三, 我想佢早D過去, 但佢想讀完F.4先過去. 我地冇所謂, 但最遲架喇. 因為大學都睇埋Grade 11下學期成績收生, 所以愈早去, 盡早適應, 考好D成績, 可以多選擇.  細果件最遲等佢讀完中三就要過去.  

雖然讀Catholic School吾駛學費, 因我地住親友家, 所以要比room and board包食, 連埋petty cash, 你預CAD1,200 一個月, 仲有計一至兩張來回機票 @HK$15,000.  上左大學就乜人都要比 tuition fee, 仲有residence $$, 以我大女為例, 佢第一年學費要C$7,xxx, resident fee C$13,000.  會有少少scholarship and other allowance (三兩千加幣), 當然有需要你亦可申請loan.  仲要睇下佢地讀邊科, 我女揀讀果科, 第二年至第四年學費, 貴好多呀

以上sharing希望幫到你啦.
Forgiveness is the best remedy for any injury

好多謝你無私的分享

但你吾跟埋一齊過去 , 吾驚佢地學壞咩?

(我好吾放心 , 所以想痴埋一齊過去 , 但我冇身份證 , 又怕揾吾到工冇錢洗)

Kitty1230 發表於 14-6-19 14:21
好多謝你無私的分享

但你吾跟埋一齊過去 , 吾驚佢地學壞咩?

我女過去多倫多時已16歲喇, 佢小、中學校讀書風氣一向好, 佢識追求理想成績入好大學, 而住嘅地方不是down town, 又有親友幫我照顧佢. 我放心呀.  我要留係HK 努力搵錢嘛  
Forgiveness is the best remedy for any injury

引用:Quote:Kitty1230+發表於+14-6-19+14:21+好

原帖由 mum-LCC 於 14-06-20 發表
我女過去多倫多時已16歲喇, 佢小、中學校讀書風氣一向好, 佢識追求理想成績入好大學, 而住嘅地方不是down  ...
Which city ?

回覆 mum-LCC 的帖子

如果比小朋友自己一個人過去 , 果度有一間屋可以住 , 不用交租 , 初初應該要儲幾多錢才可?

平均一個小朋友50萬夠吾夠?

50萬一年 ?

引用:50萬一年+?

原帖由 JenniferLeung88 於 14-06-25 發表
50萬一年 ?
差不多了,50萬係包所有野。我同事囝囝係加拿大讀書,佢話真係每年要50萬。

50萬?不用吧!
我囝在溫讀G11,比oversea student學費C$1,3000,HOMESTAY費C$1,3000,另加機票兩個來回,(聖誕及暑假)HK$3,0000,一年HK$25,0000便足夠有餘!

I would like to know for Vancouver, is it better to go there to study Grade 10 as the graduation requirement needs Gr 10 credit? Or only Gr11 & 12 is good enough?

回覆:真心指教 , 請問幾多歲去加拿大讀書才好?

中四!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

回覆 Obiepapa 的帖子

請問為什麼中四才過去呀?

引用:回覆+Obiepapa+的帖子 請問為什麼中四才過

原帖由 Kitty1230 於 14-07-10 發表
回覆 Obiepapa 的帖子

請問為什麼中四才過去呀?
其實好睇個人要求。你對小孩有什麼計畫?

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

mayc 發表於 14-7-2 11:48
50萬?不用吧!
我囝在溫讀G11,比oversea student學費C$1,3000,HOMESTAY費C$1,3000,另加機票兩個 ...

如果只計 oversea students, 在 Vancouver 讀中學連 homestay 及兩次來回香港機票, 可能 HKD$250,000/year 還可以...

但係, just for your info, oversea students 要讀大學的話(假設目標係 UBC/SFU/UVic), tuition fee + residence (or 可以自己租大學附近的 apartment 及膳食費用) + 兩次來回香港機票, 咁可以好肯定講句: "HKD$250,000/year 一定唔夠!" 仲有, 平時社交活動的小量使費, weekends 跟同學娛樂消遣, 食餐飯/睇場戲/飲杯野都要 $, 咁大個人, 斷估唔係兩個 semesters 除左識返學放學, 就三步不出歸門而自閉在 residence/apartment 呱?! 有機會都 join trip or 自駕遊, 去睇下個 National Park 有幾大, 個 Lake Louise 有幾靚!

除非係 target 內陸細 U 或其他偏遠省份的 U, 否則學費及生活費也不會便宜!

:cheeze:  :wave:

cmir 發表於 14-7-8 15:35
I would like to know for Vancouver, is it better to go there to study Grade 10 as the graduation req ...

咁要睇你小朋友英文程度高唔高, 我識好多人都係讀完以前既 F.5 先過去, 有人 ok, 亦有人追 ESL 追得好辛苦, 所以拖慢左入 U 時間, 就係因為英文水平未達標!

如果經濟能力可以, 還是 the earlier the better!

:cheeze:  :wave:
‹ 上一主題|下一主題