用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校直資是否較少雙非/新移民?
樓主: JFNL
go

私校直資是否較少雙非/新移民? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+爸爸愛您+於+14-06-19+發表我

原帖由 Charlotte_mom 於 14-06-20 發表
雖然我會同意香港人教仔方式同外地人不盡相同,但講到要將人分等級就太過份了。好多上一代香港人都捱過,何 ...
我真係時運低,遇親南亞都冇好嘢。我仔in 黃埔K1, 在幼稚園內的遊樂設施,給一個細粒過他的南亞小孩一掌推落地,我仔是比較斯文那類,完全措手不及。到搭東鐵,途經某一站,一大班南亞中學生推開所有人衝入車箱嘻嘻哈哈,我fd 告知我日日放學如是。到某一公屋探朋友,與幾個南亞初中生搭lift, 在lift 內起勢咁跳,我即刻出lift 等下一部。如果唔関民族事,就是我與南亞人八字唔夾了。

引用:有樣學樣+父母才是孩子的榜樣

原帖由 grace081218 於 14-08-28 發表
有樣學樣 父母才是孩子的榜樣
朋輩影響力大過父母,幾多父母不吸毒但仔女吸毒的例子。

mimics218  同意  發表於 14-8-29 08:40

引用:Quote:原帖由+grace081218+於+14-08-28+發

原帖由 hadwinboy 於 14-08-28 發表
朋輩影響力大過父母,幾多父母不吸毒但仔女吸毒的例子。

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+14-06-20+

原帖由 hadwinboy 於 14-08-28 發表
我真係時運低,遇親南亞都冇好嘢。我仔in 黃埔K1, 在幼稚園內的遊樂設施,給一個細粒過他的南亞小孩一掌推 ...
南亞裔超差

回覆 hadwinboy 的帖子

父母的職責在培育小朋友的德育及價值觀,如果家庭個base打得好,細路到了反叛期係比較可以自我克制,細時如果有良好的attachment,人生路都會順好多,結論係如果父母係教養得宜,子女通常都唔壞得去邊。
如果子女真係走去吸毒,父母都要檢討。

回覆:私校直資是否較少雙非/新移民?

南亞裔真係衰到無人有,唔明香港政府點解引入埋呢班人喺度住

爸爸愛您 發表於 14-6-19 20:56
都係果句,我總之唔會讓我小朋友同呢班人一齊學習及成長,我地亦一早已有幾間私校和直資收錄了。

我無你咁 ...
我同你做相同既事, 因為我本區有啲三線學校一班有3/4係跨境學童, 所以就避走他區。但你要小心, 免得唔小心犯奇視法, 無端端犯官非。所以, 我哋討論都唔會講得咁白的。大家心照不宣就算了。

搭機鐵見過中囯小朋友踢人。

回覆:私校直資是否較少雙非/新移民?

雖然係離咗D題,但都想講吓我遇到件事,有日,去屋村探個親戚,地下一開lift, 有個南亞細路走出尼,入到lift, 才發現所有樓層全部㩒晒。

actually those 南亞細路 i meet is very polite and nice, even more beetr than most Hk people.

i also agree that i dun want those very rude close to my kid, but rude or not is not depend on their nation. it base on their education at home.

回覆 爸爸愛您 的帖子

根據目前歧視條例, 歧視B6並非種族歧視, 因我們是同民同種. 最重要的是, 大家不喜歡某些文化及行為而已. 正如上面分享, 並非一概而論. B6也有高質素(素質)的父母. 某些大城市地鐵讓座的人比香港更多!

cal@wicked 發表於 14-8-29 01:30
回覆 hadwinboy 的帖子

父母的職責在培育小朋友的德育及價值觀,如果家庭個base打得好,細路到了反叛期係 ...
赞同 所以講有樣學樣 小的時候父母的德行很重要,長大身邊朋友很重要

hong2002 發表於 14-6-19 08:02
係少好多,有都係好ok的家長。(囝讀深水埗私小)

Agree.

hadwinboy 發表於 14-8-28 22:26
但那班自由行,明明4人位,人地只是比較瘦,梗要塞自己落去,坐5個人。我未見過有香港人如此做,可能我見識 ...
係呀, 係呀, 真係成日都係咁, 我見過有個女仔好有禮貌出聲, 就比個國內人話佢自私, 無人情品, 無文化, 低質素

爸爸愛您 發表於 14-8-29 05:00
南亞裔真係衰到無人有,唔明香港政府點解引入埋呢班人喺度住
前港英政府遺留問題,港英政府不給他們有居英權就給他們有居港權,而港英政府有引入尼泊爾士兵,讓他們在香港居住,加上南亞裔多喜歡回鄉娶妻,生產力實在驚人,起碼生4件,目前在港生活已經超過40萬人;再加上泛民議員引入的聯合國人權保障,很多南亞裔、非洲裔假借酷刑之名來港申請庇護,政府要額外給予這班假難民每月三千以上的生活津貼,吸引了大量假難民湧港

有些假難民的申請理由更是千奇百怪,其中個案表示在自己國家沒有朋友,所以來香港;有些外傭不願回國也申請酷刑庇護,之前那般假難民更要求政府提高生活津貼,要政府讓他們的子女可以免費讀幼稚園,當中立法會議員長毛更是大力幫忙,所以深受南亞裔和非洲裔人士喜愛。

雙非問題是由公民黨搞出來,公民黨幫雙非小童莊豐源打官司;之前的外傭居港權訴訟都是由泛民搞出來,他們全部支持外傭有居港權;而新來港人士未滿7年可拿綜援也是由民主黨搞出來,這班人真是港奸港賊,香港無運行!

ANChan59  未必是泛民,是梁粉的"社區組織   發表於 14-9-2 15:14

joyjoyparent 發表於 14-9-1 18:58
回覆 爸爸愛您 的帖子

根據目前歧視條例, 歧視B6並非種族歧視, 因我們是同民同種. 最重要的是, 大家不喜歡 ...

這幾個月,坐地鐵,有4次都是由大陸人讓座位給小兒,反而香港人沒有讓座!只能說大陸人多,素質參差很大!

joyjoyparent    發表於 14-9-3 23:29

herman0114 發表於 14-9-1 16:48
雖然係離咗D題,但都想講吓我遇到件事,有日,去屋村探個親戚,地下一開lift, 有個南亞細路走出尼,入到lif ...
咁你有無話佢, 咁手多。

我則有一次响公園玩, 有個好斯文既後生香港媽咪, 帶住個約2+歲小朋友玩, 後來小朋友想尿尿, 媽媽就居然攞個超市食物袋出嚟, 就咁俾佢痾, 我仲以為呢個現像係強個人專利。當時, 有個高小既印巴男仔, 好大聲用廣東話同佢哋講:唔可以响街痾X喎。真係講得好。

後來個媽媽就將個尿袋打結丟入垃圾桶。其實, 佢呢個行為真係唔太好, 如果唔肯定小朋友可以忍住, 不如出街著番條學習褲好啲啦。

cal@wicked 發表於 14-8-28 05:23
回覆 cch0928 的帖子

如果香港多點像你這樣的家長便好了。
佢地可能覺得自己係blue blood,自我感覺良好d
‹ 上一主題|下一主題