用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校直資是否較少雙非/新移民?
go

私校直資是否較少雙非/新移民?

小朋友對朋輩影響比家庭學校影響更甚,作為家長的一定認同,學壞容易學好難,我不想六年來的心血付緒流水,你們就説我是歧視吧,我真心不想自己的小朋友跟他們為伍。
朋友剛註冊將軍澳津貼小學,她説一半以上是雙非/新移民,想問市區名津校會否較少一些?作為本地中產家長,為孩子選私校丶直資是否較容易避開這些厚多士?
理性討論,不喜者勿回

醒目開學勳章 貢獻勳章

津校區區都係咁,佢地好叻,會上EK收料,大陸亦有討論區講香港學校,所以你放心,避唔開!
但私校直資,某程度學校揀過小朋友,揀過家長,太麻煩嘅一定入唔到圍,能力不足嘅亦無機會,所以就算有新移民,都會係家境較好,學歷唔錯嗰班!當然有機會睇漏眼,但數量應該唔會太多,你要相信,如果老師有得揀,佢地都唔想揾自己麻煩架!
恐龍家

引用:津校區區都係咁,佢地好叻,會上EK收料,大

原帖由 小曳人 於 14-06-18 發表
津校區區都係咁,佢地好叻,會上EK收料,大陸亦有討論區講香港學校,所以你放心,避唔開!
但私校直資,某 ...
同意。個人覺得直資私校的6人都好ok, 有教養,同佢地相處都ok的,還可以教我囡講普通話。津校的多數是"平民"一點的,就比較麻煩,所有平常厚多士人士的特質都齊晒。

回覆:Ehyclhphth 的帖子

親人比較家境好,佢兩個仔讀一線傳統直私名校DBS 同國際學校,話好多富有內地人D仔女入讀,津校又係好多,不過D父母係草根階層;反而最小內地人讀係果D唔係頂頭大熱嘅直資嘅學校(如CKY, GT, TT果類)

醒目開學勳章 王國長老

引用:親人比較家境好,佢兩個仔讀一線傳統直私名

原帖由 cch0928 於 14-06-18 發表
親人比較家境好,佢兩個仔讀一線傳統直私名校DBS 同國際學校,話好多富有內地人D仔女入讀,津校又係好多, ...
都大致認同,二線私直無咁受國內父母歡迎,可能覺得要俾錢就讀最top,所以肯去俾的都係認同理念

引用:親人比較家境好,佢兩個仔讀一線傳統直私名

原帖由 cch0928 於 14-06-18 發表
親人比較家境好,佢兩個仔讀一線傳統直私名校DBS 同國際學校,話好多富有內地人D仔女入讀,津校又係好多, ...
DBS 好多?一級有幾多呀?

引用:Quote:原帖由+cch0928+於+14-06-18+發表親

原帖由 Argyle 於 14-06-18 發表
DBS 好多?一級有幾多呀?
咁我又冇問得咁詳細,佢只係話比我聽有好多。我心目中我親戚巳經好富有,唔洗做湊小朋友住何文田二千幾尺,一年全家去幾次長旅行遊學,去美國日本法國德國等,有大陸一幢幾百萬物業渡假,但佢話入面個D大陸人直情係住九龍塘一幢house。

回覆:cch0928 的帖子

就算是熱門津校通常都避不開此情況。我又好奇一問,在讀的兩類學生和家長有沒有分黨分派,互不聯絡,或針鋒相對。在此討論區很少看到家長討論此話題。

小朋友就讀的幼稚園,內地家長都算是有學識,英文亦流利,同我這些本土家長用英文溝通,但只有數面之緣,沒有聯絡

回覆:私校直資是否較少雙非/新移民?

我覺得津校係會比較多厚多士,因為抽獎都入到

直私都唔少b6,仲要係暴發戶嗰隻!直情係黑人憎到想大把車埋去!

回覆:JFNL 的帖子

係少好多,有都係好ok的家長。(囝讀深水埗私小)

好多名津小都緊有幾件厚多士

引用:小朋友對朋輩影響比家庭學校影響更甚,作為

原帖由 JFNL 於 14-06-18 發表
小朋友對朋輩影響比家庭學校影響更甚,作為家長的一定認同,學壞容易學好難,我不想六年來的心血付緒流水, ...
將軍澳應無乜雙非,離大陸咁遠!好奇問問邊間,因為本人住將軍澳,女女下年報小一了!

邏輯上係!
始終收生自主權決定係學校手上。有得揀學生同家長照理始終比冇得揀質素會有保證啲! 就算有新移民家長都會係有質素嗰批。

引用:津校區區都係咁,佢地好叻,會上EK收料,大

原帖由 小曳人 於 14-06-18 發表
但私校直資,某 ...
完全同意

醒目開學勳章 貢獻勳章

大仔讀KG時,都有普通話家長,我同d家長唔熟,無問人背景,但孩子聰明過人,最後好似入讀KTS
居住嘅地方都好多大學講師級新香港人,佢地多數去過歐美再嚟香港,唔多唔少都比較文明,有以同一位兩公婆都係响大學教書嘅媽媽講開:佢地都好明白,而且痛恨內地人嘅不文明行為
我相信,香港人有怪獸家長,新香港人都有d高質素嘅,睇你好唔好彩~
恐龍家

普遍來講, 年青新一代, 受過教育的, 一般都有斯文禮貌D, 講道理D
我身邊同事, 親友, 同學家長大部份都係

但當然有例外啦. 隔離班插班有個小朋友亂打人, 人地向佢地反影, 佢只是護短, 賴人, 不去教仔, 不去正面對. 好彩後來走左.