用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校直資是否較少雙非/新移民?
樓主: JFNL
go

私校直資是否較少雙非/新移民? [複製鏈接]

小曳人 講得岩: 香港人有怪獸家長,新香港人都有d高質素嘅,睇你好唔好彩~

manman0808 發表於 14-6-19 08:40
將軍澳應無乜雙非,離大陸咁遠!好奇問問邊間,因為本人住將軍澳,女女下年報小一了!

...
我住將軍澳私樓, 我果度已經多咗好多普通話人出入了

BB312  me 2, 有時成架玩梯得我一個HK人  發表於 14-6-19 12:25

醒目開學勳章 王國長老

麥兜MaMa 發表於 14-6-19 09:57
小曳人 講得岩: 香港人有怪獸家長,新香港人都有d高質素嘅,睇你好唔好彩~
...
EXACTLY! 香港人一樣有怪獸家長 (睇EK都知), 內地父母一樣有d好有質數, 我仔學校都有"普通人", 每次talk/workshop都見佢地, 好投入去理解小朋友發展 (唔係緊張學業果種投入), 又做義工, 好多港媽港爸都無咁好

回覆:私校直資是否較少雙非/新移民?

引用:Quote:manman0808+發表於+14-6-19+08:40+將

原帖由 SillyPigPig 於 14-06-19 發表
我住將軍澳私樓, 我果度已經多咗好多普通話人出入了
同意。成日見B6人睇樓,畢時都聽到周圍有人講鄉下話/普通話。

直資D家長質素(人品)唔一定好過津小, 有D當仔女學校係自已名利場,鬥生鬥死,直資家長多投訴, 小朋友跌親損小小, 就投訴到校長到, 喜歡插手校内政務, 挑戰老師。 津小家長, 通常少投訴, 會放手比學校教小朋友。 這是我親戚做老師嘅經驗。

重有...歧視別人嘅身份國藉, 可是家庭教育的一部份嗎? 理性討論, 不喜盡插。

cal@wicked  agree!  發表於 14-8-28 04:55

babybear 發表於 14-6-19 08:56
邏輯上係!
始終收生自主權決定係學校手上。有得揀學生同家長照理始終比冇得揀質素會有保證啲! 就算有新移民家長都會係有質素嗰批。 ...
同意。

做香港人真慘,有時要俾錢讀私校直資避開那些新移民,雖然她們也有斯文有教養的,但真係接受唔到她們打尖和著see full 衫囉

醒目開學勳章 貢獻勳章

MC媽 發表於 14-6-19 11:13
重有...歧視別人嘅身份國藉, 可是家庭教育的一部份嗎? 理性討論, 不喜盡插。

...

所以,我唔係歧視佢嘅身份國籍
我自己填國籍都係填中國籍嘅

但我會避開d唔文明嘅人或事

就好似,每次送仔上校車,等車時,某KG架校車次次都要停好耐,佢地多人到可以一個站上哂就返學,當中有一半普通話人!工人姐姐都知行人路,小朋友上咗車就會行開少少,俾路人行,但嗰班普通話媽媽們,就傾到車開咗都唔願走!
而呢個現象,同樣會發生响放學時候,並嚇親去探我嘅朋友!
我唔會話佢地係大陸人,因為咁樣對台灣人好唔公平!
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

係區區都有,但有D名津校係少好多,例如你仔仔想讀個間。

多謝各位在此分享意見和經驗,我同意各位分析,二線私校直資應該是最少雙非和新移民

引用:重有...歧視別人嘅身份國藉,+可是家庭教育

原帖由 MC媽 於 14-06-19 發表

...
唔係岐視,我只係唔想食厚多士啫

我地咁辛苦去考直資或私校,都係希望能避開南亞裔和低下階層嘅新移民家庭,唔想自己小朋友同呢班人撈埋嚟上堂

引用:我地咁辛苦去考直資或私校,都係希望能避開

原帖由 爸爸愛您 於 14-06-19 發表
我地咁辛苦去考直資或私校,都係希望能避開南亞裔和低下階層嘅新移民家庭,唔想自己小朋友同呢班人撈埋嚟上 ...
換言之你口中低下階層就冇資格讀直資同私校?
你選擇仔女學校以該校人種,階層比例為依據, 而唔係間學校教育方針, 成就為
主?

歧視,是針對特定族群的成員,僅僅由於其身份或歸類,而非個人品質,給予不同的對待。歧視總是以某族群的利益為代價,提高另某族群的利益。 「污名」是一種態度或信念,「歧視」則是基於這種態度或信念所產生的行為。

符合世界人權宣言原則的法律常明文反對以種族來區分人人應有的平等尊嚴及權利,從而定義何為不當的「種族歧視」。根據聯合國排除一切形式種族歧視公約的定義:

the term "racial discrimination" shall mean any distinction, exclusion, restriction or preference based on race(一般意義上的種族), colour(膚色), descent(世系), or national(民族) or ethnic origin(族群) which has the purpose or effect of nullifying or impairing the recognition, enjoyment or exercise, on an equal footing, of human rights and fundamental freedoms in the political, economic, social, cultural or any other field of public life.

如果你們能夠尊守香港的法例/港鐵附例/應有的禮貌秩序,思想衣著不要咁開放,香港是歡迎[專材]來港的,否則只會帶給香港混亂。         

學卷幼稚園也比無學卷的多很多新移民/雙非。

新公屋附近的學校新移民比香港人還多

引用:Quote:原帖由+爸爸愛您+於+14-06-19+發表我

原帖由 MC媽 於 14-06-19 發表
換言之你口中低下階層就冇資格讀直資同私校?
你選擇仔女學校以該校人種,階層比例為依據, 而唔係間學校教育 ...
點解南亞裔及大部分低下階層嘅家庭,都會被視為不願被大部分土生土長嘅港人家庭接受?就係因為佢地長年累月太多太多實際嘅事例和行為做出嚟,令到人地對佢怕怕,南亞裔差仔出晒名百厭,品行差,新移民家庭子女,好多攞綜緩,子女無栽培,我只相信近誅者赤,如果你認為我講得唔啱,就唔會每年直資同私校都爭得咁犀利,人人都怕派去同啲南亞同新移民家庭嘅學校。

如果你堅持你自己嘅理念是對的話,你咪頭一二三志願揀晒去啲鮮魚行,樂善堂嘅學校,同果班人一齊讀書囉,反正我一定唔會俾我小朋友同呢班人一齊成長及便習,你話我歧視都係咁話,我絕對非常唔喜歡呢班南亞同大陸人

請問閣下是從那類型小學, 中學 培育出來的!  閣下高見其特 ,  公然種族歧視而不自知 !  閣下之視野之闊, 品徳之高尚,  實非我等凡夫俗子所能理解, 或者部份直資私校嘅家長,就會是你這樣觀念嘅人。

引用:Quote:原帖由+MC媽+於+14-06-19+發表換言之

原帖由 爸爸愛您 於 14-06-19 發表
點解南亞裔及大部分低下階層嘅家庭,都會被視為不願被大部分土生土長嘅港人家庭接受?就係因為佢地長年累月 ...
都係果句,我總之唔會讓我小朋友同呢班人一齊學習及成長,我地亦一早已有幾間私校和直資收錄了。

我無你咁滿口仁義及道德,我好簡單,我做所有野都只會為我自己小朋友福利而做,你咁偉大,你即管去俾你自己小朋友去和呢啲人上學吧,道不同不相為謀

theodorechung  我很同你意見,所以我也撰   發表於 14-8-28 09:18
‹ 上一主題|下一主題