用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該揀德望小學一條龍升德中定去陳守仁? ...
樓主: HappiMom
go

應該揀德望小學一條龍升德中定去陳守仁? [複製鏈接]

bbqyou 發表於 14-6-16 22:46
呢个問題仲要問?
你估陳守仁真係全班p6可以入哂名校咩?
佢無中學直上架。。。大量大量學生派去“地利亞”及週邊band 3 / 4 中學。。。
唔明點解0的人咁吹捧佢。。。

大量學生派去“地利亞”及週邊band 3 / 4 中學? 真唔真?

只知道頗多陳守仁的學生(上年51人,即約1/3學生)會升上同屬保良局的顏寶鈴書院。

引用:Quote:原帖由+lumcmk+於+14-06-16+發表除非

原帖由 HappiMom 於 14-06-17 發表
我都有類近諗法,努力一點準備同部署!
Thx so much for the advice!
如果我阿女讀GH,俾我就唔會P2考天神,原因简軍,GH個校舍都靚啲啦,地靈人傑!

apple8356  如有經濟能力,應該小二由天神去考GH。環境好好多。  發表於 14-6-26 12:18

點解大家對TSL評語..........如果入左去小三至小六是中下游,中學就會派得差?TSL branding情況如何?

Argyle 發表於 14-6-16 23:18
我唔知TsL有幾多上女拔或spcc?
2 + 7 = 9

引用:Quote:原帖由+HappiMom+於+14-06-17+發表我

原帖由 Argyle 於 14-06-17 發表
如果我阿女讀GH,俾我就唔會P2考天神,原因简軍,GH個校舍都靚啲啦,地靈人傑!

...
我唔好天神同st Mary, 我鍾意maryknoll, st Stephen's , Marymount!
Just dreaming! 唔好鬧我發夢!

apple8356  妳已有GH 在手,對天神同ST MARYS 看不上眼是正常的。  發表於 14-6-26 13:41

引用:Quote:原帖由+HappiMom+於+14-06-17+發表我

原帖由 Argyle 於 14-06-17 發表

...
天神直上st Mary ,GH不是百分百升上中學。天神和St Mary 唔使錢,世襲。

apple8356  如有經濟能力,就揀間校舍較佳的。  發表於 14-6-26 12:27

HappiMom 發表於 14-6-16 21:36
囡囡九月升小一,很煩惱仍未能果斷決定。其實囡囡是受教、專注同吸收力強類型。去德望就怕車程太遠,學校授課方式好傳統,大班。非常喜歡陳守仁,不過又怕面對考中學的壓力。好矛盾。另外,有無陳守仁家長有分享呢?另,我是要上班的媽媽。 ...

我會選擇德望,大部分小學生可以升上GH中學部.

德望地方是有點隔涉,但她的校車網絡完善,交通問題其實不大。

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-06-17+發表如果

原帖由 bubuG 於 14-06-17 發表
天神直上st Mary ,GH不是百分百升上中學。天神和St Mary 唔使錢,世襲。
我有fd 個女在天神小五,非常極之深同辛苦。

回覆:應該揀德望小學一條龍升德中定去陳守仁?

或者大家覺得好top 既tsl 學生唔會入顏保鈴,but sorry, 有啲考十幾廿名既同學仔都會入去,只因佢地鐘意同同學一齊上同一中學。唔好咁單方面去估陳守仁家長諗法,其實你估我唔到囉!德望係點我唔敢講,因我冇細路讀緊。我雖然有朋友讀,但我又唔會buy 佢講既野,因為每個細路各不同,我唔會因一個半個去決定入左邊間學校一定得。一命二運三風水四績陰德五讀書,有啲野,整定。

引用:Quote:原帖由+bubuG+於+14-06-17+發表天神

原帖由 HappiMom 於 14-06-17 發表
我有fd 個女在天神小五,非常極之深同辛苦。
名校代價,你估GH又會好好多咩。唉!

Jane1983  天神好似真系特別攞命咁  發表於 14-6-17 00:38

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-06-17+發表如果

原帖由 bubuG 於 14-06-17 發表
喺天神讀得上唔駛迫退,係GH都應該上到中學。世襲,机會率5O%以下,因為要制度三十年不變x生女。

Good Hope

HappiMom 發表於 14-6-16 21:36
囡囡九月升小一,很煩惱仍未能果斷決定。其實囡囡是受教、專注同吸收力強類型。去德望就怕車程太遠,學校授 ...

我以有一條龍Band 1英中為我選校的第一目標。

回覆:hoihoima 的帖子

吡我會選TSL

我以前吾識TSL,都有d不以為然,但自從有朋友仔仔入讀,聽佢講得多,加上自己去咗2次open day,3係interviews,見埋校長。雖然我女吾會讀,但我勸未接觸過學校家長,去望吓了解吓。吾好聽人講,就話有咩咁巴閉。

一間吾係傳統名校,有6000幾人報,在香港d家長咁醒、資訊咁發達,無死錯人的!

GH la!

TO: HappiMom
妳揀左幾個月都決定唔到,相信已經患上"選擇困難症",是情緒病的一種,
最近有無經常情緒低落,亂發脾氣 (例如: 打女/閙老公)等病徵?  

如果自已決定唔到,就叫老公決定啦 (日後可賴老公),
再決定唔到,就帶女女到兩間學校視察環境後,然後叫女女揀 (日後可賴女女)。

另外,唔好再上EK 啦,EK 的家長最愛比較,個個得一想二,不斷想子女轉入神校,轉來轉去,只會令人徒添煩惱,增加壓力。

回覆 Jane1983 的帖子

照你這麼說,同是男女校的SPCC都不夠TSL好,報名人數唔夠TSL多。

如果前幾日果題 Mxx  vs Txx 值十個趣,咁呢題點都至少值八個趣啦!  

遲下再開多幾題 vs 各大神校,咁出年咪過萬人報都似?!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題