用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 應該揀德望小學一條龍升德中定去陳守仁? ...
go

應該揀德望小學一條龍升德中定去陳守仁? [複製鏈接]

囡囡九月升小一,很煩惱仍未能果斷決定。其實囡囡是受教、專注同吸收力強類型。去德望就怕車程太遠,學校授課方式好傳統,大班。非常喜歡陳守仁,不過又怕面對考中學的壓力。好矛盾。另外,有無陳守仁家長有分享呢?另,我是要上班的媽媽。

7    0    0    0

入到陳守仁,又那怕有升中學的壓力....!  加上小朋友是個受教, 專注同吸收力強類型, 好的小學很重要.  有好的小學校, 加上好的成績, 那怕沒有好的中學.

引用:囡囡九月升小一,很煩惱仍未能果斷決定。其

原帖由 HappiMom 於 14-06-16 發表
囡囡九月升小一,很煩惱仍未能果斷決定。其實囡囡是受教、專注同吸收力強類型。去德望就怕車程太遠,學校授 ...
我會揀德望

回覆:應該揀德望小學一條龍升德中定去陳守仁?

德望for sure, 6年後進可攻更上一層樓,退可仍留在德中,再問問自己,如果讀陳守仁,6年後會否考德中?

回覆:HappiMom 的帖子

呢个問題仲要問?

你估陳守仁真係全班p6可以入哂名校咩?

佢無中學直上架。。。大量大量學生派去“地利亞”及週邊band 3 / 4 中學。。。

唔明點解0的人咁吹捧佢。。。

德望啦!
陳守仁有好多升顏寶玲,課程也一般

我心目中德望同陳守仁係不同level,一定選德望,除非你不喜歡齋校吧!

仲未決定?陳守仁係好好的學校,我親友當年係放棄港島男龍校都佢,一直無後悔。但油尖旺中學網利男不利女,網內最好係真光,出去考,大把人考得好,但考到可能係因為特異功能,人有你吾一定有。

我因為小朋友考到心儀IS,已經放棄咗TSL,但好感激學校慧眼識亞女,同埋校長贈我教女的金石良言,好有心!

引用:仲未決定?陳守仁係好好的學校,我親友當年

原帖由 Jane1983 於 14-06-16 發表
仲未決定?陳守仁係好好的學校,我親友當年係放棄港島男龍校都佢,一直無後悔。但油尖旺中學網利男不利女, ...
真係好怕揀錯!一方面覺得囡囡有潛質迎戰升中一戰,一方面怕到時力不從心。

仲未決定?陳守仁係好好的學校,我親友當年係放棄港島男龍校都佢,一直無後悔。但油尖旺中學網利男不利女, ...
真係好怕揀錯!一方面覺得囡囡有潛質迎戰升中一戰,一方面怕到時力不從心。

其實考中學是否真需要特異功能?我見今年考小一成績不錯的都無特異公能。

回覆:HappiMom 的帖子

Good hope for sure

外人吾識你個女,多數人愛保險,好難話叫你放棄一間有band1龍校做back up的小學。

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+14-06-16+發表仲

原帖由 HappiMom 於 14-06-16 發表

...
你住好近TsL嗎?你覺得德望有什麼比不上TsL?你又目標什麼中學呢?

回覆 HappiMom 的帖子

你要入好過德望的,如女拔、St Paul Coed等等,除非成績好出眾,否則多數係成績好,加少少特異功能,又或者特異功能好出眾,咁吾使成績好。

言語間表達出對陳守仁有較高喜好,何需找他人和應,且將來是無人能預計

引用:Quote:原帖由+HappiMom+於+14-06-16+發表真

原帖由 Argyle 於 14-06-16 發表
你住好近TsL嗎?你覺得德望有什麼比不上TsL?你又目標什麼中學呢?
我住得近的,我們比較認同啟發性的教學approach,德望比TSL 大班得多,35 vs 45

樓主呀女性格如何呢?我諗呢個方向諗會好啲。陳守仁上中學確實有壓力的,不過都係家長自己比自己啦。同時,我地有五份一學生修讀法文,佢地可以選既中學唔多,亦局限左。如果你目標只為band 1中學,我建議去德望。如果你想呀女會有自信,主動啲的話,陳守仁都係一個好選擇。我可以話你知,係陳守仁考後尾果班學生,亦會搵到佢自己既亮點,長處。

回樓上,而家只得三個band, 冇band 4的。

‹ 上一主題|下一主題