用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

... [複製鏈接]

1    0    0    0

引用:要花多少時間做一份project+功課?

原帖由 flower9 於 14-06-11 發表
要花多少時間做一份project 功課?
一個復活節假

醒目開學勳章

我仔學校得常識一年先做一次,一陣就做好.

引用:Quote:原帖由+flower9+於+14-06-11+發表要

原帖由 little_yolky 於 14-06-11 發表
一個復活節假
好浪費時間。。。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

Obiepapa 發表於 14-6-11 22:36
好浪費時間。。。
因為好難做!

引用:Quote:Obiepapa+發表於+14-6-11+22:36+好浪

原帖由 little_yolky 於 14-06-12 發表
因為好難做!
唉,學校又要罰家長。。。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

Obiepapa 發表於 14-6-12 10:11
唉,學校又要罰家長。。。
小一生盲字都唔識多隻, 文都未作好, 就要做某某19世紀印象派畫家的評論。真係大人都未必有咁既修養啦。一日去圖書館搵資料, 爸爸上網又搵資料, 阿囡睇書揀畫。阿媽睇完所有書然後精鍊返俾阿囡聽。第二日就開始答問題, 共四題。第三日同阿女一齊畫封面。第四日就scan圖, 排版, 同埋阿女寫感想。四日咁就無咗。

王家爸爸  好彩有Google和百度。  發表於 14-6-16 17:18
sonkhl  就係咁慘。全家出動。冇得避。  發表於 14-6-12 10:29

引用:Quote:Obiepapa+發表於+14-6-12+10:11+唉,

原帖由 little_yolky 於 14-06-12 發表
小一生盲字都唔識多隻, 文都未作好, 就要做某某19世紀印象派畫家的評論。真係大人都未必有咁既修養啦 ...
吾使,你買呢本書,中英對照,可以寫到老師要查字典。

Obiepapa 發表於 14-6-12 10:26
吾使,你買呢本書,中英對照,可以寫到老師要查字典。

不過藝術史書唔夠作品, 因為位畫家唔多出名, 藝術史書講佢好少, 所以要借佢既專門畫集。然後, 用唔同作品同阿女講解佢個畫風, 同唔同時期風格的特色, 講到口水都乾。

sonkhl  就係咁慘。全家出動。冇得避。  發表於 53 秒前

都唔係既, 細妹唔駛幫手。
記得家姐K3時, 做燈籠, 連阿妹都要出動幫手黏珠片, 一家四口整到夜晚10點幾。

引用:Quote:Obiepapa+發表於+14-6-12+10:26+吾使

不過藝術史書唔夠作品, 因為位畫家唔多出名, 藝術史書講佢好少, 所以要借佢既專門畫集。然後, 用 ...
吾系又講個個兩堂眉黑過墨斗的連眉墨西哥畫家吧?我們剛剛做完

Obiepapa 發表於 14-6-12 10:34
吾系又講個個兩堂眉黑過墨斗的連眉墨西哥畫家吧?我們剛剛做完

...
唔係, 係女畫家, 卡莎特, 真係唔識係邊位。仲要同阿女講埋女權問題。

幾搞笑, 因為印象派著重顏色的運用, 他們會在戶外寫生畫畫。卡莎特晚年得白內障。阿女响感想中說, 可能係咁所以卡莎特得白內障, 如果係佢, 佢就會戴太陽眼鏡, 但佢副太陽眼鏡唔見咗, 爸爸會幫佢搵番。不過, 戴咗太陽眼鏡望啲色唔一樣, 可能呢個原因, 卡莎特唔戴太陽眼鏡而得白內障。(以上都要經過我變回書面語) 我一邊寫一邊忍笑忍得好辛苦。

flower9 發表於 14-6-12 10:50
回覆 little_yolky 的帖子

你好厲利呀, 俾我都唔知如何入手, 唉...幾十歲人先黎重讀小一:sickmil ...
係呀, 我哋所有家長都係要重讀小一
本來交俾爸爸做project, 但爸爸睇完條題目, 流晒眼淚話:老婆, 乜嚟架? 咁唯有頂硬上, 女人頂得半邊天!

happy_lavender  你中計了!  發表於 14-6-13 17:15
Obiepapa    發表於 14-6-12 12:21
flower9    發表於 14-6-12 10:57

好彩,我仔學校唔會甘難爲家長,今年小一常識科系關於公園設施,仲要在學校做大部分,在家衹是向家長匯報。

little_yolky 發表於 14-6-12 10:21
小一生盲字都唔識多隻, 文都未作好, 就要做某某19世紀印象派畫家的評論。真係大人都未必有咁既修養啦 ...

好想知囡囡讀邊間學校?

rainbowcov 發表於 14-6-12 17:19
好想知囡囡讀邊間學校?
等我細女今年九月報埋至話俾大家聽。

little_yolky 發表於 14-6-12 17:22
等我細女今年九月報埋至話俾大家聽。

好的, 等我開下眼界。

flower9 發表於 14-6-13 10:14
咁一年做多少次?
好彩我學校係傳統學校, 而且循序漸進, 所以第一年只做了一個。但有啲活動教學好似就要做多啲。但係, 好心老師就揀啲淺啲既題目做, 出到咁深, 畫家又唔大路, 真係做到嘔血。
唔知小二開始有常識課, 駛唔駛做project呢, 常識啲project可能仲麻煩。

‹ 上一主題|下一主題