用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖羅撒vs 培道
樓主: Josephine816
go

聖羅撒vs 培道 [複製鏈接]

引用:上年小女有幸有相同offer,+我們選擇了聖羅

原帖由 tekkulas 於 14-06-29 發表
上年小女有幸有相同offer, 我們選擇了聖羅撒。聖羅撒幼稚園是很好的學校,小女入讀非常開心、愉快。這所kg ...
多謝你的分享!小女9月也會入讀!呢排好多聖幼的comment, 令我也懷疑是否替女女選錯学校!

回覆:i_love_pampers 的帖子

吾駛客氣!我都係講返我自己嘅真正感受出來啫!最重要係家長自己清楚自己小朋友性格,找所適合嘅學校比子女是最重要的。如果明知不適合,而只為名氣好或為了搏叩門有著數的話,最終受苦嘅是你和你的小朋友,那何苦呢? 希望各位也要了解清楚小一派位嘅遊戲方式,就會容易啲選擇了!

回覆:聖羅撒vs 培道

只可說各有所好,按自己情況而揀吧,自己認為第一是無用的,適合及開心能夠啟發你小朋友的思維更實用吧,我兩間都有選,只可說兩者之間,各有不同,最後我個人喜歡培道,純屬自己個人喜好,無論選擇那間,其實我有報都代表鍾意,在此只作分享,並不帶有攻擊請家長們真心誠意幫助有需要的人或真心分享

sammilcm    發表於 14-6-30 10:00

回覆 jy0022 的帖子

give u five

回覆 ballballlo 的帖子

如果只係上落車問題我可能接受, 但佢要小朋友係中途轉車. 但又唔通知, 小朋友咁細, 要佢轉車太危險, 而且重係邊到轉我都唔知, 咁我係唔可以接受囉.
學校冇幫我地腱決過, 只係不了了之. 後未K3比我地再次發現, 佢就話咁有去程坐. 今日通知, 第2日就停. 你話係唔係過份先.

回覆 astroboy18 的帖子

我冇話聖小有問題WO, 依到係講緊聖幼WO, 我只係話因為聖幼唔開心, 所以冇選聖小JE.  唉!!

回覆 astroboy18 的帖子

K1的時候不是用這間校車公司, 係到K2時轉用的. 我們第一次發現要轉車時已經強烈提出不滿, 之後學校跟進了, 小朋友未夠8:00 已經上車. 車到學校8:25, 9:00先上堂. 呀女係門口到等開門, 我都沒有再出聲. 只希望唔好要佢轉車.  但到K3, 校車又用依個方法去對小朋友, 重要係另一家長一日冇意中發現.  之後我們再投訴, 佢就話唔接.  重出了封信話佢用非法車輛接我個女, 運輸暑要佢立刻STOP 架車. 但我個女全個K2都係坐果架車WO, 咁你做父母係唔係嬲呀? 如果係覺得完全冇問題, 我覺得你係老師OR校長囉.  到K3, 唔通先轉校??  K3我地之後係自己送女返學嫁. 如果時間唔許可D家長咁點呢!!!!  

回覆 tekkulas 的帖子

除了校車, 我沒有對此學校覺得不滿, 我只係對校車以及校長對HANDLE校車的方法不滿.  

引用:回覆+ballballlo+的帖子 如果只係上落車問

原帖由 sammilcm 於 14-06-30 發表
回覆 ballballlo 的帖子

如果只係上落車問題我可能接受, 但佢要小朋友係中途轉車. 但又唔通知, 小朋友咁細 ...
校車停係十字路口上落,有家長即場鬧司機,點知個司機串到話:有唔滿意就去公司到投訴我!!。。即係擺明唔怕你投訴,咁的校車公司。。真係無野講!

sammilcm  依間校車公司係行內已經好出名. 唔只幼稚園, 我朋友讀KOWLOON TONG另一小學都受同樣問題.  發表於 14-6-30 13:57

引用:+本帖最後由+astroboy18+於+14-6-29+14:48+

原帖由 astroboy18 於 14-06-29 發表
愛心。。要睇下你定義有幾濶,我感覺係除左某啲班主任係有愛心教小朋友之外,其余的,上至校長,下至清潔姐姐,都應該要重新去學習點去對小朋友好!好似返星期六興趣班,小朋友人有三急要開大,爭小小未夠鐘,按門鐘要求早點入去順便借厠所,啲姐姐開門但話未夠鐘唔比入,最終要去對面油站借厠所,如果咁樣你都覺得啲姐姐有愛心的話,我真係好唔認同!個校長,連小朋友返黎都話校長唔識笑,咁佢平時對小朋友又幾有愛心??可能佢的愛心並不如我膚淺地以對小朋友的笑容黎介定囉!!

好多野要自己感受過先會知,縱使你可能也是同學仔的父母,你和小朋友冇受過呢啲,你不能說無此事,但我和小朋友受過,我便知真有此事!!

sammilcm  係呀, 我聽得最多係今日邊個同學又比校長鬧. 無言.  發表於 14-6-30 13:55

回覆:聖羅撒vs 培道

不過,我也很老實地講,我小朋友只讀過一間幼稚園,所以不能和其他的比較,可能係我井底之蛙,其實原來出面間間幼稚園都一樣也未定,但接觸過的這間幼稚園,如果比我可以再揀,我真的不會再揀!!!

引用:回覆+tekkulas+的帖子 除了校車,+我沒有對

除了校車, 我沒有對此學校覺得不滿, 我只係對校車以及校長對HANDLE校車的方法不滿.  ...
校車問題有所聽聞!如果要轉車影響到小朋友安全,就真係令家長擔心啲!

我個仔依家讀緊迦南其中一間. 唔係KOWLOON TONG果D, 但我十分滿意, 校長,老師同姐姐都真的十分有愛心. 校車叔叔同EE都係, 唔係比較, 而係我係依一年真係真正明白點分愛心.  

係呀!安全係最重要. 我親身去到學校了解. 校車係合起對眼同我講野.....之後就打發我.  我再寫信. 親手交比佢, 但一直冇人回覆過.  講真, 我坐校車唔係因為我信任校車, 你我信任依間幼稚園, 我交個小朋友比你地, 但原來小朋友咁危險, 佢地係唔跟進..... 我覺得好有問題.  (學校黃小姐係K2時真係有幫我跟進過, 我都好多謝佢嫁.  佢跟得比校長更貼) 所以我話我不滿係因為校車問題同HANDLE方法. 如果小朋友唔駛坐校車, 情況應該好好多.

引用:回覆+tekkulas+的帖子 係呀!安全係最重要.

係呀!安全係最重要. 我親身去到學校了解. 校車係合起對眼同我講野.....之後就打發我 ...
其實我小朋友也是坐校車的,可能我地條線夠人數,就沒有類似情況出現,司機和嬸嬸也很好的。

係呀, 我地條線應該係唔夠人, 放學個校車EE, 同保母EE都好好, 依家我送細佬返學都見到佢地, 我地都有打招呼, 佢上2個星期重幫我車D校服去學校.  但問題係在校車公司同校長HANDLE方法. 可能校車都唔係升咗好多年, 所以唔識HANDLE掛. 不過我小朋友已經畢業, 我都唔會為細佬報依間學校, 所以有咩問題都冇所謂啦.  因為依件事, 所以我幫家姐同細佬再選學校時認識一樣野. 校車係好重要, 我會打去問下情況先決定讀唔讀.

引用:Quote:原帖由+sammilcm+於+14-06-30+發表回

原帖由 tekkulas 於 14-06-30 發表
其實我小朋友也是坐校車的,可能我地條線夠人數,就沒有類似情況出現,司機和嬸嬸也很好的。

...
我條線坐到爆,仲要waiting添,所以唔關人多人小事!

引用:回覆+jy0022+的帖子 我個仔依家讀緊迦南其

我個仔依家讀緊迦南其中一間. 唔係KOWLOON TONG果D, 但我十分滿意, 校長,老師同姐姐都 ...
雖然感覺上加南會比較上乜都係錢行先,因有好多教學配件,但我零願比錢買安心,都好過比左錢都唔安心!

係呀, 迦南就好多錢洗. 但我果間d老師校長好ok. 其他分校我就唔知.  如果比多小小錢可以安心d, 我會比, 因為幼稚園d小朋友咁細, 安全真係最重要.
‹ 上一主題|下一主題