用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖羅撒vs 培道
go

聖羅撒vs 培道 [複製鏈接]

聖羅撒vs 培道: 聖羅撒剛call waiting…囡囡較活潑好動,哪間較合適她?
   3    0    0    0

回覆:聖羅撒vs 培道

培道。聖小係要抽,機本上冇得直入喎

引用:聖羅撒vs+培道:+聖羅撒剛call+waiting…囡

原帖由 Josephine816 於 14-06-09 發表
聖羅撒vs 培道: 聖羅撒剛call waiting…囡囡較活潑好動,哪間較合適她?
請問你幾時收到聖羅撤嘅call架?

路過,忍唔住要回覆,我小學聖羅撒,中學培道。

聖羅撒係好講紀律,要好乖嘅,我成個小學階段都係要循規蹈矩。到中學時先至有返d自由。如果女女活潑,可能培道適合d。

培道幼稚園100%直上,仲可聯繫上中學,而家培道中學已經上到band 2頭校舍又新,都唔失禮,穩陣之選,不過培道小學校舍就殘舊。至於聖羅撒小學部呢幾年就起左好靚校舍,聖羅撒中學就去左沙田,中學係津,要抽嘅。呢幾點你自己考慮下。

回覆:Josephine816 的帖子

St rose

培道

回覆 andrewrew 的帖子

yesterday

回覆 lingan 的帖子

thx alot for your detail information ~~~

回覆 lingan 的帖子

昨天問了培道, 佢係100%直上小一, 但佢地係無gov allowance, 是私校, 要比學費啊, 如唔需理會學費問題, 又唔想小一要找其他學校, 咁培道都可選呢

我唔知培道點,但比我揀多次,我唔會幫個女揀聖xx

引用:我唔知培道點,但比我揀多次,我唔會幫個女

原帖由 jy0022 於 14-06-21 發表
我唔知培道點,但比我揀多次,我唔會幫個女揀聖xx
點解既?

引用:路過,忍唔住要回覆,我小學聖羅撒,中學培道

原帖由 lingan 於 14-06-09 發表
路過,忍唔住要回覆,我小學聖羅撒,中學培道。

聖羅撒係好講紀律,要好乖嘅,我成個小學階段都係要循規蹈矩。 ...
SRL 小85%上中學架

回覆 jy0022 的帖子

同意. 再比我幫呀女選一次, 我唔會比佢讀SRL. (利申:細佬今年會入讀培道幼稚園)

引用:回覆+jy0022+的帖子 同意.+再比我幫呀女選

原帖由 sammilcm 於 14-06-25 發表

同意. 再比我幫呀女選一次, 我唔會比佢讀SRL. (利申:細佬今年會入讀培道幼稚園)
好開心有人同我有同感!!

個人認為培道老實講硬件係輸既,但軟件卻大有不同,英文是外藉教(net),國語亦是國語人教,有學卷100%龍,現在真的買小見小其實每個父母都想子女在快樂中成長,我只想佢地,唔駛三年後便再上戰場,六年後agian…again在如此competitive社會佢只要學到佢需要既野正正常常成長便可,我認為培道會是穩陣之選

chan.connie  我同意~ yeah  發表於 14-6-29 08:53

培道中小學可能在學術方面可能真的不及聖羅撤,但聖幼上小學,要派位,冇地址或不高分的人,卻不一定擔保入到,甚至機會直情等於零,除非搬屋,但值得?,。培道幼稚園有學卷,直上小學,但要俾學費,自己取捨吧,培道愛心開心學校,聖幼催谷學術為主,看那條路適合自己吧

Yes, .聖幼同聖小完全無關,叩門無優勢之余,可能反而比其他學校差,因為聽聞聖小校長唔鐘意收番聖幼學生,上年好似收左一個,今年唔知收幾多個!

我唸有好多人識同你嫁. HAHA

上年2個, 係我女果班的一對孖女.

引用:回覆+jy0022+的帖子 同意.+再比我幫呀女選

原帖由 sammilcm 於 14-06-25 發表

又係你出嚟踐SRL kg呀

‹ 上一主題|下一主題