用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖羅撒vs 培道
樓主: Josephine816
go

聖羅撒vs 培道 [複製鏈接]

回覆:聖羅撒vs 培道

其實聖小係津校,自行計分,大抽獎正苦派,到咗叩門校長先可以自行決定收呢十個八個學生,你係校長都收個讀書叻架啦,只怪聖幼係學卷kg, 唔夠啲名幼學生fight

回覆 sissysze 的帖子

我冇踐佢wo, 我只係話比我再幫女選擇一次, 我唔會選擇SRL JE.  我講我自己都唔得?

我女冇讀聖小, 上年都冇選擇過聖小.  唔多唔小因為係聖幼3年過了很多不愉快事情, 對學校冇信心.  呀女係聖幼3年. 係學校其實問題唔大, 老師都OK.  教得佢地都乖.  只係因學校其他因素令我對佢地HANDLE 手法十分不滿.  所以如果比我再選擇, 我唔會用呀女生命安全來選依間學校.

生命安全 --> 可唔可以講清楚少少? 因為我阿女黎緊都會入讀SR, pls!!

校車公司,click 佢舊post 睇就知。

我個女九月都小K1喇,聽日要登記搭校車添,可否請教點睇舊post

回覆:CathyAu 的帖子

我見好多人話車程時間長,路線係頭站上,尾站落,導致交通時間長好多,其實可唔可以大家向校車公司建議頭站上,頭站落,咁樣好似公平d,女女而家讀緊果間nursery 都係咁樣安排

引用:個人認為培道老實講硬件係輸既,但軟件卻大

原帖由 lcl505 於 14-06-25 發表
個人認為培道老實講硬件係輸既,但軟件卻大有不同,英文是外藉教(net),國語亦是國語人教,有學卷100%龍,現 ...
講得好。

sammilcm 發表於 14-6-26 11:07
我女冇讀聖小, 上年都冇選擇過聖小.  唔多唔小因為係聖幼3年過了很多不愉快事情, 對學校冇信心.  呀女係聖 ...

講得好聽 d, 就係你唔想揀聖小; 事實係你根本無資格揀聖小所以一而再再而三咁出言踐踏聖小...

如果你真係咁得閒, 唔該你唔好再浪費時間去踐踏聖幼聖小所有 topics 喇! 你個女都係聖幼畢業, 極其量你只係一個過氣聖幼家長, 但聖小的一切又與你何干呢? 你不如快快趣趣返去你個女間學校個群組度, 繼續與你女學校的家長對罵一番, 不是更痛快更有意義嗎? 因為你對聖小的所見所聞只是皮毛, 你憑甚麼身份去批評? 懇請你切勿再誤導其他家長吧! 千千萬萬個 "唔該"!

主佑你女沒有入讀聖小, 否則天大的災難矣! 阿門!

引用:回覆+sissysze+的帖子 我冇踐佢wo,+我只係

原帖由 sammilcm 於 14-06-26 發表
回覆 sissysze 的帖子

我冇踐佢wo, 我只係話比我再幫女選擇一次, 我唔會選擇SRL JE.  我講我自己都唔得? ...
我都係咁話,自己講下自己意見都得卦!

引用:我女冇讀聖小,+上年都冇選擇過聖小.++唔多

原帖由 sammilcm 於 14-06-26 發表
我女冇讀聖小, 上年都冇選擇過聖小.  唔多唔小因為係聖幼3年過了很多不愉快事情, 對學校冇信心.  呀女係聖 ...
無錯無錯,你所講的同我諗的一樣!!!give me five....

引用:我見好多人話車程時間長,路線係頭站上,尾

原帖由 ballballlo 於 14-06-26 發表
我見好多人話車程時間長,路線係頭站上,尾站落,導致交通時間長好多,其實可唔可以大家向校車公司建議頭站 ...
咪講笑了,當你要面對佢嗰間校車公司,你地就知間校車就如至高無上一樣,你地可以唔搭,但你地的意見係一定唔會接受!

老真講,二間都是好學校,但今時今日的確一條龍 給予人一種安全感另我認為,人人在此都是有發言權,不要破壞他吧,家長係度都只係想與別人分享,不讓別人發言,有點尊制吧

sammilcm    發表於 14-6-30 09:50

回覆 lcl505 的帖子

我仔下年也會入培道, 見到你的留言! 我放心了

lcl505 發表於 14-6-29 05:06
老真講,二間都是好學校,但今時今日的確一條龍 給予人一種安全感另我認為,人人在此都是有發言權 ...

好感恩香港仍然是一個言論自由的地方, 大家在EK 這個平台上平起平坐真心真意的分享與批評當然無任歡迎多多益善, 更能集思廣益但如果有人多次惡意針對某學校而所謂的 "分享"  "意見"已經變得不盡不實兼且有偏見成份哪可信的程度還剩下多少?

既然某些家長這麼厭惡聖幼, 一提起聖幼便觸動你們的神經, 為甚麼當年小朋友讀完 K1 不轉校? 讀完 K2 也不轉校? 還要強逼小朋友留守至 K3 畢業的一刻才憤然離開? 哪未免太苦了自己, 也難為了小朋友吧! 最痛心的還是校方三年以來循循善誘的教導, 卻換來一些不懂感恩的學生與家長實在很可悲!

習非成是的態度我真的不敢苟同! 也不知道這些家長是如何教導自己的小朋友... 但願這些經常道聽途說人云亦云、搬弄是非的家長, 希望你們終有一天會清醒, 睜開雪亮的眼睛去明辨事非吧!

樓主, 抱歉! 我不希望在你的地方上展開罵戰, 我更希望你不會像某些家長一樣只懂說「自己的飯最香, 人家的飯像屎一樣, 好好善用自己的腦袋去分析...

套用一眾EK 家長常用語:「沒有最好的學校, 只有最適合小朋友的學校」, 沒有人比你更瞭解自己子女的性格

引用:+本帖最後由+chan.connie+於+14-6-29+08:51

原帖由 chan.connie 於 14-06-29 發表

回覆 lcl505 的帖子
你好,培道都係我target之一,請問interview難嗎?

sissysze 發表於 14-6-26 10:39
其實聖小係津校,自行計分,大抽獎正苦派,到咗叩門校長先可以自行決定收呢十個八個學生,你係校長都收個讀 ...

誠言如果小朋友是有能力/有實力的再加上優秀的品德, 任憑到那所學校叩門, 都會天空海闊任我行!  Yo~~ 洗乜驚呀! 

上年小女有幸有相同offer, 我們選擇了聖羅撒。聖羅撒幼稚園是很好的學校,小女入讀非常開心、愉快。這所kg比較嚴,如果小朋友性格太活躍會比較難適應,但大部分小朋友都乖巧,本人亦十分欣賞學校的品德教育,所以活動及課程安排得很妥當,細心又用心對待我們的小朋友。比我們再揀我也會揀聖羅撒。確實上聖小是沒有優勢,這點我地入讀前已經非常清楚明白的。聖小是津校,亦和一般津校一樣叩門位必定是選最尖端的學生,這是正常的事!

引用:+本帖最後由+astroboy18+於+14-6-29+14:06+

原帖由 astroboy18 於 14-06-29 發表
同意!!

tekkulas 發表於 14-6-29 14:21
上年小女有幸有相同offer, 我們選擇了聖羅撒。聖羅撒幼稚園是很好的學校,小女入讀非常開心、愉快。這所kg ...

中肯的意見!    不是有很多家長都像你一樣清醒... 可憐的他們依然執迷不悟有著強烈的主觀情緒認定聖幼上聖小沒有優勢, 便否定了聖幼的一切, 包括所有嬸嬸老師、主任以及校長對小朋友所付出的愛心和時間

‹ 上一主題|下一主題