用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我對不同女校的感覺
樓主: jc_mom
go

我對不同女校的感覺   [複製鏈接]

王國會長

jc_mom 發表於 14-6-11 18:56
其實以SPCC在自行收生所訂的凖則來睇,例如操行、學術、全港排名,我估阿囡機會都大,反而SSGC有宗教分,亦幾看重活動和奬項,呢兩parts 我地唔高分。

我記得係MSS 宗教占10%, SSGC 反而冇話有宗教分, 所以自行我囡報左SSGC

引用:Quote:jc_mom+發表於+14-6-11+18:56+其實以

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-06-11 發表
我記得係MSS 宗教占10%, SSGC 反而冇話有宗教分, 所以自行我囡報左SSGC
你啱呀!我初初填咗Marymount 份表所以記錯了。
SSGC EDB rank order 和成績佔60%, interview 30%, 獎項活動佔10%

回覆 simonlawht 的帖子

那樣就是說要 Residency proof ,  包括公民

引用:往往無所求個天就比晒你

原帖由 talent2000 於 14-06-10 發表
往往無所求個天就比晒你
認同。

引用:Quote:原帖由+talent2000+於+14-06-10+發表

原帖由 rainrain613 於 14-06-12 發表
認同。
平常心。但我估7月7曰晚上還是會睡不着!
希望大家都入到第一志願,不用再叩門!

這幾天是考慮in case頭三志願如果都派不到的話,應該叩那些學校。因為第4,5志願已經是band 1尾,band 2頭的學校了。

班主任好像比我還緊張,在全班面前同阿囡講佢英文退步了,又話佢仲未有學校收,令到阿囡好唔開心!

回覆:我對不同女校的感覺

趁著我還未失憶而又得閒,就分享下一些interview題目,本人中文唔多好,請勿見怪

St. Paul convent
交申請表時,要交一篇自我介紹和portfolio, portfolio沒限頁數,second in 時老師會拿著portfolio問阿囡問題。

然後要預備兩中兩英讀書報告,upload 上佢地個系統上面,還要填獎項和upload 兩樣你想介紹嘅嘢。我囡當時upload了一些artwork, 有些同學會upload一些做過的project。

1st in 就主要base on 那些book reports, 當時那兩位老師只揀了一中一英嘅書問阿囡,我因為懶,並沒有做PowerPoint, 但表妹in時有用PowerPoint.

2nd in 時我和佢daddy陪住阿囡,但父母只坐在阿囡的側邊,無須答問題。兩位老師用英文不停問阿囡問題,都是一般很common的問題,例如what is your ideal school?  點解apply, 有冇兄弟姊妹,喜歡咩活動,拎過甚麼奬,並沒有再問book report.

另外亦俾一本英文故事書阿囡,叫佢讀其中一段。

不過亦有些學生由校長親自in, 全用中文問學生問題。

deleted

引用:趁著我還未失憶而又得閒,就分享下一些inte

原帖由 jc_mom 於 14-06-12 發表
趁著我還未失憶而又得閒,就分享下一些interview題目,本人中文唔多好,請勿見怪

St. Paul conven ...
冇用 powerpoint 冇關係的,你女都一樣入到 2nd in. 我女當年咩都冇 upload, 用4張 A4纸印 book reports 照讀就算。

引用:Quote:原帖由+jc_mom+於+14-06-12+發表趁著

原帖由 Rattie 於 14-06-12 發表
冇用 powerpoint 冇關係的,你女都一樣入到 2nd in. 我女當年咩都冇 upload, 用4張 A4纸印 book reports 照 ...
阿囡in時,老師連望都冇望果4張紙呀。只叫佢介紹兩本書。

jc_mom 發表於 14-6-12 11:20
平常心。但我估7月7曰晚上還是會睡不着!...
班主任好像比我還緊張,在全班面前同阿囡講佢英文退步了,又話佢仲未有學校收,令到阿囡好唔開心!
未有學校收?未必!

你囡囡很大可能自行已經收了,只是要等7月才收到通知吧。

德望面試

在講座時主任說申請表要由學生親自填寫。而1st in時是幾個人一組,考曬中英數。不同group有不同題目,中文考他們常識,包括政府現任官員是誰,中國最長的河流,有幾多時辰,孫中山生曰。另外又問一句句子中,那個字是動詞,名詞。跟著就小組討論一個題目。

數學就要用心算並且英文作答一些題目,阿囡果組出了一些圖形和乘數。

英文就俾了一張紙佢地睇,填番d字。

2nd in 時家長見兩位老師,問d普通嘢,又是點解揀佢地,平時誰照顧女兒等等,我地五分鐘就in完。

而阿囡就見了副校長和老師,三個學生一組。俾張紙佢地自製name tag, 然後用英文和普通話作答問題。

歡迎其他家長補充。

回覆 chingbb 的帖子

SPCC  注重學生成績多於運動,假如學生運動表現卓越但成績平平,獲得面試機會已經好好! 假如成績名列前茅而面試表現差也難以獲得取錄。

引用:Quote:jc_mom+發表於+14-6-11+18:56+其實以

like_travel 發表於 14-6-12 22:29
回覆 chingbb 的帖子

SPCC  注重學生成績多於運動,假如學生運動表現卓越但成績平平,獲得面試機會已經好 ...

Thank you !
SPCC ~ 即是成績要好; 面試也要好, 先收!

Don't worry!Be happy![/color purple]

剛剛有同校家長見議我刪除阿囡小學同學在直資學校的派位情況。其實只是純分享,初初只希望讓大家知道不同中學在今年收了不同才能的學生,如對他們造成不便,sorry! 現已delete了某些帖子。

多謝你的資料你很有心,謝謝

引用:剛剛有同校家長見議我刪除阿囡小學同學在直

原帖由 jc_mom 於 14-06-13 發表
剛剛有同校家長見議我刪除阿囡小學同學在直資學校的派位情況。其實只是純分享,初初只希望讓大家知道不同中 ...
其實你囡同校嘅家長唔洗太介懷啦!考到好多間直資嘅,就更加直得恭喜!依D係同學嘅實力表現!我依D只係考一間,輸咗,我都唔會覺得佢地有錯,只可以話技不如人!同學可以考得好呈二、三,重可以in得咁好,我覺得家長同學生都值得自豪!

‹ 上一主題|下一主題