用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我對不同女校的感覺
樓主: jc_mom
go

我對不同女校的感覺   [複製鏈接]

引用:Quote:jc_mom+發表於+14-7-9+16:44+你想問

原帖由 chingbb 於 14-07-18 發表
Sorry! 打錯了!
應該係 ~ SPSS, (St. Paul Secondry School); 啊囡, 較活潑, 多野講! ~ 適合她嗎?
上年SPSS 的講座是在12月的,你10月上EK應該有家長會報料的。
感覺上SPSS的女仔比較靜和斯文,如果比較喜歡多參加不同活動的話,試下SSGC啦!

jc_mom 發表於 14-7-18 15:35
上年SPSS 的講座是在12月的,你10月上EK應該有家長會報料的。
感覺上SPSS的女仔比較靜和斯文,如果比較喜歡 ...

SSGC ~ 是否成績要再勁D先入到?

Don't worry!Be happy![/color purple]

引用:Quote:jc_mom+發表於+14-7-18+15:35+上年SP

SSGC ~ 是否成績要再勁D先入到?
我覺得SSGC會睇成績,獎項和活動,宣道小學好似有學生不是頭二十名,但課外活動方面叻而入到。

jc_mom 發表於 14-7-18 16:20
我覺得SSGC會睇成績,獎項和活動,宣道小學好似有學生不是頭二十名,但課外活動方面叻而入到。

...
jc_mom,
SSGC 和 SPSS ~ 如果真的要比較這兩間的校風, 純樸 那間較好?
我囡囡課外活動有, English Drama, table tennis, 在p 5, 會join 西方舞; ~ 這兩間都有相關的club
而我在SSGC 的網頁睇到, 希望同學最少學一樣樂器, 我女兒就沒有學!

Don't worry!Be happy![/color purple]

引用:Quote:jc_mom+發表於+14-7-18+16:20+我覺得

jc_mom,
SSGC 和 SPSS ~ 如果真的要比較這兩間的校風, 純樸 那間較好?
我囡囡課外活動有, Englis ...
校風兩間都好,SSGC多活動,中學生活應該多姿多采些。而SPSS中學不一定要學樂器。
阿囡自行時我就係揀了這兩間中學。我囡比較靜,所以揀了spss做第一志願。如果阿囡性格活潑,我會排SSGC 或BPS做第一志願。

jc_mom 發表於 14-7-18 17:45
校風兩間都好,SSGC多活動,中學生活應該多姿多采些。而SPSS中學不一定要學樂器。
阿囡自行時我就係揀了這 ...

jc_mom,
多謝你的意見!
另外, 如果知道spss或其他學校有講座, please上來報料呀!
講座, 可不可以帶子女, 一同出席?

Yanamami  最好啦,他們自己親身感受下間學校。可能有目標,會考好d個試呢~~但你要揀好你自己都鍾意既先好帶他們去~~  發表於 14-7-22 10:02

引用:Quote:jc_mom+發表於+14-7-18+17:45+校風兩

原帖由 chingbb 於 14-07-22 發表
jc_mom,
多謝你的意見!
另外, 如果知道spss或其他學校有講座, please上來報料呀!
可以帶子女去講座的。

jc_mom 發表於 14-6-21 04:33
今日很高興知道阿囡數學科取得全級第一名,真的意想不到。很開心最後一次exam雖然並非呈分試,但阿囡都冇he ...

jc_mom,
你囡囡, 在那裡學數研?

引用:Quote:jc_mom+發表於+14-7-8+13:39+甲部Bps

原帖由 lilyso2013 於 14-08-10 發表
sgss係邊間呀?
如果不係自行入咗,應該好大機會入bps, 今年幾個朋友囡囡成績麻麻,都入咗bps
...
SSGC = 聖士提反女子中學

‹ 上一主題|下一主題