用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我對不同女校的感覺
樓主: jc_mom
go

我對不同女校的感覺   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+瑩瑩老豆+於+14-06-11+發表我

原帖由 bb0405 於 14-06-13 發表
Mss 除宗教佔10分 其餘比重係點呀
Interview - 30%

Primary School Internal Assessment,
academic performance, conduct,
primary school comments - 40%

Extra-curricular Activities & Awards-20%

Others religious affiliation
mother / sister(s) being alumnae of the school - 10%

回覆:jc_mom 的帖子

Jc_mom, 我女兒現在五年級,看到你和其他媽咪的帖,我真不知如何選校?一頭霧水。。。

多謝你的分享,你很淡定,明年記得回來這裡支持吓我地。

引用:Quote:原帖由+bb0405+於+14-06-13+發表Mss+

引用:Jc_mom,+我女兒現在五年級,看到你和其他媽

原帖由 HJ6153 於 14-06-18 發表
Jc_mom, 我女兒現在五年級,看到你和其他媽咪的帖,我真不知如何選校?一頭霧水。。。

多謝你的分 ...
今年11月,12月可以先到一些心儀的學校聽講座,看看喜歡那些學校,feel下先 !

jc_mom 發表於 14-6-18 08:50
今年11月,12月可以先到一些心儀的學校聽講座,看看喜歡那些學校,feel下先 !

...
多謝你的分享!
我個女仲有3年先到,你分享的資料好有用,今日開始要好好準備!

回覆 jc_mom 的帖子

預祝你7月8日和囡囡,垂手踏進自動門!

引用:回覆+jc_mom+的帖子 預祝你7月8日和囡囡,

原帖由 noplanner 於 14-06-19 發表

預祝你7月8日和囡囡,垂手踏進自動門!
Thank you! 祝大家一起入到心儀學校!

[size=15.454545021057129px]校服靚

St Paul's Sec is good a school.......don't worry

chantm1812  Not only is SPSS a good school, it is also one of the best schools!  發表於 14-6-19 23:08

回覆:我對不同女校的感覺

今日很高興知道阿囡數學科取得全級第一名,真的意想不到。很開心最後一次exam雖然並非呈分試,但阿囡都冇hea到,keep住全A成績。

另外我亦覺得當初在四年級開始俾佢學數研是一個非常正確的選擇,三次呈分試中,取了兩次滿分和一次99,拉高了名次。相反,中英文科的分數還細分了作文,讀本、口試、聆聽...要取高分相對地是比數學困難。

Panda_mother    發表於 14-6-24 00:01

阿囡

妳亞女好勁!請問數研的教學方法是什樣的?我亞女在公文學數呢!想比較吓。

引用:妳亞女好勁!請問數研的教學方法是什樣的?

原帖由 HJ6153 於 14-06-21 發表
妳亞女好勁!請問數研的教學方法是什樣的?我亞女在公文學數呢!想比較吓。

...
數研係跟學校嘅課程俾相關的練習佢地做,上堂時亦要做練習,如果做錯了,老師會教番佢地點做。

引用:回覆+jc_mom+的帖子 那數研跟學林分別大嗎

原帖由 Bingb 於 14-06-23 發表

那數研跟學林分別大嗎?邊個較好?
阿囡學過公文數,Enopi Math, Kwik Math 和數研,未學過學林和奧數。

jc_mom 發表於 14-6-21 19:09
數研係跟學校嘅課程俾相關的練習佢地做,上堂時亦要做練習,如果做錯了,老師會教番佢地點做。

...
家長都可以自己教, 對嗎?

引用:Quote:jc_mom+發表於+14-6-21+19:09+數研係

原帖由 edith208 於 14-06-23 發表
阿囡讀一至四年級,都係我自己幫佢溫書,每年7月都去書展買補充練習,測考前除了做番學校worksheets外,唔熟的地方就做練習。

jc_mom 發表於 14-6-23 10:10
阿囡讀一至四年級,都係我自己幫佢溫書,每年7月都去書展買補充練習,測考前除了做番學校worksheets外,唔 ...

那麼數研對妳女兒的用處是有老師指出她做錯的地方?

還是數研的老師有好的方法做好數學?他們解難比較好嗎?

引用:+本帖最後由+edith208+於+14-6-23+11:21+編

我覺得其實有好多人都有讀數研,但並非個個都有進步。最重要是老師解釋的方法令仔女明白,夾到自己的仔女。阿囡現在的老師解釋得好清楚,會同我講番阿囡常錯嘅地方,然後教番佢。

兩三年前在將軍澳試過跟另一個數研老師,接囡時那個後生仔很寸的complaint阿囡把HCF 和LCM計亂了,態度很差。所以其實這個課程好不好,最關鍵是老師!

至於解難題方面,因數研是跟學校課程,所以並沒有教他們計奧數那些題目。

引用:Quote:jc_mom+發表於+14-6-21+19:09+數研係

其實家長當然可以自己教,我後生時都有幫人補習,而且我覺得自己比補習老師更清楚自己個囡常犯的錯誤。但佢反而接受其他人指正佢嘅錯處多過想我教佢囉!

‹ 上一主題|下一主題