用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我對不同女校的感覺
樓主: jc_mom
go

我對不同女校的感覺   [複製鏈接]

引用:Quote:ha8mo+發表於+14-6-9+22:20+唔喜歡綠

原帖由 mcl203 於 14-06-09 發表
我小朋友和佢地d同學仔一樣認為...叫佢地做白菜仔
可能...都係早接受自己學校套校服 ~~~
我囡話總好過著長衫

引用:Quote:原帖由+jc_mom+於+14-06-09+發表協恩

原帖由 bb560 於 14-06-10 發表
多口問句你囡學校頭幾名自行有報bps,咁,佢地有冇直資offer架?如dgs or spcc?

...

同校另一班好像有兩三個女仔在自行時報了BPS, 其中一個收到DGS和St Paul Co-ed的offer.

引用:+本帖最後由+jc_mom+於+14-6-9+23:55+編輯+

原帖由 jc_mom 於 14-06-09 發表
以妳囡成績,相信SPSS可穩入,但在此校讀中一真係一啲都唔輕鬆。

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+14-06-09+發表我小

原帖由 pris626 於 14-06-10 發表
我囡話總好過著長衫
阿囡都有d肉,佢都好怕著長衫,所以佢自行時不肯將SSGC排第一!
我都覺得我和阿囡揀校的criteria都好與別不同!

當其他人睇DSE result, 大學入學率時,我地郤是揀校風,睇地區,揀校服,直接和那些學生對話去了解間學校!

因為我們的case和那位想考上智的女仔不同。我估那位同學應該住九龍區,沒有了我們在交通上的煩惱。

引用:Quote:原帖由+jc_mom+於+14-06-09+發表本帖

原帖由 pris626 於 14-06-10 發表
以妳囡成績,相信SPSS可穩入,但在此校讀中一真係一啲都唔輕鬆。
我也很希望入讀St. Paul sec, 因她也是一間很好的band 1中學。

遲些再講下甲乙部揀了甚麽學校。

引用:Quote:原帖由+bb560+於+14-06-10+發表多口

原帖由 jc_mom 於 14-06-10 發表
同校另一班好像有兩三個女仔在自行時報了BPS, 其中一個收到DGS和St Paul Co-ed的offer, 揀了St Paul co-ed. ...
唔该哂你!因為我囡有自行報bps,我估有D人嘅實力,可以去到dgs 同spcc,我想知多唔多人會放棄直資學位!因為我囡去in另外一間自行時,都知道有人已經有德望offer(其實自行間學校係唔會收到佢)都去in,希望遲D去叩門

引用:Quote:原帖由+jc_mom+於+14-06-10+發表同校

原帖由 bb560 於 14-06-10 發表
唔该哂你!因為我囡有自行報bps,我估有D人嘅實力,可以去到dgs 同spcc,我想知多唔多人會 ...

其實知道同校的女仔自行時報了甚麼學校,是一定有幫助的。家長會時,我會問班主任有幾多個女仔成績在阿囡之前。而和其他家長傾計時,亦知道了他們自行報了那些學校。

原本阿囡有一個同學都報了聖保祿中學,但因被St. Paul convent 收咗,所以冇去in 聖保祿中學,阿囡變成佢小學唯一有得in聖保祿中學的學生,所以同校並無其他對手作比較。

其實直資收生,
是很難估計的,
完全視乎當時需要什麼學生, 今年認識以下例子:

學生A : St PaulCo-edu收了, DGS, HY, GH不收

學生B : DGS, HY收了, St Paul Co-edu,不收

學生C : DGS 收了, St Paul Co-edu, HY, GH無得In

學生D: GH收了, St Paul Co-edu, HY, GH無得In

學生E,F : DGS, HY 不收

論成績:

學生A, E, F 全級頭3

學生B, 全級10 15

學生C, 全級10 15

學生D, 全級30

引用:其實直資收生,是很難估計的,完全視乎當時需

原帖由 wkkelvin 於 14-06-10 發表
其實直資收生,
是很難估計的,
完全視乎當時需要什麼學生, 今年認識以下例子: 學生A : St PaulCo-edu收了, D ...

好同意你的說法!

edith208  球隊 / 校隊教練揀人俾神校校長in, 學業稍遜, 有其他劲人撐住  發表於 14-6-13 09:29

回覆:我對不同女校的感覺

deleted

wkkelvin 發表於 14-6-10 11:53 其實直資收生,

是很難估計的,
完全視乎當時需要什麼學生, 今年認識以下例子:

學生A : St PaulCo-edu收了, DGS, HY, GH不收

學生B : DGS, HY收了, St Paul Co-edu,不收

學生C : DGS 收了, St Paul Co-edu, HY, GH無得In

學生D: GH收了, St Paul Co-edu, HY, GH無得In

學生E,F : DGS, HY 不收

論成績:

學生A, E, F 全級頭3

學生B, 全級10至 15

學生C, 全級10至 15

學生D, 全級30外

以上資料明顯有錯誤。

pris626 發表於 14-6-10 10:18

jc_mom,

SPCC, ~ 成績要在頭幾名之內? 那樣運動有幫助?
Don't worry!Be happy![/color purple]

引用:Quote:pris626+發表於+14-6-10+10:18+以妳

原帖由 chingbb 於 14-06-10 發表
jc_mom,

SPCC, ~ 成績要在頭幾名之內? 那樣運動有幫助?

我覺得很難答考頭幾名就會入到邊一間呢個問題呢!名次前的話,給了學生多些面試的機會,但如果in得唔好,就算名次前,學校可能是不會揀這個學生。

我覺得 in得好唔好, 都幾影響直資揀不揀.

但未必影響 自行 的結果.

真多謝樓主&大家的分享

醒目開學勳章

wkkelvin 發表於 14-6-10 11:53
其實直資收生,
是很難估計的,
完全視乎當時需要什麼學生, 今年認識以下例子: 學生A : St PaulCo-edu收了, D ...

wkkelvin  更正: 學生D: GH收了, St Paul Co-edu, HY 無得In  發表於 14-6-10 13:44

jc_mom 發表於 14-6-10 12:57
我覺得很難答考頭幾名就會入到邊一間呢個問題呢!名次前的話,給了學生多些面試的機會,但如果in得唔好,就 ...

Thank you very much!
我心儀這間學校! 希望囡囡有機會!

Don't worry!Be happy![/color purple]

引用:我覺得+in得好唔好,+都幾影響直資揀不揀.但

原帖由 Leung2010 於 14-06-10 發表
我覺得 in得好唔好, 都幾影響直資揀不揀.

但未必影響 自行 的結果.
第一、二次呈分試真的很重要,如果想考直資和自行。阿囡頭兩次呈分試考十幾,第三次大進步,考頭十。老師説如果早d有這個名次會有很不同的結果。

收到第三次呈分試的成績表後打算交埋俾St. Paul sec 作參考,但職員說已經完成揀學生程序了!

回覆:jc_mom 的帖子

hi jc_mum , 雖然我女有排都禾到,睇咗你嘅選校分享可作參考。  但灣仔區還有1所女校,想知多小小你沒考慮過這校? 是甚麼原因不在你選名單之內? 我想知灣仔區幾間女校你嘅睇法?

引用:hi+jc_mum+,+雖然我女有排都禾到,睇咗你嘅

原帖由 pooh仔 於 14-06-10 發表
hi jc_mum , 雖然我女有排都禾到,睇咗你嘅選校分享可作參考。  但灣仔區還有1所女校,想知多小小你沒考慮 ...
其實阿囡是東區校網的,因為我們申請了用住址的校網來選校。不過自行派位時甚麼網也可以選,所以就揀了一些熟悉d嘅學校,有囗碑,校風好,學術亦不錯的。加上兩個表妹都是中學生,一個入了嘉諾撒,另一個入St. Paul convent。而表弟前幾年原本派入慈幼,後來中五時考入華仁,佢地媽咪經驗豐富,我係同佢傾完而揀選學校的。

你想問的學校是真光嗎?

引用:hi+jc_mum+,+雖然我女有排都禾到,睇咗你嘅

原帖由 pooh仔 於 14-06-10 發表
hi jc_mum , 雖然我女有排都禾到,睇咗你嘅選校分享可作參考。  但灣仔區還有1所女校,想知多小小你沒考慮 ...
其實阿囡是東區校網的,因為我們申請了用住址的校網來選校。不過自行派位時甚麼網也可以選,所以就揀了一些熟悉d嘅學校,有囗碑,校風好,學術亦不錯的。加上兩個表妹都是中學生,一個讀嘉諾撒,另一個入了St. Paul convent。而表弟前幾年原本派入慈幼,後來中五時考入華仁,佢地媽咪經驗豐富,我係同佢傾完而揀選學校的。

你想問的學校是真光嗎?

‹ 上一主題|下一主題