用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 仔仔有ODD&ADHD已經讀緊直資學校!日日都老師投訴! ...
go

[學校] 仔仔有ODD&ADHD已經讀緊直資學校!日日都老師投訴!

有冇食藥? 老師知嗎?

如無, 其實國際學校我覺得都未必可以容忍佢地.

我個都是ADHD, 因幼稚園是 marginal, 亦是直資, 小一時真係有投訴, 直到我告訴老師他的問題, 老師較接受, P2投訴少了, 而且幾個月前開始服藥, 成績正常了些, 老師亦鼓勵多左.
不過如是有埋ODD 就更煩, 因ODD 好似是要行為治療, 無藥食. (?)

引用:讀國際學校有幫助嗎?

原帖由 YUEN3006 於 14-06-09 發表
讀國際學校有幫助嗎?
要先了解邊間IS有無支援。我朋友個仔都係ODD 係埋藥,都無用。學校日日投訴,又唔諒解個小朋友,用d方法又激進,個小朋友無進展呀!讀緊一間香島區既IS, 教育學家都唔recommend 個間,但我朋友又好鍾意個學校,所以唔轉校,學校又無支援。

醒目開學勳章 王國長老

食緊咩藥? 我仔有ADHD, 初初食RITALINE 4小時, 都有D成效, 一直無轉, (如果LUNCH唔食下午D多手多腳唔經大腦返晒出黎)
後來老師話LUNCH後, 要執功課寫手冊就亂七八糟, 屈指一算, 正係早藥過, 午藥未生效嘅時候, 於是同醫生商量後轉食RITALINE 8小時
而家情況好左 (雖然都有D脫線情況, 但比無食好好多)

醒目開學勳章 王國長老

我仔P4, 4小時D藥, 醫生解釋藥效係快起快落, 而且亦未必捱到3,4個鐘, 可能2個鐘左右已經回復原狀
你試下同老師傾下, 睇下佢D pattern, 如果藥係有幫助, 但只維持一個短時間又開始攪事, 或者好似我咁, 去到lunch左右就散晒, 你可考慮同醫生商量轉8小時, 成份其實一樣, 不過佢個"殼"會令藥物8小時內慢慢釋放, 效果就穩定好多
你同老師傾傾先啦

回覆:仔仔有ODD&ADHD已經讀緊直資學校!日日都老師投訴!

我個 (升P3) 食C字頭, 藥力可以12小時, 都可以試下問醫生可食嗎,

佢冇食我睇不到手冊的字, 食左就好似寫英文書法, 係好好多.

HaYi 發表於 14-6-22 23:26
我個 (升P3) 食C字頭, 藥力可以12小時, 都可以試下問醫生可食嗎,

佢冇食我睇不到手冊的字, 食左就好似寫 ...

Hi,

同阿囝一樣,有食冇食喺兩個人!
但食完冇胃囗,我唔想食醫生啲開胃藥,我喺萬寧買有Multi-Vitamin + Lysine Syrup 的supplement俾佢食。

好怕影響發育!!!!

我仔也有adhd 今年升p.5也吃緊r字頭四個小時的,我個仔之前吃法係早上大約七點吃一粒半之後大約十一點又吃一粒到現在可以開始減藥只有早上吃一粒,現在目標是希望出年不用吃

YUEN3006 發表於 14-6-26 23:39
請問你地小朋友係讀緊邊間小學!有冇九龍區學校介紹!真係好煩惱!

一定要國際學校嗎? 如不, 可考慮神召第一小學

單是ODD,很少採用藥物治療
通常是有其他問題,如ADHD,就有可能會處方藥物,不過藥物並非針對ODD問題,而且ODD可能會抗拒合作食藥
ODD的主要SYMPTOMS係對抗權威性人物,在學校會是對抗老師、在家就會是對抗父母
如果對方能以一個類似朋友的身份跟小朋友相處,可能會減少對抗性行為的出現
不過即使是國際學校也未必能這樣做
可以考慮搵人教小朋友溝通、解決問題以及情緒控制的技巧
家長也可以考慮學習解決問題、處理衝突的技巧,因為父母的育兒手法有可能是ODD出現的因素之一

最近睇書話戒小麥對ADHD 小朋友有幫助, 有無人試過?

回覆 Big-Mouth 的帖子

我都想知同樣問題呀!完全戒奶戒穀物,有沒人試過?仲有,有沒人食奇亞籽chia seed?

回覆 fixedstar99 的帖子

聽說少糖會有幫助,其實我小朋友做緊針灸和食魚油,感覺好些。

我有比呀仔食Chia Seed, 但呀仔唔太like, 朋友介紹我食的.  我試過整到好似pudding, 佢食第一日話好食, 第2日已唔肯食....

我會加入果汁比小朋友飲.
Chia Seed 對有ADHD 小朋友很好, 有good protein, Omega 3, Manganese, Calcium, high fiber, 最緊要是 organic.  但我呀仔唔肯日日食

寫錯, 是對ADHD 好的 Magnesium (不是以上寫的 Manganese)