用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培基小學 有冇小朋友抽中入培基呀
樓主: wah143728
go

有冇小朋友抽中入培基呀 [複製鏈接]

引用:非常著重品德要求和愛收學術型的學生。第一

原帖由 Minime_mami 於 15-09-19 發表
非常著重品德要求和愛收學術型的學生。第一輪叩門考品德,主要睇小朋友能坐定與否,是否乖巧,圍繞品德行為 ...
謝謝回覆。
叩門位咁少,現在還未埋身已感受到壓力

培基已不算少位了,有些小學是少班教學,叩門位已有8-10個吧!只有好好利用今年時間好好裝備小孩,到了叩門時間便大派用場了,平常心去面對這場小一遊戲吧!祝你好運!!

引用:培基已不算少位了,有些小學是少班教學,叩

原帖由 Minime_mami 於 15-09-19 發表
培基已不算少位了,有些小學是少班教學,叩門位已有8-10個吧!只有好好利用今年時間好好裝備小孩,到了叩門 ...
其實我覺得叩門真係天時、地利、人和。
因為我識得有教會朋友,讀區內名幼+基督教都叩唔到……
培基叩門睇portfolio嗎?

我有交,但我覺得學校冇睇過。校長親口講明唔理你有冇宗教、有冇曾經揀過該校,不含任何人事關係,只會按叩門成績名次收生。除非最後名額同分才會參考其他因素。

引用:Quote:原帖由+szecheuk+於+14-06-08+發表我

原帖由 yunglonglong 於 14-11-06 發表
點解唔選擇馬主呢?
想問15分點黎??
打去問過宗教計分都只計受沈。。先有分

引用:無考慮其他一線學校...對培基情有獨鍾!

原帖由 sethyau 於 15-09-15 發表
無考慮其他一線學校...對培基情有獨鍾!😆
所以自行、甲一和乙一都選培基!

...
咁你有冇報私校做backup

回覆:mandyyeung28 的帖子

更係有...😝就算最like 培基 都唔係一定抽中...所以都要有backup 先夠膽博...

回覆:sethyau 的帖子

明天要去學校睇定上網可以查?

回覆 MyQBaby 的帖子

我都好感恩抽中左呀...如果有group可以加埋我嗎?

有學生說:未入的人好想入,入咗的人就好想出。

聽聞呢間野D老師不時致電家長,催促家長在學術上和品行上支援學生,以配合學校的要求,攪到家長和學生都好大壓力,大部分學生都要放學後自行外出補習. 校長在短片中不斷強調英語和資優教育,似是一個綽頭,實際運作上, 卻忽略了很多學生的實際需要和能力,亦沒有考慮學校的師資,能否在沒有家長協助教學下,大部分學生仍能自行應付.

數學出得勁深,聽聞曾經有一屆,約一半小六畢業生的成績表中數學科不合格,攪到D家長好徬徨,唔知點樣幫仔女搵學校,呢件事令家長對校方很不滿.

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

超級版主

版主按: 請冷靜及理性討論,切勿作挑釁之言詞,引發罵戰,違規者會收警告/被禁言。

另請勿不斷重複張貼相同回應於多個主題內,做成洗板,重複的回應會被屏蔽或移除,如漠視版主提示仍屢次張貼,會收到警告/禁言。敬請留意!

開立此討論版的目的是讓就讀此學校的家長組織起來,暢談自己仔女就讀學校的日常事務及交流意見。

其實每間學校都有長處短處、好處壞處,因小朋友有不同性格, 家長有不同要求,所以每一間學校都有其存在的價值,大家應尊重就讀該校小朋友的家長,理性討論。謝謝合作!

Minime_mami

叩門冇筆試呵?
‹ 上一主題|下一主題