用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 九月入讀 聖方濟各小學 家長聚會
樓主: LeungLeungMom
go

九月入讀 聖方濟各小學 家長聚會 [複製鏈接]

Re: 九月入讀 聖方濟各小學 家長聚會

Hi wendylimb,
請問你仔仔之前間學校英文堂有冇寫copybook(cursive),如果有就冇問題,如果冇妳在暑假就要比佢練習, 因為SFA P.1就開始寫,到P.2英文默書,平時功課,測驗等等就要用草寫.當然P.3學生個個都會寫得又快又好. 而學校P.2學生期中一本用Communicative copybook 6 (Key to Good Handwriting)妳可作為參考!另外, 學校在P.1已經教simple past tense, present continuous tense, present continuous tense (50words x 3), opposites, numbers (1-100) articles (a, an, the, some) verb to be (is, am, are, have, has) pronouns, months of the year, week, seasons, times, question words (what, which,where.....)singular and plural, prepositions, change sentences into negative and question. 到了P.2都是類似以上內容, 當然句子及內容會比較深, 而且tense -verbs有90個 x3, 另外還有adjectives and date. 學校有份G.E.Notes, 默書,測驗都有用的. 希望這些資料對妳仔仔有幫助.                                                                                                                                                                                                                                                                        

fion414,

謝謝你告訴我咁多資料, 我會利用暑假幫個仔補定先. 個本Communicative copybook 6 (Key to Good Handwriting) 書單有無呢? 如果有, 我會買本比佢做.
"學校有份G.E.Notes" 係mud泥0架, 書單有無呢?

請問你係唔係有小朋友响道讀. 佢讀得辛苦嗎? D老師惡唔惡0架?我個仔比較SENSITIVE, 好易HURT到個心. 真係有D驚!

另外, 有無家長可送出P.2舊書比我參考呢?唔該.

alady,

你上SFA個網睇吓佢的派位啦, 都好似幾好.

fion414:
hi! long time no see! 咁快又半年.

wendylimb:
小兒亦曾是插班生, 還是中途入隊的.
回想當時心情真是戰戰兢兢. 過完一關又一關, 總算就快暑假.  
總括而言, 我對SFA 真係好滿意. 雖然程度係深, 但老師教學效能高, 還好好人, 好精明(所有monkey business 都瞞不過她們 ) 跟以前小兒就讀的津校比較, 無論師資, 學校政策, 德育培訓(這點最重要), 真係好得太多.  她對新生又照顧得好好, 俾到我一種好有人情味的感覺.
個個老師小兒都好鍾意o架.   

本Communicative copybook 6 書單無架, 係開學時,另外有張紙話要買補充練習內, P3應該用 copybook 7, 妳可以買本copybook6比佢做. 至於學校份G.E.Notes係十幾張影印紙, 到時學校會派.

我仔仔讀P2. 佢讀得好開心, D老師有惡有唔惡. 我覺得間學校都唔係好嚴格, 好似17/6考試, 由6月開始,每日都得一兩樣功課, 都幾輕鬆.

Sorry, d舊書已經比人訂咗.....

Hi MayFair,
真係好耐冇見(係BK)

通常過了一個學期就好容易適應啦...明天考Literature, 妳仔仔溫熟未呀?有冇參加智力評估?我仔仔參加咗, 聽聞全校參加人數超過400人, 我係聽"全人發展中心"d職員講, 唔知真定假?

多謝你的宝貴資料,我好驚!!!!嚇死人!!!!
:-D :-?

我同個女報佐小一預備班,以加MUG野都唔駛報,全部撞哂!   

Hi, Mayfair,

謝謝你給我的定心丸, 我希望仔仔好快可以適應新的學校生活.
請問你仔仔初初入去讀時, 你有沒有(最初2星期)與班主任通電話/見面, 講吓仔仔的個性, 請佢多多關照呢? 我個仔情感脆弱, 驚佢會情緒低落呀

Hi, fion414,

你仔仔升小三, 我仔仔插小三, 會唔會同班呢?幾時知入邊班 架. 如果同班就好啦, 可以多多關照.mrgreen:
另外, 請問果本Communicative copybook 6 係邊間出版社出的, 我可以去書局問吓.
  :

csbaik 寫道:
多謝你的宝貴資料,我好驚!!!!嚇死人!!!!

csbaik:
唔使驚.
講開功課, 我又唔覺多喎.
我仔除了中英copybook, 一本penmanship, 一本生字之外就無抄寫功課. 英文科penmanship 還抄得好少.  
另外project learning 的課程亦有趣, 好鼓勵學生去present. 之前設計玩具, 解說最喜愛卡通人物, 做下話劇, 呀仔話有個同學扮大雄呀媽, 班細路笑到luk 地. 學校內聯網資料齊, 又有校園tv, 可睇到一些活動片段, 上課情況, sfa 都好open.  全校師生家長有email account, 想找誰都易. 我見小一家長時常去intranet 個forum 找失物. :  

fion:
我仔唔去學校評喇, 環保呀!  

wendylimb 寫道:
Hi, Mayfair,

謝謝你給我的定心丸, 我希望仔仔好快可以適應新的學校生活.
請問你仔仔初初入去讀時, 你有沒有(最初2星期)與班主任通電話/見面, 講吓仔仔的個性, 請佢多多關照呢? 我個仔情感脆弱, 驚佢會情緒低落呀

你小朋友正式上學前, 應該會見班主任. 她會講下學校程度如何, 你要做什麼準備之類. 正式上學後, 我無跟班主任通電話, 因問小兒, 班主任處理得好好, 刻意選了一個愛心大使坐在他身邊. 又會介紹各位同學仔咁.  到時再算, 見招拆招o羅.  

在14/7散學禮回校領取成績表時會通知學生入邊班,如果到時同班,可能你個仔關照我仔仔, 因為我個仔好大頭蝦  

另外學校方便家長於15/7 及16/7 上午9時至12時, 有以下公司到學校為家長提供服務-偉發圖書文具有限公司(售賣本校課本)及漢榮旅運有限公司 (提供校巴服務)

Communicative copybook 出版社是卜文書社(Bok Man Culture Enterprise Co), 其網頁如下:-

卜文書社

TO: MAYFAIR
請問聲MUG野叫做penmanship,MUG TONG TONG?

Hi Mayfair,

怎樣會見班主任呢? 係佢主動約我或是我打電話約佢, 好心急呀! 但願我個仔的班主任會派個愛心大使比佢就好了.

Hi, fion414,

卜文資料收到. 會買給仔仔做. 希望遲d可以識到你個仔.

Hi wendylimb.

另外, 今天剛派了暑期作業, 唔知妳需唔需要?
1.Galaxy Handwriting 7
2.暑期新天地 升三
3.暑期樂 2升3
開學時, 班主任會收暑期作業的.

wendy:
當時正式上學前, 有個插班生坐談會, 一二年班就在同一個班房舉行, 會見到校長, 副校長, 資訊科技主任, 訓導主任和班主任. 校長主要講一些鼓勵的說話,
資訊科技主任就教你點用個內聯網. (因要做e-homework, 簽電子通告, 一定要識用.) 副校長和訓導主任都好nice的.  
之後見班主任, 就講下一班幾多人, 功課的要求. 有問題即時問她最好了.

學期中插班的都安排得那麼好, 你這些學期初的, 一定無問題吧.   

sfa 一年三次exam, 成績表只計這三次分. 其餘assessment, project, 平時默書一律不計分.        我自己就最鐘意呢樣.

csbaik:
penmanship 係抄寫簿.   :wink:

[size=large]聖方濟各小學家長List (包括新舊生)
--------------------------------------------------------
LeungLeungMom
Carriemama
csbaik
S.O.S
d.fish
aoj
haluhalu

[size=small]歡迎所有將會入讀或已經入讀ge家長自行update,以便互相照應!   
‹ 上一主題|下一主題