用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 九月入讀 聖方濟各小學 家長聚會
go

九月入讀 聖方濟各小學 家長聚會

九月入讀 聖方濟各小學 家長聚會

你們好!

我仔仔今年九月份會入讀 SFA (Sham Shui Po),希望認識一些新朋友(小朋友及家長)。

你們有興趣聚一聚,互相認識嗎?

如有,不如約個時間和地點,搞個聚會好嗎?我提議在這裏報名先,之後再相討時間和地點。

Re: 九月入讀聖方濟各小學(Sham Shui Po)家長聚會

報到,我阿女會同你阿仔做同學lu    聚一聚都好bor

Re: 九月入讀 聖方濟各小學 家長聚會

Hi, Sennie,

My son is also a left-handed kid.

Let us wait for more response....

LeungLeungMom

請問大家仲記唔記得當日考聖方濟各時小朋友考d咩呀?

因我囡囡今年都會考, 有無d意見比我呀?

我個仔係今年9月都會入讀SFA呀,多多指教!

haluhalu,Akwok

Akwok,

Why did you say your girl will attend interview this year?  Isn't it over this year (2005 P.1)?  Are you mean second interview arranged by SFA?  Or your girl is in fact a K.2 kid right now and you plan to apply SFA next year?

The interview for 05 P.1 students were contain 7 pages of paper, which had some comprehension, listening, maths, english spelling, speaking, etc.

LeungLeungMom

LeungLeungMom,

My son will also go to the SFA this Sep. Please also count me in for the forthcoming gathering or update news.
Thanks !
aoj

你地知唔知佢地

Dear all,

請問各位D囝囝囡囡係邊間幼稚園讀架?因我唔係好知幼稚園的学習對考小学會有多大影響,希望大家旨教吓!
Thank you!

Cherly
我叫伯謙 - 媽咪叫我Bebe,我係2003年10月23日出世,依家有28磅、89cm高、啱啱2歲啦!! ***** Singapore trip ******* SINGAPORE TRIP PHOTO - LOT 2

Sennie,

我過路的,不過答下你的問題呀.

1. 校服上學校個網有好詳細的相片的.
2. 午餐,可以經學校訂飯,可以小朋友自已帶飯,亦可以
      家長送飯. 小一會有午膳服務生,協助小一生的,
    會幫佢地維持秩序,檢查佢地食左幾多飯.午飯後,會檢
    查佢地有無寫齊手冊....所以這方面唔駛太擔心.
3. 上年學校好遲先開家長會呀,上年好似係九月一日先開
    正式的家長會,但八月尾家教會會搞一個坐談會,介紹家
   教會的,但好多家長都係這天,捉住班住任問詳情,看編班的.
  (上年係咁,唔知今年係唔係),

我覺得上年太遲開家長會呀,你知啦,小一家長心情好緊張架
嗎,又無經驗,又怕無時間準備....哈哈.

coma,

thanks ah

Hi coma,

你知道他們是怎樣去編班呢 ?

aoj....

這個問題,我無研究過呀...sorry.

上年的安排係 :

順便一提,學校係六月底應該會叫你地去交學費的,
當日會一條龍式的,做校服,影相,校車,買書等等.

仲有交學費時,書記會有一份野俾你地的,其中一份
係隔離教堂搞的小一預備班,若有興趣可以順便去
報埋名的(我上年無即時打開份野看,差小小miss 左)

若時間許何,可以試下報這個小一預備班,因為小朋友係
會用返自己學校的課室,教科書,上堂模式都跟正式開學
一樣的. 起碼,識找toilet呀

Coma,

那就等6月份的安排啦.  我亦打算會為阿仔報讀小一預算班.
數數手指, 阿仔重有3個月月便畢業啦.  真係又緊張, 又不捨得.  但覺得他仍肯依賴, 成果Baby.  不知大部份小朋友上了小一會否獨立點, at least自己handle學習上的細節.

aoj,

幼稚園同小學的生活,真係截然不同的,無論小朋友同家長
都係要適應的...不過這是小朋友成長必經的階段.

記得開學初期,作為家長的我,要適應佢地寫手冊回來的
短寫,要記住這科個file要點搞,那科個file又要點,又要叫
自己唔好忘記明天day 幾,要穿校服還是運動服.....

反觀小朋友,佢地可能仲無知,好多野都唔會太上心, 所以
係不知覺中會慢慢適應的,至於小朋友在學校的常規,你不用
太擔心,因為以我的經驗,佢地一入校門,就會有老師,服務生
照顧佢地的....第一個學期,做錯野,老師只會提醒佢地的.

不過開學初期,都有小朋友賴屎,喊....所以若你小朋友係咁,
你都唔晒太介壞,放手俾佢地自已成長吧!

我都擔心阿女唔識自己去toilet,去完又唔識番班房,唔識收好自己D野同食飯太慢,唔知佢表姐幫唔幫到佢呢 佢表姐會升p5

請問女孩子

hi all,

我都係路過, if U don't mind, pls share the followings:

1) Is there any religion in the School, Catholic or Christian?

2) How much the school fee is?

3) Is this in Sham Shui Po?

Tks so much   
Golf

Golf 寫道:
hi all,

我都係路過, if U don't mind, pls share the followings:

1) Is there any religion in the School, Catholic or Christian?

2) How much the school fee is?

3) Is this in Sham Shui Po?

Tks so much   

Golf,
1/ Catholic
2/ about $2000
3/ yes