用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 成績表
go

成績表 [複製鏈接]

醒目開學勳章

家長們常提到k2成績表對考直資私小很重要,一份靚既成績表會幫助很大。我想知何為一份靚既成績表?難道是一份樣樣A加極好評語的成績表?是真的會有一個樣樣完美的4、5歲小朋友嗎?究竟學校睇面試表現定成績多?有冇家長分享一下小朋友考到直資私校是否都有"滿分"的成績表?

2    0    0    1

醒目開學勳章 貢獻勳章

全部A加好評語,太多喇!多到~我唔覺得靚成績表係重要
但我唔覺得A哂就係樣樣完美.
學校睇面試表現多

我仔係樣樣滿分,但在學校唔算係優異生,面試表現最大問題係無眼神交流,所以出嚟成績麻麻
恐龍家

幼稚園其實係評估, 只要唔過份delay都會畀A, 尤其是happy school, 個個畀A大家happy LOL

評語有d參考價值, 不過都係報喜不報憂, 小問題唔寫入評估, 只係家長日口述

p.s. 冇同自己同學比, 不過同過其它學校既朋友傾過, 好多幼稚園係會派A
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

mimics218 發表於 14-5-30 10:17
我地間幼稚園好公正,A/B/C也有,所有獎項也不易取,感覺認受性較高
但有邊間小學會分類邊間幼稚園係『公正』? 最後又係睇以前同幼稚園收番嚟的學生掂唔掂, 乖唔乖嚟衡量...

我諗小學要知邊間係個個都派A,邊間唔係,我囡果間又係ABC都有,朋友間神校就個個拎A,有時都幾無奈。

回覆:成績表

有部分出名幼稚園有名次寫在成绩表,這個可能有幫助。

janice007 發表於 14-5-30 11:52
我諗小學要知邊間係個個都派A,邊間唔係,我囡果間又係ABC都有,朋友間神校就個個拎A,有時都幾無奈。 ...

我果間都係, A-F都有, 而聽說好多名幼都人人A-B, 會手鬆D, 都無計!!!

我地間幼稚園沒有A//B/C, 只是評估表,全部tick

醒目開學勳章

原來咁多學校手鬆派全A成績表!我地間學校好“均真”,有果句寫果句,雖然份成績表普遍為A, 但有幾個B…真係有d擔心

Dgjs 2nd interview , 小朋友唯一帶入去見mrs Dai 的是k2 2nd term report card!
重吾重要自己衡量!
但我覺得重要呀!

我大仔 (SC) 個時的成績表學術都是全優, 但自理有些就取不足, 我覺得真是反映佢的問題,  名校都不一定寫晒全A的.

看成績表𣎴是只看成績,還能看到小朋友真的有讀到那間幼稚園

引用:Dgjs+2nd+interview+,+小朋友唯一帶入去見m

原帖由 noellechu 於 14-05-30 發表
Dgjs 2nd interview , 小朋友唯一帶入去見mrs Dai 的是k2 2nd term report card!
重吾重要自己衡量!
但我 ...
知道有同事個女SC report card 全A。DG 收左!

冇奖,冇cert 只會弹琴、冇考琴
但靚女一名

几十年歷史的名幼,小學會識睇佢地D成績表。

SC成績表有保證,我同事個囡SC成績好好,沒有什麼獎狀,只學樂器,DG吾收,但St Pual Co Ed收左!

引用:几十年歷史的名幼,小學會識睇佢地D成績表

原帖由 bubuG 於 14-05-31 發表
几十年歷史的名幼,小學會識睇佢地D成績表。
晤知Victoria 個rrreport card D12345,小學校長會點睇!?

引用:SC成績表有保證,我同事個囡SC成績好好,沒

原帖由 Bbpig2014 於 14-05-31 發表
SC成績表有保證,我同事個囡SC成績好好,沒有什麼獎狀,只學樂器,DG吾收,但St Pual Co Ed收左! ...
父母是alumni?  Co-ed 難入過DB/DG 好多喎!

Bbpig2014  吾係,但父母是專業人士,囡囡吾係靚女,但上左小學confirm 資優。  發表於 14-5-31 16:33

引用:有部分出名幼稚園有名次寫在成绩表,這個可

原帖由 juliso 於 14-05-30 發表
有部分出名幼稚園有名次寫在成绩表,這個可能有幫助。
幼稚園就排名?! 簡直病態。

‹ 上一主題|下一主題