用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好擔心!個仔比老師鬧到狂喊
樓主: muimui321
go

好擔心!個仔比老師鬧到狂喊 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-29+發表冇係

原帖由 picture 於 14-05-29 發表
我可以接受罰 time out. 或some chores 例如食茶點不守規矩就要幫手抹枱。

但佢個句「我要全班睇佢有幾醜 ...
同意!

老實說, 老師鬧完狂喊唔係一個大問題, 不過老師用既方法就真係有D問題
1) 如果一向都係呢個老師教而你個仔又真係試過好多次係咁, 老師無哂辦法盡地一鋪試一試都情有可原, 但只係代課, 又未摸清小朋友性格就用呢個咁古老又唔文明既方法真係有D問題.  如果老師已教了小朋友一段時間, 咁我既感覺會好D

2) 有無需要15分鐘呢, 同時絕對讚成樓上家長所講有群眾欺壓令小朋友感覺醜, 呢個做法真係唔係好應該O係一個唔太了解小朋友既老師身上發生.  

3) 我反而覺得如小朋友平復左叫佢講返做錯左咩事, 呢個做法係正確既

4) 依家講咩都無用, 多D在其他方面鼓勵小朋友做得好既地方, 留意下小朋友對返學既心情有無改變.  

5) 教小朋友係無一定既對同錯, 不過做人父母就係咁架啦, 自己打自己鬧一件事, 人地做既話就好多懷疑, 講真我自己都係咁既心態.  不過只要無身體傷害, 同不斷既心靈傷害, 有時人地教真係好過自己教.  

引用:Quote:原帖由+muimui321+於+14-05-29+發表

原帖由 naughtybj 於 14-05-29 發表
小朋友有A仔feature, 不是一般家長/老師能夠解決。建議您找合適的專業意見。

...
不一定,情緒不好或有感統問題都有幾會應响行行。

不要胡亂label 小朋友。

更要小心跌落self fulfilling prophecy 的 trap

naughtybj 發表於 14-5-29 10:15
小朋友有A仔feature, 不是一般家長/老師能夠解決。建議您找合適的專業意見。

...

Deleted

回覆:好擔心!個仔比老師鬧到狂喊

好過份

個仔比人鬧到喊好少事,聽你講平時無人咁話佢,突然比人咁對付梗喊啦~ 家人不忍心,學校幫你教都需要互相配合,你唔buy老師一套,你個仔都唔會受老師教,唔會鍾意返學,同樣你唔buy這個老師,你都唔會放心交個仔比佢~ 我女偶有比比老師罸,都有喊,但女女好鍾意老師同返學,我同老師有好溝通,就有方法令女女受教,喺屋企始終會曳過喺學校,所以連你都唔buy老師,你個仔只會更曳
不過同意家長說老師不應以"等佢知自己有幾醜"這原因令佢唔再做錯事,結果出來就算做到也未必係因為佢明白~
但我覺得你要正視一下你仔仔在家的情況~

xoshan1025  認同!!  發表於 14-5-29 11:58

引用:個仔比人鬧到喊好少事,聽你講平時無人咁話

原帖由 lsw240322 於 14-05-29 發表
個仔比人鬧到喊好少事,聽你講平時無人咁話佢,突然比人咁對付梗喊啦~ 家人不忍心,學校幫你教都需要互相配合, ...
Agree.  在家要開始建立規矩,定下罰則,然後 consistently 執行。

不用太惡,要持久和恒常執行。養成好習慣

picture 發表於 14-5-29 09:25
我可以接受罰 time out. 或some chores 例如食茶點不守規矩就要幫手抹枱。

但佢個句「我要全班睇佢有幾醜 ...
要幫手抹枱...係因為讚的....唔應該用呢樣作為罸的一種

O係屋企..家長可以比小朋友無禮貌...係自己既事...但O係學校就要跟規矩....
個個學生都有樣學樣...點教???!!!

聽你咁講,老師無鬧佢,仲抱佢15分鐘,都幾有愛心……

引用:我覺得你要放手俾人治吓個仔。作為家長都冇

原帖由 macmate 於 14-05-29 發表
我覺得你要放手俾人治吓個仔。作為家長都冇好好教好自己個仔啲基本禮貌同尊重他人,難得有人幫手教仲埋怨人 ...
Agree!

回覆:Chocolatefree 的帖子

真係遇過同學有呢類孩子問題,老師用盡方法包括錫,Tum,罚止……都唔掂,最後用羣眾壓力成功改變行為。作為家長,先要問自己呢啲係咪問題,如果係,有冇認真面對,抑或怕傷害弱小心靈唔理。再睇老師有冇試其他正面啲嘅辦法。如果幼生喊都非常唔捨得,大個咗佢遇到挫折,未必喊吓咁簡單。不過講咗咁耐,我估你一定唔buy,因為我識嗰個家長都一樣,因果關係也。所以見諒,當我純廢話可也。

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-29+發表冇係

原帖由 picture 於 14-05-29 發表
冇錯,日本應有用shaming.  所以日本人都好容易被洗腦……習慣性的為conform to society而委曲自我本身意向 ...
我無認同純日本手法,事實是我对佢哋文化都不敢苟同。只係想講好多所謂唔好嘢不是中國人獨有。

muimui321 發表於 14-5-29 01:05
佢食茶點成日同人傾偈同埋老師叫佢安靜佢就扮獅子叫。呀仔喺屋企都係咁玩嘢。從來未有屋企人以外閙到佢咁犀 ...

不談老師的處理手法, 如大人叫小朋友安靜, 小朋友便扮獅子叫, 是一些對抗行為, 要及早對症下藥.

回覆:picture 的帖子

agree

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+14-05-29+發表

引用:Quote:naughtybj+發表於+14-5-29+10:15+小

naughtybj 發表於 14-5-29 14:45
Please assess before comment...

Deleted

引用:Quote:naughtybj+發表於+14-5-29+14:45+Ple

naughtybj 發表於 14-5-29 15:47
Do u know what the pm is?! I already sent u the information. Obviously you are not a medical profess ...
多謝你的提醒,相信不少網友都同我一樣基於樓主所表述資料表達意見,是出於無私的分享

我認為樓主要信任醫生,不要錯過及早補救的機會。

樓主如能將醫生的意見告訴老師相信會有幫助。

狂喊15分鐘,但學懂上學要乖,都值得啦。

‹ 上一主題|下一主題