用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好擔心!個仔比老師鬧到狂喊
go

好擔心!個仔比老師鬧到狂喊

今日接放學老師要同我單獨傾咗先比個仔見我。因為佢話呀仔成日好曳,所以抱起佢十五分鐘當佢BB咁抱,等其他同學都知佢曳,老師自己話我知呀仔覺得好醜狂喊。
見到個仔時佢已經止喊但仲係成面紅腫,老師要佢講比我聽佢曳乜嘢如果唔係就唔比走。

呀仔N班到K1都未試過狂喊到咁,校服都濕曬要換咗佢,依家老師代課兩個星期就咁樣!仲有另一個男仔,唔知做咩嘢全班最慢,就被罰最後一個放學。

老師咁樣係咪有問題???我驚係我自己心痛得滯,變成怪獸家長!但我個心非常唔安樂。好擔心仲有個幾月先暑假,個仔點算,又驚同校長講會累到個仔!有冇媽咪可以教吓我點做好??

引用:今日接放學老師要同我單獨傾咗先比個仔見我

原帖由 muimui321 於 14-05-28 發表
今日接放學老師要同我單獨傾咗先比個仔見我。因為佢話呀仔成日好曳,所以抱起佢十五分鐘當佢BB咁抱,等其他 ...
仔仔做咗咩曳野先?

Which school? can u pm me?

回覆:好擔心!個仔比老師鬧到狂喊

Pls tell us which school

Greenhouse009 發表於 14-5-28 23:53
仔仔做咗咩曳野先?
講多少少。初步聽,有點over咗。
另外個小朋友做嘢慢,就罰佢最遲放學,咁label小朋友,真系上一代的教學方法。

我唔知你個仔點曳,但如果係打人,狂跑,狂尖叫..等,我會認同老師做法。老師抱起你個仔十五分鐘我相信係冇辨法之中嘅唯一方法,我亦覺得你個仔點都有廿幾磅,我而家都唔係幾想抱自己個女十五分鐘。還有另一個男仔慢要留當,我就不予置評,話哂我地唔係佢老師佢父母,知嘅好有限。

xoshan1025  認同  發表於 14-5-29 11:48
careysum  你講得好中肯  發表於 14-5-29 11:40

佢食茶點成日同人傾偈同埋老師叫佢安靜佢就扮獅子叫。呀仔喺屋企都係咁玩嘢。從來未有屋企人以外閙到佢咁犀利⋯⋯

回覆 kittyland06 的帖子

三樣都唔係,我應該慶幸定更擔心??

回覆:muimui321 的帖子

老師抱住你個仔既事我覺得唔大問題,老師要對住咁多學生,有一個唔跟規矩做,老師提醒都唔聽仲扮獅子叫,我覺得幾唔專重老師(個人意見,不喜勿插)

好似我大仔果班,上堂唔專心或講其他語言,就會俾老師罰企10分鐘,我大仔前果排每天被人罰一次,佢有同學一天被罰6次添。我同佢分析了,佢依家每天努力唔俾人罰。其實被人罰企都算係俾人標籤,但我反而開心有人管下個仔。另細女只係pn班,佢都試過因唔聽老師話而被罰坐埋一邊冇得上佢最鍾意的堂10分鐘。得果2歲人仔都被人標籤,但被罰完佢變得聽話左又繼續喜歡老師,視乎家長点樣開解姐。

你個仔响屋企都咁做,係你地接受佢唔禮貌,唔代表人地都要接受,尤其你仔响學校咁做會令其他小朋友有樣學樣,一定要制止。我覺得抱住你個仔係罰老師多d囉。

至於做事好慢被罰最後一個離開,你係指佢離開課室時排條隊最後一個,還是明明所有小朋友ready晒,家長排前面接小朋友時都要等其他人走晒先接到?

xoshan1025  認同!!
同埋代課唔等於佢教得差.....佢HEA教...對你仔人係咪好呢...  發表於 14-5-29 11:51
abby0624  同意。唔明點解而家老師無權罰小朋友。適當既教訓係必需既  發表於 14-5-29 10:25

muimui321 發表於 14-5-28 23:32
今日接放學老師要同我單獨傾咗先比個仔見我。因為佢話呀仔成日好曳,所以抱起佢十五分鐘當佢BB咁抱,等其他 ...
我覺得可以先觀察多陣,幼稚園罰下鬧下,未必唔係好事,可能真係會對個仔好D,但當然亦有可能係老師處理不當。

咁到底個老師既處理合唔合適呢?好簡單,觀察多十日八日,每日小朋友放學後,同佢傾下計,問下佢:「今日返學有冇乖呀?有冇聽老師話呢?老師今日教左咩呀?鍾唔鍾意返學呀?」諸如此類。

若果個仔一聽到就眼濕濕,唔想談及學校和老師,對上學興趣大減,咁可能老師真係有問題,絕對要搵校長傾。

反之,若果個仔依然鍾意返學,亦常談及那位老師,能夠興奮地訴說學校生活,咁可能老師真係做得啱喎!佢搵到方法教乖你個仔,咁就無需杞人憂天了。

所以我覺得觀察多十日八日吧!有時嚴都未必唔好,英國都有好多寄宿名校,嚴到軍訓一樣,個個爭住讀。

我覺得你要放手俾人治吓個仔。作為家長都冇好好教好自己個仔啲基本禮貌同尊重他人,難得有人幫手教仲埋怨人罰佢?!如果真係接受唔到一啲比較傳統嘅處理手法,不如考慮轉國際學校,唔係話IS唔教禮貌,而係IS教法比傳統唔一樣。

我自己個女都成日唔聽教,我都不知幾鍾意老師罰吓佢再解釋番佢知自己錯乜,正所謂老師講一句好過自己講一百句。

引用:我覺得你要放手俾人治吓個仔。作為家長都冇

引用:今日接放學老師要同我單獨傾咗先比個仔見我

原帖由 muimui321 於 14-05-28 發表
老師用shame, 來給小孩壓力!唔对路!

大陸做法

could u pls pm yr sch to me? btw..老師好有問題!咁細个比多少少耐性得吾得?小孩好多時未必明白自己做錯咩,老師應該針对行為同你倾占幫佢!你焗佢講?就算小孩知都吾会即卡認錯,人人都要面,小孩同样。。吾講自己錯咩吾比走?從字面上完全感覺吾到佢有愛心!審犯?

引用:Quote:原帖由+muimui321+於+14-05-28+發表

原帖由 picture 於 14-05-29 發表
老師用shame, 來給小孩壓力!唔对路!

大陸做法
冇係大6讀過,唔知係咪unique to 大6。可能日本韓國仲嚴。平心論,如果老師一開始就出呢招,可能唔係太好,但如果老師出晒其他辦法,家長應該配合。最慘你家長俾小孩睇穿,佢覺得可以arbitrage, 將問題延續……

引用:Quote:原帖由+picture+於+14-05-29+發表老

原帖由 Argyle 於 14-05-29 發表
冇係大6讀過,唔知係咪unique to 大6。可能日本韓國仲嚴。平心論,如果老師一開始就出呢招,可能唔係太好, ...
我可以接受罰 time out. 或some chores 例如食茶點不守規矩就要幫手抹枱。

但佢個句「我要全班睇佢有幾醜」就是shaming.  用羣眾壓力逼佢就範……不是教佢規矩,只是打壓。

嚴厲執行規矩是應該的,但罰則不應有侮辱或欺壓的成份

引用:Quote:原帖由+picture+於+14-05-29+發表老

冇係大6讀過,唔知係咪unique to 大6。可能日本韓國仲嚴。平心論,如果老師一開始就出呢招,可能唔係太好, ...
冇錯,日本應有用shaming.  所以日本人都好容易被洗腦……習慣性的為conform to society而委曲自我本身意向。當然壞事或犯法事不能做。但日本我經常suppress自己所以佢地的文化有些地方超奇怪。

仲有好多曰本人不知二次world war 時的事實,不知日軍的變態行為。

No offence. 不是撩交鬧。

可能如樓上所說,我比較buy IS 那種手法。

twllc 發表於 14-5-29 04:17
老師抱住你個仔既事我覺得唔大問題,老師要對住咁多學生,有一個唔跟規矩做,老師提醒都唔聽仲扮獅子叫,我 ...

作為家長應先反思一下家教方面的不足。
在街上/車上偶然見到小朋友做出一些不禮貌/不守規矩的行為,身旁的家長不去矯枉過正及教導,疼愛不等於縱容,日後大人同小朋友都要去承擔惡果。

引用:回覆+kittyland06+的帖子 三樣都唔係,我