用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 輕度智障特殊學校主流課程
go

輕度智障特殊學校主流課程

聽人講,輕度智障特殊學校會有主流班,學主流課程。想問下,其實呢D主流課程係唔係同出面常規小學讀嘅嘢唔同呢? 咁如果讀左一兩年(小一小二)成績ok, 有無可能安排調返出去常規小學呢?

回覆:mynesteabeat2 的帖子

如果想試主流, 又何必入特殊, 特殊課程和主流有好大分別, 除非你一路讀特殊一路在出面補習, 但咁辛苦小朋友點跟到.

不如搵間淺D小學比佢試下讀一兩年睇下跟唔跟到先再決定轉唔轉

回覆 mynesteabeat2 的帖子

我個仔讀特殊學校, 校長話由主流返入黎特殊學校既, 一年有幾個.....
而響特殊返出去主流, 十年都冇一個......

回覆 fongbau 的帖子

Totally agree

我知道有一個case,小朋友入咗自然學校讀咗半年小一後,最後都係要轉返入特殊學校。

fongbau 發表於 14-6-5 13:52

我個仔讀特殊學校, 校長話由主流返入黎特殊學校既, 一年有幾個.....
AGREE

升小一好多家長都接受唔到D仔入輕度, 走去主流, 滿足自己願望

受一年主流洗禮, 發覺要面對現實大有人在

回覆:mynesteabeat2 的帖子

舊年參觀了一間輕度特殊學校(小學至中學),課堂有分主流同特殊,老師分享始終係特殊兒童,好多時開頭讀左幾年主流課堂,慢慢跟不上(能力已經去到最盡),慢慢轉特殊課程,有家長讀讀下轉主流學校,一兩年後返回特殊學校,因為主流學校實在教得太快了。

參觀特殊學校既中六課程,我努力回想自己中六時既課程,一入課堂,以為自己入到中一的課堂。講真,小朋友本身有特殊需要,入主流可以正常適應已經困難,唔好講話越來越超班既課程。

引用:如果想試主流,+又何必入特殊,+特殊課程和主

原帖由 pocoyo123 於 14-06-05 發表
如果想試主流, 又何必入特殊, 特殊課程和主流有好大分別, 除非你一路讀特殊一路在出面補習, 但咁辛苦小朋友 ...
最麻煩係,而家絕大部分小學都為順應潮流,教到好深。想搵間教得淺嘅小學唔容易。仲要雙非湧港爭學位,搵到間都未必抽中入到。

雖然好多主流學校又深又快, 但要搵一些無教深又包容有支援都有, 你又不用太灰心.

你睇陳錦鴻, 佢搵到一間好學校又適合佢兒子, (在綱上睇佢太太話到現今佢兒子仍然未叫爸媽, 又未懂排隊...)一樣可以考到好成績.

另外, 一些教得淺學校是不太多人選, 比較容易入

回覆:輕度智障特殊學校主流課程

我想知佢小朋友邊間小學呢?有無媽咪知?

回覆 粒粒芝士 的帖子

西貢李少欽小學

回覆:輕度智障特殊學校主流課程

小三前都仲可以頂硬上~好多A仔死背數學又叻, 都幾無敵....但一上高小, 全部課程都要理解同跟同學合作, 就賴哂野.....

引用:回覆+mynesteabeat2+的帖子 我個仔讀特殊

原帖由 fongbau 於 14-06-05 發表

真係好悲哀