用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我囡這樣學典故/中史/世史/科學...等
樓主: 小時了了
go

我囡這樣學典故/中史/世史/科學...等 [複製鏈接]

dontaskme 發表於 14-5-30 12:43
其實ORT 佢有興趣,但只限於個故事而已。當他一知道故事發展,來龍去脈,他就千萬個不願再睇讀聽同一個故事 ...

dontaskme, 爬文睇到舊 Post, 您有好多同路人, 啲仔女閱讀習慣都不大好, 您睇吓下面個Post, 您並不孤單啊, 培養閱讀係出路呀! 教養孩童真係好考父母 EQ & 耐性, 您要堅持加油啊!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2195919&extra=page%3D123&page=17

回覆:我囡這樣學典故/中史/世史/科學...等

學中文

凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

話說昨日阿囡又再開始背誦及理解三字經。哈!佢竟然畫畫,畫公仔去記憶文言文的白話文解釋!!!

小時了了 發表於 14-6-28 07:06
He! He! 等唔切書展, 分享剛剛在金石堂網上買的書(與博客來網上書店格價,這些書及物流費用總計, 博客來貴 ...

昨晚啲書返了,阿囡對本歷史書 "啊哈!圖解影響世界的21場戰爭" 愛不譯手,睇到夜晚12點都不睡覺. 我之前去攞書時睇睇本書,磪實幾吸引的.

"國家地理:直擊大災難",呢本仲好,成本書好似地理+常識+環保集合的淺易教科書,圖片又靚,好易明的。係台灣,呢本又係得獎書。

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-7-4+09:37+編

原帖由 小時了了 於 14-07-04 發表
Many thanks!   唔知書展有冇呢類書賣呢?

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-7-11+16:46+編

原帖由 小時了了 於 14-06-06 發表
書展好貴呀! level 1 $62@得八折!

catcatcat549 發表於 14-7-16 19:37
書展好貴呀! level 1 $62@得八折!

吓!唔係平好多喎。原本我真係諗住大量入貨,依家聽您報料,我諗星期六我買小量算了。

多謝您報料呀!

回覆:小時了了 的帖子

我之前都有買Black Cat系列,但未見過有你買咁平!

引用:+本帖最後由+小時了了+於+14-7-4+09:37+編

原帖由 小時了了 於 14-07-04 發表
你個女幅畫好搞笑,有點男仔風格。我都想比仔睇你介紹的兩本書。我個仔快6歲愛打打殺殺,死人冧樓的書。睇完成日話要出兵殺人,又成日話其他國家地震。要好好教佢咪亂噏。請問你係邊道買架?

saetang 發表於 14-7-17 14:54
我之前都有買Black Cat系列,但未見過有你買咁平!

Black Cat 系列之前賣$100有3本有原因的,因為係有少少"殘",並且書面貼咗$100/3 本的特價紅色貼子,並且數量不是太多,越講越後悔今年春季大減價時無大量入貨。

今日我買了3 本咋!

囝囝mama  Black cat圖書館有得借  發表於 14-7-18 00:15

CHIULHJ 發表於 14-6-26 11:26
請問知否"小兵"的書會在哪些攤位有售?

今日忍唔住請咗下午半日假去行書展。見到您講嘅"小兵"的書係3樓兒童天地"讀書人" 的攤位,有好多您曾提過的屁屁超人書。

今日我係"讀書人"的攤位用咗最多時間(超過一個鐘),亦係我貢獻得最多錢嘅攤位,因為有好多台灣出版社,我買了台灣出版社的小天下/格林繪本/螢火蟲。

另外,我係"讀書人"的攤位訂閱咗小天下的 "未來兒童"月刊雜誌,港幣$990 (一年),書展優惠加送3 期及再送4本我女好鍾意睇的小天下故事奇想樹系列的書。

Olympian 發表於 14-7-17 16:18
你個女幅畫好搞笑,有點男仔風格。我都想比仔睇你介紹的兩本書。我個仔快6歲愛打打殺殺,死人冧樓的書。睇 ...

國家地理:直擊大災難 , 我係台灣金石堂網上買的 http://www.kingstone.com.tw/book/book_page.asp?kmcode=2023500040237&lid=search&actid=wise 唔知點解阿女鍾意睇"海嘯"那課,而"乾旱"那課,佢覺得好悶。今日係書展搜尋過,找不到呢本。

歷史書 "啊哈!圖解影響世界的21場戰爭",呢本書展好多個攤位到有賣呢本,您可以睇吓先至買。而我又係台灣金石堂網上買的

回覆:小時了了 的帖子

謝謝你。我抽不到身去書展。看看書店有冇先。

小時了了,

請問書展既 “台灣展館” 係邊?先謝!

saetang 發表於 14-7-18 11:33
小時了了,

請問書展既 “台灣展館” 係邊?先謝!

"台灣展館”係1樓

"兒童天地" 的台灣書係 3 樓.
台灣"小天下"出版社的書會係"兒童天地" 的 "新雅"/"小樹苗"/"南亞"/"讀書人"呢幾間攤位一齊展銷, 書展可以買大量台灣書了. 紅色 highlight 的幾間攤位, 超多台灣書,

我係讀書人攤位, 除咗買小天下出版社, 亦買咗格林螢火蟲呢三個出版社的短篇小說俾阿女睇, 同時, 我亦訂咗 小天下 的未來兒童"月刊雜誌

非常感謝小時了了用心既分享!

大家一起努力啊!

"螢火蟲"出版社啲短篇小說唔錯, 好有教育意義. 我買了以下幾本:

1) 柏舉和豌豆 短篇小說 - 談小孩子的自信品格
http://www.books.com.tw/products/0010639043?loc=006_010 - Click 內容試閱

2) 假的變成了真的 短篇小說- 談小孩子的誠實品格 (韓國得獎書!)
http://www.books.com.tw/products/0010635739?loc=006_014 - Click 內容試閱

3) 畫鳥的孩子 短篇小說- 談小孩子家裏的自由品格
http://www.books.com.tw/products/0010639047?loc=006_011 - Click 內容試閱

4) 鮭魚還能回家嗎 短篇小說- 談生態及環保,好感人的書!
http://www.books.com.tw/products/0010581353?loc=006_052 - Click 內容試閱
今朝自己睇咗第二個故事 "小企鵝的願望"最後幾版, 我睇到都有少少眼濕濕, 呢本幾感人.

咁請問知唔知「書展」定係「台灣網」訂台灣書較平呢?謝謝!

saetang 發表於 14-7-18 12:21
咁請問知唔知「書展」定係「台灣網」訂台灣書較平呢?謝謝!

真係無格價, 唔知喎?

好,等我去書展睇睇先,謝謝!

‹ 上一主題|下一主題