用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我囡這樣學典故/中史/世史/科學...等
go

我囡這樣學典故/中史/世史/科學...等

是咁的,今年年初時, 有網友談及小孩學三字經的好多好處. 我份人有好野一定會試吓實踐, 我即刻係網上print三字經文言文, 農曆新年及復活節2個期假間俾小三嘅囡背誦少少 (由 “人之初 性本善… 融四歲 能讓梨 弟於長 宜先知”為止).哈!阿囡由“三字經”開始接觸中國典故, 竟然自己係學校借“廿四孝”漫畫回家睇, 剛巧今年文憑試中文口試其中考試題目考 “卧冰求鯉”及 “黃香溫蓆”, 我同阿囡講今年中學中文口試公開試題目, 妳都識喎!阿囡聽到考呢啲, 佢表現得好有興趣,又話我都識啦!

我見佢咁有興致, 於是投其所好,係連鎖書店買咗幾本漫畫版 “三字經”,“論語”,“孟子”. 再之後我陸陸續續又買咗一堆漫畫版嘅“史記”,“東周列志”, “夏商周”, “春秋”,“戰國”,“西漢”,“東漢”, “古代世界史”,“科學”等書. 真係唔好睇少呢啲漫畫知識書,係母親節同外婆及其他讀中學表哥表姐食晚飯時, 阿囡嘅中國典故及中史都可以同表哥表姐搭到口.更重要的是阿囡依家成日話鍾意中文(白話文及文言文),中史及世史

我係另一帖提及我今年暑假計劃俾阿囡睇巴金,杏林子,朱自清散文.

而我亦有實踐eviepa 網友分享的英文學習方法, 每晚俾阿囡聽,睇及讀Black Cat 系列Audio 英文書,每晚不斷洗腦式聽,睇及讀英文, 英文大有進步. 正如eviepa 曾提及的效果, 小囡的英文口音學足 Audio 書的配音員, 都幾好聽架.

討論區: 高中教育--中文成績帖: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2834019&extra=page%3D1

討論區: 升中派位  ----- 其實中小升英中係咪真係會好辛苦? http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2969717&extra=page%3D6

#12 中學中文係唔同晒,好深層次.....我小朋友小學中文係TOP5,但上到中學就出晒事,雖則合格高DD,但已經同小學兩碼子事,佢已經叫好喇,其他同學成績慘不忍睹....

#13 我果個都係英文好過中文喎;升到中學後,中文同中史係成日扣寫錯字分(少一點一劃咁)反而用英文作答的科目,無乜扣串錯字分,佢覺得中文字仲難寫。

#17 .......一提到中文,通常係最難學好嘅科目,我大囝到而家高中都仲係衰呢科,所以經驗話我知中文絕對不能忽視。所以我細囝好早已經頗重視呢科。

#28 已經中三了,小學英文程度低, 小學時英文成績只是一般,但上了中學後,中文科或中文教的科一直全炒,反而英文教的科目無問題,甚至可以在前幾個 .....

#29 香港普遍比較重視英語,很多中學都會刻意製造很多英語環境,所以只要英文唔太差,升上中學通常都會慢慢進步,達標,但中文就唔同,閱讀理解,詞彙運用,文章,文言文等等都增加了中文難度,亦連帶中史,通識等都會受影響,尤其男孩子一般語文冇數理感咁強,好容易會衰響呢d科。

Oh!Baby  Bookmark 了, 多謝分享  發表於 14-10-29 13:46

回覆:我囡這樣學典故/中史/世史/科學...等

甘搞,小時了了,大個不得了

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

恭喜晒!小朋友潜力無限,隨着興趣走,真系可以走好遠。

回覆:小時了了 的帖子

你好,想請問你是如何進行聽睇讀的呢?一邊聽一邊睇,然後要求她再讀一遍?同一本書會否看完再看?謝謝!

dontaskme 發表於 14-5-29 07:29
你好,想請問你是如何進行聽睇讀的呢?一邊聽一邊睇,然後要求她再讀一遍?同一本書會否看完再看?謝謝!

...

"如何進行聽睇讀的呢?" 我都係參考 eviepa 網友的做法 如何培養孩子的英語閱讀興趣 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2759030&extra=page%3D3

我的做法是:

短篇的故事 (:快樂王子及自私的巨人): 第一個星期每一晚只聽 Chapter 1, 連續聽一星期 (7, 即是7次了), 每一晚聽完之後叫阿囡讀一次.第二個期星就累積 Chapter 1 & Chapter 2, 之後阿囡讀一次 (唔係讀晒, 我自己會睇時間再考慮讀幾多), 第三個期星就累積 Chapter 1, Chapter 2 & 3 , 之後阿囡讀一次 (又係唔係讀晒, 會睇時間再考慮讀幾多)

長篇的故事 (:湯姆歷險記):不用累積, 每晚聽及讀
1 - 2 Chapter.

所以, 一本書, 阿囡需要 1 -2 個月才會睇及讀完的
.

我嘅做法可能其他人不認同, 不喜勿插, 不要見笑!

bbszeto 發表於 14-5-29 09:00
Black cat 系列書及Audio 可以在哪處買到?thanks

Black Cat 優質英語XXXX 系列已經係Audio 英文故事書, 大型書局一定有, 如商務, 大眾, 天地, 三聯, 中華書局等.  出版社係商務, 所以商務比較多及齊.

呢個系列有幾十本書, 分幾個 level, 依家阿囡只係聽初階的, 之前2個月聽快樂王子及自私的巨人, 呢排聽緊湯姆歷險記.

我個人鍾意快樂王子, 因為配音員把聲好溫柔, 把聲好好聽. 但我觀察阿囡好似鍾意湯姆, 因為佢會聽到哈哈笑, 仲話佢自己好似湯姆咁頑皮, 我真係俾佢激死

補充一句, Black Cat 優質英語XXXX 系列我係大減價時買, $100 有 3 本. 原價要五十幾至六十幾一本.

唔知書展會唔會有及平呢?

jc2009  幾時會減價?  發表於 14-9-3 15:36

Jane1983 發表於 14-5-28 18:11
恭喜晒!小朋友潜力無限,隨着興趣走,真系可以走好遠。

中文書 - 童書/青少年文學

1)
兒童文學

2) 兒童故事/小說

3) 史地/傳記

4) 科普/百科

5) 知識學習漫畫 (我就係買這系列的書俾阿囡睇, 我係商務, 天地及誠品買的) 分享以下的台灣網站的書, 有好多好好的書好適合小朋友閱讀, 有啲香港有得買, 但更多唔知有無. 七月書展可以逛吓台灣展覽館找好書.

http://www.books.com.tw/web/books_topm_14/?loc=002_014

http://www.kingstone.com.tw/book/book_class.asp?class_id=NO

http://www.gkids.com.tw/website/index.html

Jane1983    發表於 14-5-29 11:04

awah112 發表於 14-5-29 10:13

都係多得妳及ANChan59 網友成日推介古文及文言文嘅好處, 真心多謝妳呢

Sorry! 一直以為......

其寅我好羨慕你地台灣那邊有好多好好的中文書給小朋友閱讀.

awah112 發表於 14-5-29 10:57
「博客來訂購、香港7-Eleven門市取貨」服務昨日推出,周一至五、中午12時前在網站完成訂書手續及付款,訂貨 ...

awah112 見你成日係 "初中教育" 那邊, 你有無發覺, 係"初中教育" 的家長好多都煩緊仔女的 1) 數學, 2) 中文 及 3) 科學, 好少人煩英文. 而小學呢邊好多人談論英文. 我自己個人愚見認為英文長期用網友 eviepa 那些方法, 英文已經可以幾好了 (因為我依家真係實踐緊).

為咗阿囡將來讀中學時唔駛追得咁辛苦, 係佢依家仲細, 仲可以老點佢睇漫晝書學野, 若果到佢初中時先至叫佢漫晝書學咩 (個時佢又唔識, 又要做功課, 又要應付沒完沒了的小測), 佢個時真係踩我都傻了.

謝謝!你的女兒佷乖很聽話。我也是看到Eviepa 的分享從而開始伴讀。主要是我讀一頁,他讀一頁。他學習態度惡劣,若只給他聽的,他不會再讀出聲;若伴讀後看完那故事,他不願意再聽。很難攪。所以即使已伴讀了4,5個月,仍看不到任何果效。最近英文quiz仍舊不合格!再好的方法,若遇上差勁的學習態度,到後來都是無法改善英語水平。對不起,在你的貼𥚃發這樣灰的留言。

MrBeast  Eviepa 的eq 同樣重要,和仔同女是不同的  發表於 14-5-30 05:24

引用:謝謝!你的女兒佷乖很聽話。我也是看到Evie