用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我囡這樣學典故/中史/世史/科學...等
樓主: 小時了了
go

我囡這樣學典故/中史/世史/科學...等 [複製鏈接]

有一個 happy problem 想問大家意見, 今日8月1日, 阿女已睇咗差不多一半7月書展買嘅書及6月時係台灣網上買嘅書, 餘下一個月暑假, 應該兩-三星期就會睇晒啲書, 唔夠書俾佢睇, 點算好? 買書買到破產啦! 想問好無由今日開始行 "配額" 制, 唔好俾阿女追書睇而咁快睇晒啲書? 抑或星期六日同佢去圖書館借?(靜靜雞講, 我及阿女個人喜好鍾意本書係買嘅屬於自己, 可以時常翻睇, 同埋本書新及會自己愛護多些)

以前未試過咁, 因為以前暑假係做補充 Exercise, 係今年先至用閱讀法, 點算好?

Olympian 發表於 14-7-17 16:18
你個女幅畫好搞笑,有點男仔風格。我都想比仔睇你介紹的兩本書。我個仔快6歲愛打打殺殺,死人冧樓的書。睇 ...

"國家地理:直擊大災難",阿女差唔多睇完, 佢都幾鍾意睇. 其中一篇一小段提到有個諾貝爾獎得獎人係香港培正中學讀, 阿女又話要讀培正喎! 如果佢入到培正我都想, 希望佢一直 keep 住咁嘅上進心就好了

回覆 小時了了 的帖子

感謝你開呢個 post 黎分享!  

好犀利喎! 咁快就睇晒咁多書! 但係其實囡囡每本書係唔係只睇一次? 如果係, 佢能否做到過目不忘? 會唔會考慮叫佢重睇一次呢?

難得囡囡肯追書睇, 如果你依家實行 "配額制", 會唔會有可能磨滅佢既果團火呢?

我個人就覺得先去圖書館借書睇, 假如有d書真係好好睇、值得收藏既先至買。始終買書及去圖書館借書各有好處, 要取捨一下!

saetang 發表於 14-8-1 13:18
回覆 小時了了 的帖子

感謝你開呢個 post 黎分享!  

唔洗客氣, 我都係上黎吹下水啫, 您喜歡咪睇吓呢個 Post, 無興趣咪路過都 OK 架!

您嘅意見都有道理, 我再想一想先.

又再介紹一本書, 阿女依家睇緊, 去年尾我係商務定係三聯書局買, 好好睇的一本書, 啲相影得好靚. 因為用相片講解天氣及雲去預測天氣, 阿女睇得好明同埋佢真係分到不同的雲, 呢排佢亦會無啦啦講今日係XX雲, 真的, 用興趣去學習學得好快同埋好多.

雲圖鑑
http://www.books.com.tw/products/0010234931 Click 內容試閱
http://www.kingstone.com.tw/book/Book_Page.asp?kmcode=2013280013231

★榮獲第31次中小學生優良課外讀物推介
★榮獲第54梯次好書大家讀推薦-知識性讀物組
★入選98年教育局「兒童深耕閱讀」書單

晴天、雨天、颱風天,看雲就知道!

玉山氣象站觀測員
謝新添◎審訂

臺灣大學大氣科學系助理教授
林博雄◎推薦

《雲圖鑑》是觀賞天上的雲與天空最佳的工具書。本書以雲出現的高度做分類檢索,讓您依照眼前雲的高度作簡單的辨識,並告訴你眼前雲的特質與形成原因,甚至可能是即將而來的氣候轉變,讓您看雲知天氣。

本書搭配300多張天空照,精采呈現天空80多種雲彩變化,讓您盡觀天空的多樣景致。

回覆:小時了了 的帖子

話時話,您囡囡每本書係唔係只睇一次?您會唔會要求囡囡每本書睇幾次,以加深印象?

王家爸爸    發表於 14-8-3 08:48

saetang 發表於 14-8-1 14:45
話時話,您囡囡每本書係唔係只睇一次?您會唔會要求囡囡每本書睇幾次,以加深印象?

...

會, 佢會再翻睇的. 我唔想好似迫佢咁要佢記及背晒啲內容, 好慘的.

佢都好多時翻睇係隨意的, 佢翻睇得最多次數係大偵探福爾摩斯, 之後就係之前介紹的漫畫了. 所以如果圖書館借, 佢就無得翻睇了.

回覆 小時了了 的帖子

好多謝及感激你的分享,  請問小朋友今年九月先升小一,  想睇下歷史書, 應該由邊幾本開始呢?

回覆:小時了了 的帖子

我個女又係對「大偵探福爾摩斯」百看不厭!至於其他書,佢睇完一次就好少會再翻睇。

王家爸爸  好書  發表於 14-8-3 08:47

小時了了 發表於 14-6-8 19:04
1) 漫畫中國歷史- 秦朝興亡/開疆拓土的西漢 etc

出版社:中和出版 http://www.hkopenpage.com/book.aspx?k ...
而家先睇到你有咁多好介紹﹗我鐘意中史那套漫畫,我自已都想睇﹗

小時了了    發表於 14-8-3 06:34

blue2014 發表於 14-8-1 15:15
回覆 小時了了 的帖子

好多謝及感激你的分享,  請問小朋友今年九月先升小一,  想睇下歷史書, 應該由邊幾本 ...

我個人愚見帶您小朋友去大型連鎖書店 如商務,三聯,大眾等俾佢親自睇及揀。其實無講睇邊本先後,之前我女睇電視劇 "三國",對三國的事跡最感興趣。之後我就順歷史時序,買夏商周,春秋戰國.............咁樣買呢套中史漫畫俾佢睇。書展時我都買咗新出的魏普南北朝。

小時了了 發表於 14-8-3 06:42
我個人愚見帶您小朋友去大型連鎖書店 如商務,三聯,大眾等俾佢親自睇及揀。其實無講睇邊本先後,之前我女 ...
春秋戰國的歷史較為複雜。也可以考慮先看中央電視台十幾二十年前製作的春秋戰國電視劇。

回覆 小時了了 的帖子

好的, 會嘗試!希望佢會自己㨂到!

回覆:我囡這樣學典故/中史/世史/科學...等

我見而家有好多書都係以漫畫形式出現,如科學概念,歷史等。有時,我好感概點解會變成咁,但事實又係咁樣會吸引小朋友去讀,令我覺得好矛盾,都唔知比唔比仔仔睇好,又驚佢睇完唔鍾意睇chapter book或其他非漫畫嘅書。

回覆:王家爸爸 的帖子

今天買了本奏朝,有帶仔去,佢之前睇左三國,所以佢都話買。剛才自己睇時覺得深,雖然字少,但感覺比三國難。其實我細個十分討厭中史,因為要背好多書而我背書又唔叻。而家反而想學返,好在有漫畫,睇書一定冇心機:p

回覆:S-Kwok 的帖子

有好有唔好啦。其實我一向對漫畫冇興趣,總喜歡書本密密麻麻字。幾年前買了一套兩本的三國(自己睇),好堅持也只看了半本。最近買了三國漫畫讀比仔聽,我地一齊睇左兩次。我覺得d深的野睇漫畫容易d。

回覆:我囡這樣學典故/中史/世史/科學...等

以前我們小時候可以從电視剧了解歷史或武俠经典小說,这是很好的文、史、哲學習入門方法;   但现今孩子小看电视,缺乏基本概念認知而要直接從文字去理解歷史或经典文學,那是相對困難的,所以我绝对同意讓孩子從漫畫歴史、史记、三國演義等等入手,待孩子有基本了解再看文字甚至原著版本,才可令孩子真正得益。

另外,推介蔡志忠的漫畫文、史、哲系列書籍,成人阅讀也有很大得着

longlokma 發表於 14-8-3 15:06
以前我們小時候可以從电視剧了解歷史或武俠经典小說,这是很好的文、史、哲學習入門方法;   但现今孩子小看 ...

有見地。

"蔡志忠的漫畫文、史、哲系列書籍"- 之前一個月係商務定係天地之類大型書店見到蔡志忠漫畫"論語"定"孟子",我睇過都幾好睇同埋都容易明,但因為我已買咗其他的漫畫版,所以無買。

longlokma 發表於 14-8-3 15:06
以前我們小時候可以從电視剧了解歷史或武俠经典小說,这是很好的文、史、哲學習入門方法;   但现今孩子小看 ...

係呀,電視劇及電影係好好的學習捷徑及引發興趣的動機。

舊年我有一晚係屋企同老公及女睇 N 年前(我都未出世)的奧斯卡金像獎得獎戲碧血長天 (The Longest Day) https://www.youtube.com/watch?v=nqFn_pM5QxU ,睇戲嘅過程雖然阿女有唔明及不斷發問,但阿女竟然好精神又唔悶咁同我地睇完。之後我無意間聽阿女同老公傾偈,原來老公部電腦有下載一個 online game,畫面同諾曼第海岸登陸的好似,而老公有教女點玩,我後來先至知唔怪得阿女唔悶啦,原來打遊戲機有接觸了。後來,我當然罵我老公俾啲咁野俾女玩,老公之後亦剷了那遊戲。

今年2014 年6個月係第二次世界大戰諾曼第登陸70週年,之前好多新聞都報導及紀念,阿女竟然有一晚話想睇返這套戲,今次阿女睇又明好多了,又鍾意世界歷史多一些了。因為當時好多新聞報導及回顧,我女不知不覺咁吸收咗。

就係因為呢套戲阿女對世界歷史有興趣,我先至買之前的帖提到的有關世界歷史的書給阿女睇。

S-Kwok 發表於 14-8-3 09:22
我見而家有好多書都係以漫畫形式出現,如科學概念,歷史等。有時,我好感概點解會變成咁,但事實又係咁樣會 ...

坦白及真心話,呢排我不時都諗,我呢個帖,我會唔會係太誇張呢?太進取呢?又會唔會太怪獸家長呢?我真係唔知,都有疑惑!!

之前我都有您呢個擔憂,唔想阿女睇咁多漫畫,因為之前(小三前) 阿女睇書只係睇喜羊羊,黑貓白貓及什麼尋寶記這些系列的漫畫書,無睇過亦唔肯睇中文文字書,雜誌就睇好多(我另一帖有提我女小一開始睇咩雜誌),英文書亦係去年暑假由story box 雜誌開始。帶佢去圖書館,佢都只係睇喜羊羊漫畫,學校借書又係喜羊羊及牛仔。去年暑假買咗本希臘神話及小王子的文字書,本來要佢自己睇,佢郁都唔郁,我試過睡前講希臘神話本書的故事,佢好鍾意聽,但係都唔肯自己睇,係都要我口語化講故事俾佢聽,我當時真係好無奈!

去年阿女升小三啦,佢咁樣睇書法點得架!我不斷諗計希望佢自己睇多啲字的書,而轉捩點係一本基督教書 "天路歷程"。我去年8月同時買了一本漫畫版(俾佢自己睇),一本繪本版(俾我自己睇亦用來引阿女睇)。如我所料,佢又係只睇漫畫版,而佢好鍾意呢故事,佢竟然係該個月不停翻睇大約有7至8次之多。由於漫畫版與繪本版人物名稱及場景名稱有唔同,我該個月睡前故事同佢一齊睇呢本書,我會揭開我本書係點樣點樣寫,佢慢慢睇我本書一版,之後又一版,再之後佢自己主動攞咗我本書來睇,阿女因為這本書開始睇有句字的小量文字繪本版。

另一轉捩點 "大偵探福爾摩斯" 呢本書。由於阿女去年小三才訂閱兒童的科學雜誌,而雜誌內有大偵探福爾摩斯故事,去年尾有次同阿女去商務睇書,佢第一次要求要買"大偵探福爾摩斯"呢本書,我當時隨意揭來看看,竟然係文字書!我當時心底裏不知多高興!後來,佢每次去書局佢就會要求買不同集數的,我當然絕對配合啦!由於阿女開始願意自己睇文字書,之後呢大半年阿女睇的知識性漫畫及有教育意義的文字書,知識真係廣博好多,我係前面的帖已同大家分享佢睇嘅書了。

我都唔知我咁做是否正確,係咪太怪獸家長? 我都係學緊做人阿媽,摸著石頭過河。

睇完呢個帖, 真係獲益良多!

我都同樣有個疑問, 究竟用漫畫學知識, 是好是壞?

‹ 上一主題|下一主題