用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教...色士風
樓主: Vickymouse
go

請教...色士風 [複製鏈接]

貢獻勳章

係我個人少少經驗分享:

我帶個仔去校際音樂節比賽幾年 (piano), 見不少學生在台上的表現. 雖然我唔係彈琴, 但都有少少音樂感: 見過有學生上台就喊, 喊到個 judge 叫落台; 亦有一首 tempo 係80 的歌, 竟然玩到160; 仲有同學在一個 bar 上彈唔到, 就不停重覆該小節, 要個 judge 叫停....

所以作為家長, 我地先要諗下: 1) 點解要個小朋友去比賽;  2)小朋友學想唔想去比賽;  3) 小朋友夠班去比賽未  等等

除非你真係好有天份好比心機練習再加上一個有料的老師, 否則都係唔好諗咁遠住啦!

如果唔怕失禮唔怕輸的話, 你學三幾個月都可以去比賽. 但你要知道出面比賽的實力很高, 比賽亦唔同天才表演. Yamaha / 柏斯 / 校際音樂節仍等都有比賽, 認受性高.

吹完一首歌唔難, 但要有感情有味道, 仲要演譯到樂器的特性, 絕非易事.   

如果唔急 (亦不能急), 等小朋友愛上件樂器先啦!

回覆 Jessy 的帖子

Getting grade 5 is not difficult, i would say grade 8 is difficult to get. My son is grade 8 and getting his ATCL this year.  

wlyuen 發表於 14-6-9 19:57

Getting grade 5 is not difficult, i would say grade 8 is difficult to get. My son ...
你兒子幾歲開始學,現在幾大呢?
因我兒子學野一向比其他人慢上手,坦白講如果佢去到grade 5,在我來說已覺他很成功,起碼不是半途而廢玩玩下,當然他想繼續的話我也會繼續支持啦!
希望每天開心渡過 ;-)

grade 5 will takes about two to three years with good teacher. :loveliness:

ha8mo 發表於 14-6-9 21:41
哩個係搵快錢、食快餐、1000M家用寬頻的年代
其實學音樂其中一樣想培養的係耐性
偏偏家長就冇耐性去培 ...
非常精景的一句

wlyuen 發表於 14-6-11 21:06

grade 5 will takes about two to three years with good teacher.

wlyuen 發表於 14-6-11 21:06

grade 5 will takes about two to three years with good teacher. :loveliness:

剛問過tomlee, 如買了yamaha yas26, trade-in要3年內同埋一定要換yamaha yas8x 系列以上款式, 咁我又無諗過3年內就轉部咁勁喎.

問了學校, 在學校訂都無discount, 同tomlee一樣價, 我依家都好迷網, 唔知買新/舊好, 我囝就講左新/舊都唔mind的了.

joemyt 發表於 14-6-9 14:42
係我個人少少經驗分享:

我帶個仔去校際音樂節比賽幾年 (piano), 見不少學生在台上的表現. 雖然我唔係彈琴 ...
想請問一部alto saxophone連埋個盒大約有幾重?

貢獻勳章

以一支 Yamaha YAS 23 連原裝盒, 約 10磅.

回覆:請教...色士風

請問知唔知邊度有可以背上身的色士風袋(for Yamaha YAS23),tomleeD袋好貴呀!

回覆:annienorman 的帖子

joemyt 發表於 14-6-16 00:05
以一支 Yamaha YAS 23 連原裝盒, 約 10磅.

原來咁重架, 咁我都要諗諗個囝放學能否自己拎到部sax行15分鐘返補習社喎!!

我見市面上有d咩玻璃纖維盒, 如果改用呢d盒裝可以輕幾多磅左右?

引用:Quote:joemyt+發表於+14-6-16+00:05+以一支

原帖由 Jessy 於 14-06-16 發表
原來咁重架, 咁我都要諗諗個囝放學能否自己拎到部sax行15分鐘返補習社喎!!

我見市面上有d咩玻璃纖維盒,  ...
我大人拎都覺得好重…………

請問太子附近那𥚃有好老師教色士風?謝

初學色士風通常用哪本書?

去tomlee買有保養撞左都有得整,如果要買二手就先考慮保養問題,因為小朋友一定撞

sogm0001 發表於 14-5-30 14:20
你小朋友幾歲?我之前有個客搵鋼琴伴奏校際音樂節, 個小朋友都係6,7歲吹Alto saxophone, 支saxophone重極小 ...
alto saxophone <--大約幾錢?

回覆:mansum92 的帖子

‹ 上一主題|下一主題