用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教...色士風
go

請教...色士風

係咪好重的樂器??

我見我仔學....好似唔難
好似仲易過彈琴

樂器真係好重
我大人拎, 都覺得重.....

回覆:請教...色士風

有細SiZe的。

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

貢獻勳章

色士風易學難精。唔同 size 係唔同key 的,常見的有四種:

1) Soprano (高音 Bb key) ,即係 Kenny G 常吹 "直" 的那一支,但亦有curved 的;

2) Alto (中音 Eb key),較常見,而體形細少的作為初學;

3) Tenor (次中音 Bb key),亦係常見,適合體形高大的初學;

4) Baritone (上低音 Eb key),體積頗大,差不多四呎高,低音。

色士風屬木管樂器,越細少的越高音,越大支越低音。整個色士風有超過10種不同 size 不同 key 的成員,每人都擔當不同角色。好似 Soprano 及 Alto 常演奏 melody 部份, Tenor 則多負責 counter melody,Baritone 就係低音部。

吹 Sax 最緊要個 "咀箝" 做得好,唔漏風,就唔會晒氣,不難吹。

價錢方面,因應唔同產地唔同質數。由幾千到超過十萬都有。著名牌子有:

Selmer (法國,$35000 以上)

Yamaha (最貴的 Custom 82 / 875 系列係日本製造裝嵌,三萬以上;其餘的據聞係日本製造零件大陸裝嵌,價錢幾千到二萬)

Yanagisawa (日本造,手工較 Yamaha 佳,萬多至十萬)

Keilwerth 德國,二萬多起

除此之外,仲有好多其他選擇。

引用:+色士風易學難精。唔同+size+係唔同key+的

原帖由 joemyt 於 14-05-27 發表
色士風易學難精。唔同 size 係唔同key 的,常見的有四種:

1) Soprano (高音 Bb key) ,即係 Kenny G 常 ...
你是saxophone tutor嗎?我小朋友吹開clarinet將來想學會易pick up嗎?

貢獻勳章

我不是 saxophone tutor,但我吹色士風近30年,略懂皮毛。記得 F.1 學 clarinet,到中二時因為 sax 的師兄走晒,所以轉去吹 sax。好易 pick up,因色士風的高一個八度只需按後面的 octave key,但 clarinet 的design 則有少許不同。同時,在樂譜方面, clarinet 多負責高音或16分音符,而 sax 則較少。

sax 因 bell 口問題,共鳴大,吹奏舒情或演譯憂怨的樂曲很動聽; clarinet 因是木造 (平價的係用膠造),所以吹出來的聲較圓滑。
但因為sax 屬新派樂器,只有百多年歷史,所以很多古典作品都無 sax 份。因而管弦樂團係無 sax. 要玩 band 就要 join  管樂團或 big band.

引用:有細SiZe的。 +

原帖由 Obiepapa 於 14-05-27 發表
有細SiZe的。
請問那裡有細size的???Tom lee 沒有啊!

貢獻勳章

你應該先聽老師意見, 再決定學/買邊一種 sax, 而唔係要大細 size.

你小朋友幾歲?我之前有個客搵鋼琴伴奏校際音樂節, 個小朋友都係6,7歲吹Alto saxophone, 支saxophone重極小朋友都可以坐係度吹, 所以問題不大, 初學通常學alto saxophone, 其實你可以俾小朋友親自去試試比較好

joemyt 發表於 14-5-30 00:28
你應該先聽老師意見, 再決定學/買邊一種 sax, 而唔係要大細 size.

我想問sax有無得買二手架? 會唔會音色唔岩或者唔乾淨呢? 如有, 大約可以便宜多少呢?
希望每天開心渡過 ;-)

貢獻勳章

回覆 Jessy 的帖子

當然有二手啦! 今時今日D小朋友不懂珍惜, 學三幾個月就放棄, 通街都係二手!
叫得二手, 一定唔係全新 (當然亦有機會搵到). 一定要搵個對色士風有咁上認識的老師/朋友去試/摸/睇/感覺.

我有D建議, 就係大陸 sax 新舊都唔好買, 起碼都要買台灣貨. 因為大陸貨真係得頭幾個月可以睇下(無錯, 係睇唔係吹), 音準音色質量唔得! 而台灣貨因為而家好多外國名牌大廠的低 model 都係搵台灣 (台中后里) 的色士風廠代工. 做得多, 有晒外國的資料及技術, 自然就會開始生產自己的品牌. 呢D台灣牌子做得幾好, 拍得住外國名牌 (同一間廠做, 緊係似啦)

其實比得幾千蚊, 可以睇下台灣的新 sax, 話晒都係新, 仲有保養. 二手就算個 "殼" 幾靚, 如果保養不周,  Pad 可能會漏氣, 彈弓與鋼針有機會生鏽. 一定要試, 逐粒音試, 同音而唔同指法都要試下分別大唔大, 試下 middle C 上 middle D 差得遠唔遠; 用唔同氣度吹下D低音, 睇下有無漏; 摸下個 Bell / body 下感覺下支 sax 有無撞過.  因為宣如果撞過, 就算搵人 "起凹", 都會有痕跡可以摸到.

如果你搵到二手 sax 但無人幫你試, 話我知, 我幫你!

HermanWai    發表於 14-7-13 01:24

joemyt 發表於 14-6-4 15:43

當然有二手啦! 今時今日D小朋友不懂珍惜, 學三幾個月就放棄, 通街都係二手!
很感謝你詳細的回覆,其實是我家的七歲兒子想學sax, 我就係怕他不珍惜和玩玩下,所以打算買二手給他學,你知道那裡有買二手sax的途徑嗎?我自己上雅虎拍賣網看過只有全新沒二手,全新約四千多,呢個價係咪大陸做多?

回覆:joemyt 的帖子

很感激你真心分享,暫時我小朋友都會專心吹clarinet,佢10歲開始吹,吹了年半,仍很喜歡,而且正如你話sax是比較新的樂器,在學校裏比較少課外活動用得到,(其實學校也有jazz band and rock band),但相信再過多幾年先學都可以。

buy yamaha yas-275 student model about $6-7k. <-- go to tomlxx to check pricing, if you buy from your school you will have student group discount.

newly learner don't buy used, unless you know to repair, common sax problem is air leak and or need to replace padding <--- expensive.

wlyuen 發表於 14-6-5 21:05

buy yamaha yas-275 student model about $6-7k.
我都擔心過你講的問題架,但又不想個囝"得來容易"仲要全新,樓下師兄仲話撞爛晒,個全新sax咪凶多吉少
但我都會問左管樂老師才決定,謝謝你的意見

Jessy 發表於 14-6-5 22:25
我都擔心過你講的問題架,但又不想個囝"得來容易"仲要全新,樓下師兄仲話撞爛晒,個全新sax咪凶多吉少:surp ...

tomlxx has special buyback and upgrade option. <--- this is why buy new from tomlxx. you can trade in for saxophone upgrade.

ps.
you will need to buy another sax for the grade 5+, 8 or higher.

wlyuen 發表於 14-6-8 19:49
tomlxx has special buyback and upgrade option.
謝謝你話我知,不過我真不敢想到咁遠。
如果佢真學到五級,我開心死了。

你好,我囝囝初學了幾個月,請問通常學幾耐先考試?同埋外面有D咩比賽可參加吓?謝謝