用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 我個仔好鐘意MTR
go

我個仔好鐘意MTR

我個仔好鐘意睇或者搭MTR, 成日望住開門山門, 有無小朋友都有類似情況?

有。超like.背路線圖,車站名。

路線圖,地铁站平面圖,几號月台往咩方向,地鉄立台顏色,出口ABcD去边

回覆 LeeCC 的帖子

我個仔直情中英文地鐵全線名都寫埋出來.  你地D仔下一步可能會轉向沉迷巴士路線, 因為挑戰更大, 地鐵來來去去只有84個站.  巴士路線及站名多很多.  我個仔依家已成了人肉巴士路線Apps, 邊條線去邊, 經過咩站, 日日在家默寫出來.....

我个仔已轉移視線去背琴譜

有無人知道點解佢地咁鐘意路線?請指教。

回覆:我個仔好鐘意MTR

A仔熱愛排列囉。

為什麼A仔總是愛排序/排車呢?請指教。

misshk12 發表於 14-5-21 10:33
有無人知道點解佢地咁鐘意路線?請指教。
因為A仔鍾意有規律, 固定, 不常改變的事或物, 才有安全感. MTR and bus 路線 及車站是固定,不常改變. 所以有咁既習慣.     

sukudo 發表於 14-5-19 17:11
我個仔好鐘意睇或者搭MTR, 成日望住開門山門, 有無小朋友都有類似情況?
當然有啦,歲半時開始望住開門閂門...
進化到依家,Youtube 所有同列車有關的都看...

然後不斷要我配音,扮廣播,要中英普講齊...

依家仲日日考我邊個站打邊個站,邊個站係邊條線,要你答到啱為止

有...我仔細時超like...背晒地鐵站順序站名....後來發展到巴士路線....站名....不過大左又轉左其他興趣....但提返下佢又會再背返....國旗..乘數表...都超like.....總之勁愛背野....

回覆:sukudo 的帖子

劇集主題曲名,高鐵站,國家,城市,國旗,成語,三字經..成曰寫,但唔係背得好叻,可能同時迷太多樣,好搞笑