用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 仲有冇龍b而家剩係講bb話?點準備面試好? ...
樓主: 每日媽媽
go

仲有冇龍b而家剩係講bb話?點準備面試好? [複製鏈接]

回覆:仲有冇龍b而家剩係講bb話

冇得擔心,可以做嘅就係再同個小朋友講多啲嘢,唔好迫佢哋講短句住,先搞掂身邊周圍成日見到嘅物件同遇到嘅人先,儲多啲詞彙就會有信心表達自己,我囡囡單字詞語都係一歲後先講,我屋企人嗰時話佢唔係點講嘢,但二十一個月左右就突然好多嘢講,想睇電視會直接講我想睇mickey,我想睇elmo,想食嘢會講我想食餅餅,二十二,三個月時眼瞓佢會同我講我好攰,沖涼時佢會話好舒服呀,而家二十四個月佢又話我好鍾意邊個,我唔鍾意邊個,成日問爸爸你做緊乜?媽媽你做緊乜?我屋企係好多人,我相信係有啲影響,所以屋企少人的話要同佢哋講更多更多,同埋唔好俾太大壓力自己,有時可能見人哋大一個月點解識講咁多嘢就擔心,其實一個月已經可以進步好多,大家都一齊繼續加油努力呀

my baby too. how can i teach her?

引用:Quote:原帖由+Potato001+於+14-05-17+發表

原帖由 每日媽媽 於 14-05-17 發表
我囝就係咁囉,佢而家19個月仲未識正式咁嗌媽媽,除非佢响緊急果時先會嗌,又或且覺得佢係撞口神先嗌咗出嚟 ...
我仔一樣。每日不停同佢講野,但聽就好叻,但講就呀呀或手指指。擔心中。。

引用:冇得擔心,可以做嘅就係再同個小朋友講多啲

原帖由 細咩咩 於 14-05-19 發表
冇得擔心,可以做嘅就係再同個小朋友講多啲嘢,唔好迫佢哋講短句住,先搞掂身邊周圍成日見到嘅物件同遇到嘅 ...
謝謝你咁好嘅分享同鼓勵 希望佢嘅發展可以响面試前突飛猛進啦

引用:my+baby+too.+how+can+i+teach+her?+

原帖由 yeung69 於 14-05-19 發表
my baby too. how can i teach her?
原來除了我囝之外,你哋都有同樣問題。你bb現在幾大呀? 我怕遲些要面試時,沒有學校收

引用:my+baby+too.+how+can+i+teach+her?+

原帖由 yeung69 於 14-05-19 發表
唯有好似其他媽媽咁講,多d同佢傾計,暫時好似係呢個方法。

引用:Quote:原帖由+每日媽媽+於+14-05-17+發表我

原帖由 yellowbena0308 於 14-05-19 發表
我仔一樣。每日不停同佢講野,但聽就好叻,但講就呀呀或手指指。擔心中。。

...
係lu,發d似樣少少嘅音都好ar

引用:Quote:原帖由+Ballack2012+於+14-05-16+發

原帖由 每日媽媽 於 14-05-17 發表
謝謝回覆! 請問知唔知有冇方法可以改善?
冇,小朋友既發展唔到我地控制,拔苗助長反而唔好

引用:Quote:原帖由+每日媽媽+於+14-05-17+發表我

原帖由 yellowbena0308 於 14-05-19 發表

...
其實佢而家聽得明你講咩,你都唔駛擔心,繼續同佢講野,等佢自己講野(唔迫得亦唔急得),第日到佢講野,你會發現佢其實已記住你之前講既野,只係佢現階段仍需要時間發展

我仔22個月又係唔肯講野

我BB都係。最擔心係來緊10月就K1 interview.

引用:Quote:原帖由+每日媽媽+於+14-05-17+發表謝

原帖由 vincentchun 於 14-05-20 發表
冇,小朋友既發展唔到我地控制,拔苗助長反而唔好
睇嚟我哋做家長嘅都只能處於被動角色

引用:我仔22個月又係唔肯講野 +

原帖由 longsky 於 14-05-20 發表
我仔22個月又係唔肯講野
請問健康院姑娘有冇話到小朋友兩歲時,要再返去評估呀?

引用:我BB都係。最擔心係來緊10月就K1+interview

原帖由 sweetwing8 於 14-05-20 發表
我BB都係。最擔心係來緊10月就K1 interview.
係呀,呢樣真係令我最擔憂,佢唔肯講,我真係唔知佢係唔係明白我講嘅嘢,因為我囝佢都唔係好跟指令

回覆:仲有冇龍b而家剩係講bb話?點準備面試好?

我個仔啱啱2歳,講野唔係好叻,單字未有句子。但係我知他唔肯講而唔係唔識講!今日會見健康院姑娘睇下佢洗唔洗跟進先!

引用:Quote:原帖由+longsky+於+14-05-20+發表我

原帖由 每日媽媽 於 14-05-20 發表
請問健康院姑娘有冇話到小朋友兩歲時,要再返去評估呀?
要,2歲返去做評估。

男孩子一般係遲講嘢啲,學校啲老師咁有經驗唔會唔理解,唔好太擔心,我親戚話佢個仔in嘅時候一樣係未講嘢,但根德園都收咗佢

引用:我個仔啱啱2歳,講野唔係好叻,單字未有句

原帖由 achy0201 於 14-05-20 發表
我個仔啱啱2歳,講野唔係好叻,單字未有句子。但係我知他唔肯講而唔係唔識講!今日會見健康院姑娘睇下佢洗 ...
識講單字係好開始呀,我都希望阿囝快d講到單字,唔駛我太擔心

請問你囝幾大開始識講單字㗎?

引用:Quote:原帖由+每日媽媽+於+14-05-20+發表請

原帖由 longsky 於 14-05-20 發表
要,2歲返去做評估。
我囝都要呀,上次做嘅評估真係強差人意,姑娘講埋2歲返去再評估時就要佢識揸筆响紙度打圈,同埋指住幅圖俾佢睇,要佢識講係乜,但如果佢唔肯講,我都冇辦法

引用:男孩子一般係遲講嘢啲,學校啲老師咁有經驗

原帖由 細咩咩 於 14-05-20 發表
男孩子一般係遲講嘢啲,學校啲老師咁有經驗唔會唔理解,唔好太擔心,我親戚話佢個仔in嘅時候一樣係未講嘢, ...
謝謝你,聽你咁講我都有信心番d

‹ 上一主題|下一主題