用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 仲有冇龍b而家剩係講bb話?點準備面試好? ...
go

仲有冇龍b而家剩係講bb話?點準備面試好? [複製鏈接]

BB係10月出世,而家只會講byebye,爸爸,呢個以及大量bb話,好擔心面試唔知點算好

3    0    0    0

回覆:仲有冇龍b而家剩係講bb話?點準備面試好?

My baby also. 都係十月龍B。

回覆:MrsGM 的帖子

一樣

引用:BB係10月出世,而家只會講byebye,爸爸,呢個

回覆:仲有冇龍b而家剩係講bb話

Me too.  十月龍B,連企都唔係太穩,講大量BB話,識聽簡單指令。擔心……

引用:My+baby+also.+都係十月龍B。 +

原帖由 MrsGM 於 14-05-16 發表
My baby also. 都係十月龍B。
咁面試時點算好? 請問你有冇幫bb報N班? 有冇咩策略呢?

引用:一樣 +

原帖由 ~janma~ 於 14-05-16 發表
一樣
咁點算好?

引用:Quote:原帖由+每日媽媽+於+14-05-16+發表BB

原帖由 Ballack2012 於 14-05-16 發表
無得擔心,唔識講就是唔識,無得迫
謝謝回覆! 請問知唔知有冇方法可以改善?

引用:Me+too.++十月龍B,連企都唔係太穩,講大量

原帖由 LivedLee 於 14-05-16 發表
Me too.  十月龍B,連企都唔係太穩,講大量BB話,識聽簡單指令。擔心……

...
我個b又係只聽簡單指令,真係要諗下辦法先得。

回覆:每日媽媽 的帖子

十一月才面試,仍有時間。我個女17.5個月才懂得叫媽媽18個月講到10個詞語,22個月講到句子了。有啲小朋友唔係好講野,但一講就講詞語(不是疊字那種),甚至句子。

引用:Quote:原帖由+MrsGM+於+14-05-16+發表My+ba

原帖由 每日媽媽 於 14-05-17 發表
咁面試時點算好? 請問你有冇幫bb報N班? 有冇咩策略呢?
冇呀。

回覆:仲有冇龍b而家剩係講bb話?點準備面試好?

睇定啲遲啲先再報

引用:十一月才面試,仍有時間。我個女17.5個月才

原帖由 Potato001 於 14-05-17 發表
十一月才面試,仍有時間。我個女17.5個月才懂得叫媽媽18個月講到10個詞語,22個月講到句子了。有啲小朋友唔 ...
我囝就係咁囉,佢而家19個月仲未識正式咁嗌媽媽,除非佢响緊急果時先會嗌,又或且覺得佢係撞口神先嗌咗出嚟,希望佢快d會講多d啦!

你有冇特別俾佢一d訓練,定還是佢真係突然識講嘢呢?

引用:Quote:原帖由+Potato001+於+14-05-17+發表

我囝就係咁囉,佢而家19個月仲未識正式咁嗌媽媽,除非佢响緊急果時先會嗌,又或且覺得佢係撞口神先嗌咗出嚟 ...
我冇咩特別訓練,阿女平日大部份時間對住工人。我見佢十七個月都未講野,去圖書館借咗啲廣東話兒歌cd俾佢聽,每日一兩次,之後識講野唔知關唔關事。

引用:睇定啲遲啲先再報 +

原帖由 MrsGM 於 14-05-17 發表
睇定啲遲啲先再報
點解嘅? 唔係應該俾佢更多機會學習嗎? 同埋我驚如果遲咗報會full呀!

引用:Quote:原帖由+每日媽媽+於+14-05-17+發表我

原帖由 Potato001 於 14-05-17 發表
我冇咩特別訓練,阿女平日大部份時間對住工人。我見佢十七個月都未講野,去圖書館借咗啲廣東話兒歌cd俾佢聽 ...
謝謝你 佢日間响祖父母度,咁唯有我夜晚放工返去試下俾佢聽, 希望幫度佢啦~

引用:Quote:原帖由+MrsGM+於+14-05-17+發表睇定

點解嘅? 唔係應該俾佢更多機會學習嗎? 同埋我驚如果遲咗報會full呀!

...
唔好太擔心。

我唔想比咁多壓力比自己同大家。

There's still chances. If not PN then K1, there's always play groups too.

引用:Quote:原帖由+每日媽媽+於+14-05-17+發表點

原帖由 MrsGM 於 14-05-18 發表
唔好太擔心。

我唔想比咁多壓力比自己同大家。
Ic. Thx

我個囡囡快21個月,都係大部分bb話,不過識聽指令取物,放物。發脾氣,自己講道理,都係用太空bb話,很搞笑!我就平常心。

引用:我個囡囡快21個月,都係大部分bb話,不過識

原帖由 hollycpy 於 14-05-19 發表
我個囡囡快21個月,都係大部分bb話,不過識聽指令取物,放物。發脾氣,自己講道理,都係用太空bb話,很搞笑 ...
我囝就係唔肯講,佢完全係bb話,有佢想要嘅時最叻用手指指呢樣,指嗰樣,好似"指南車"咁; 我哋教佢講都唔肯講,剩係指著"呀"聲

請問你囡囡到24個月時,需要再去健康院評估嗎?

‹ 上一主題|下一主題