用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問大家會向親友解釋嗎?
go

請問大家會向親友解釋嗎? [複製鏈接]

親友來訪或者一同外出,已漸漸察覺女兒不同,有的會問幾歲了好像不大說話?c6現在簡單回答是啊,她學得較遲。但是有時不受控的行為也很會被報以懷疑的目光。大家是如何回應的?

0    0    0    0

引用:親友來訪或者一同外出,已漸漸察覺女兒不同

原帖由 Tracymom 於 14-05-03 發表
親友來訪或者一同外出,已漸漸察覺女兒不同,有的會問幾歲了好像不大說話?c6現在簡單回答是啊,她學得較遲 ...
如親友問時,我會簡單如實回答

回覆:請問大家會向親友解釋嗎?

「佢有小小發展問題,我地已經跟進緊。」再轉話題,應該不會追問下去吧。

我會直接同佢地講,如果佢地唔諒解都無辦法

回覆:Tracymom 的帖子

我會話阿仔發展慢d,做緊治療,進步緊。問下佢地有無聽過類似情況,有好既治療介紹。
我唔介意人問或講。都遇過明顯八掛既,我講完就轉話題,如果係出於關心,會傾幾句,話唔定人地遇見過,有d治療建議。

唔熟、唔知幾耐見一次的朋友:會話小朋友怕陌性、扭計,求其應酬就算。

親友:好熟就照直講,下次心知都會唔再問,唔太熟的就話小朋友發展慢,學野慢,唔講自閉症,費時解釋。

有朋友個細仔,初見時已覺有不同,但我沒有主動問,反而是父母主動講是發展+言語遲緩,我覺得應該唔只,不過識趣的,也不會再打聽下去了。

‹ 上一主題|下一主題