用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 南豐綠茵/藍田think朗思,二選一,真心請教 ...
go

南豐綠茵/藍田think朗思,二選一,真心請教 [複製鏈接]

2間都要搭車,最希望語境好,重學生思維探索,學術深。有冇用家俾意見?

3    0    0    0

回覆:南豐綠茵/藍田think朗思,二選一,真心請教

我囝上年刚讀完LT think pn , 老師有愛心,有outdoor playground,冇乜雜費。整體满意!
我細囝準備今年十月入nam fung greenfield,因為刚搬家到調景领

honok2010 發表於 14-5-5 20:09
我囝上年刚讀完LT think pn , 老師有愛心,有outdoor playground,冇乜雜費。整體满意!
我細囝準備今年十月 ...
兩間學校距離差不多都要搭車, 點解唔讀返哥哥讀過的Think? 大囝最後K1 轉校嗎?

我小朋友都有呢2間 offer, 已放棄南豐綠茵,揀 Think. 我覺得呢2間教學理念,教學方法都幾唔同,睇下邊間比較適合你小朋友

回覆 kayall 的帖子

可唔可以講多少少? 上網資料唔多. 打去學校問每天有幾多英粵時間又話唔知.. 我諗呢一兩日要決定

我小朋友今年先讀 pn, 以下只係我根據其他爸媽分享,以及向學校查詢的回應,對兩間學校的理解。

Think 活動教學,小朋友會從不同活動,自我探索中學習。pn 主要用廣東話,每日有英文堂 (不過我忘記有多少分鐘),net 大部份時間會陪同班主任上堂。小班。我記得老師介紹過每曰 class schedule, 大約分6-8parts , 但我記不起詳情。

綠茵相對重學術,教學方法較傳統。pn 用英普,如没記錯各佔一半時間。有 net。 class size 相對上小朋友較多。

未知大家理解是否差不多?

個人知道GF口碑真係幾好,但學校千祈吾好距離屋企太遠,會好辛苦!

綠茵可直上K,think好似唔系直升!

回覆 kayall 的帖子

多謝你的回覆. 如果多一間揀, 德寶國際呢? 三間點排好?

回覆:vvik 的帖子

你指德寶國際班嗎?應該全英教學,冇中文課的哦! 其他我唔太清楚,因為小朋友並未獲安排 interview

回覆:kayall 的帖子

差點忘記德寶N並非直升K,要重新申請。Think 都唔係保證直升K,但老師同用家都表示除非小朋友不適合就讀雙語幼稚園,升K應冇問題。綠茵就保證升K。

回覆:kayall 的帖子

我個女今年8月會入讀LT THINK,記得四月頭個家長會,總校長介紹課程話每日有十五分鐘英語和普通話,pn 個年主要著重係比個小朋友去探索,思考同埋自理方面屬小班,感覺啲老師同個校長都好nice

回覆:Manfred2226 的帖子

補充,Think 可以直上k

我係兩間用家, 之前係THINK 讀上學期, 吾鍾意小朋友成個動物園甘幾班堆埋係一個課室, 英語只得一個老師SHARE! 完全無得同佢溝通小朋友學習!下學期move to Nan Fung, two class teachers are really nice and report the progress to me, so different feeling! I withdraw the kln tong offer and stay in GF to study K1, cos it's worth!

回覆 sumxhui 的帖子

請問係邊間Think?

我舊年都有南豐GF同LT Think.我一早放棄了GF.聽家長評价,相信academic應唔錯。但有朋友去過佢pg,我又去過佢open day,個人感覺佢似「學店」多D。如果你buy學術,佢sell嘅野會啱你,仲唔差添。我最後揀think,無後悔.學校叫有D教育方針,老師有愛心。同係咁e有個outdoor playground,唔華麗但小朋友鍾意(我個人鍾意有outdoor).我一D都唔介意pn主力用講東話,個英文老師2班share,好ok.小朋友好鍾意返學。會直升。除非小朋友好有問題,一般上Kok.

回覆 vvik 的帖子

Lam Tin

回覆 sumxhui 的帖子

Think 不是小班教學嗎? 一直聽說這學校的師生比例好o的架, 一個老師對少o的學生.

回覆 vvik 的帖子

但全部人同一個課室,感覺好亂!
‹ 上一主題|下一主題