用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 語言發展慢,何時能突破
樓主: Annbaat
go

語言發展慢,何時能突破 [複製鏈接]

回覆:denden111 的帖子

囡囡現在3歲,說話進步不少,有句子有問句,但相比同齡的還是落後幾個訓2一月,有時還是也分不清你我。兩歲十個月時,停了語言訓練,現在改試參加其他活動,如講故事班和英語班,希望從另一方面有轉變。

回覆:語言發展慢,何時能突破

請問小朋友上咩語言班呢?因我女女有相似的情況!感謝

我個仔五歲半了,兩歲幾時做語言能力評估,慢了九個月,但理解能力超越同齡,為了改善語言能力,除了工人姐姐講英文外,我們在家不說英文,Cut 晒所有英文DVD,唔同佢睇英文書,齋講廣東話,睇中文書, 日子有功,語言能力大有進步,中文水平仲好強,K2先慢慢學番英文,K3再加普通話,宜家算係唔錯。其實唔係個個小朋友都能應付兩種語言,能力低的,先學母語,慢慢再學其他,勉強學雙語,甚至兩文三語,只會兩頭唔到岸。

回覆:Annbaat 的帖子

其實六歲前大量接觸外語是屬於同時建立多於一種的母語,研究指幼兒期是學習語言黃金期,如果日常生活超過兩種語境就會使起跑慢,即成效方面家長會遲 d 先見到,但最終會贏在終點咖!因為語言要通過有一定的input 才會爆發能應用!所以雙語家庭小朋友的開始運用會慢 d ! 佢地同時累積兩種或以上的語言,係比學習單一母語需要更長時間處理!樓主切勿擔心,但必須切記,不要又中又英,一定要一個人講死一種,姐姐英文,父母中文!甘小朋友就唔會亂咖喇!

Annbaat 發表於 14-4-28 03:08
阿女二歲半還是只講單字,甚少講出句子,連自己名字都只講最後一個字。語言發展明顯大落後。目前已讀n班, ...
其實你唔駛咁擔心, 坊間都有d中心幫小朋友建立自信同改善口才、表達能力等等, 我估你係未搵到個岩既方法/老師/中心, 加油
‹ 上一主題|下一主題