用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 語言發展慢,何時能突破
go

語言發展慢,何時能突破 [複製鏈接]

阿女二歲半還是只講單字,甚少講出句子,連自己名字都只講最後一個字。語言發展明顯大落後。目前已讀n班,亦有額外讀語言治療班,但進步還是很慢。或許我心急吧,但很想知道有沒有其他小朋友語言起步慢,之後卻有不錯成績?

4    0    0    0

有fd 類似仲少少自閉,到k2尾已追返哂,考小一有兩三個offers, 不過每個小孩都是獨特,唔會知幾時開hill ,總之就要每日做練習,不放棄和沉住氣

Ps, 如細B亦可考慮轉做大B

引用:有fd+類似仲少少自閉,到k2尾已追返哂,考

原帖由 MrBeast 於 14-04-28 發表
有fd 類似仲少少自閉,到k2尾已追返哂,考小一有兩三個offers, 不過每個小孩都是獨特,唔會知幾時開hill , ...
謝謝你的意見。
囡囡不屬自閉,我想是因主要時間由講英語的姐姐照顧,加上我們想半英中與她溝通,弄得她不知怎樣說。

MrBeast  只是想帶出我fd 個case 仲難搞  發表於 14-4-28 10:21

引用:阿女二歲半還是只講單字,甚少講出句子,連

回覆:Annbaat 的帖子

其實我女都是 日頭同姐姐英文, 有時半中半英。

上左三個月言語班 好左好多

回覆:語言發展慢,何時能突破

其實你知問题係邊,點解依家父母唔用全中文同佢溝通先?
有d小朋友語言天份高d,可以三歲轉幾個channel同唔同人溝通,但你同我的case都唔係咁,我仔表達都係弱,但認知能力係算高的,所以由pn開始唔上英文playgroup, 全中文溝通,不要貪心想中英都好,但繼續閱讀中英圖書,到依家四歲先上番英文課外班,國語未開始,會K2先開始。
幾時突破真係唔知,但佢地一進步起來真係嚇你一跳。

引用:其實你知問题係邊,點解依家父母唔用全中文

原帖由 hha 於 14-05-02 發表
其實你知問题係邊,點解依家父母唔用全中文同佢溝通先?
有d小朋友語言天份高d,可以三歲轉幾個channel同唔 ...
對呀!因材施教,真係唔係個個小朋友都適合一次過學幾種語言。我而家都集中打好廣東話嘅基本工先,同到佢溝通,先可以教其他野。

我姪女當年又係姐姐湊,四歲前唔肯講野,四歲後突然講返晒,宜家十幾歲了,非常健談,仲入到band1學校,所以我都覺得又中又英有啲影響!

Listen, Speak, Read and Write is the proper sequence.
I prefer to use mother tongue to talk to kids because you have more vocab.
At the same time, expose her in other lang (e.g. music and TV) to give her foundation.

Annbaat 發表於 14-4-28 03:08
阿女二歲半還是只講單字,甚少講出句子,連自己名字都只講最後一個字。語言發展明顯大落後。目前已讀n班, ...

....

我個仔快3歳了,都排緊期做檢查。又係英語姐姐照顧,晚上見到我們,多數會同佢講返英文,但他會見到我同老公和其他人溝通是中文。不知道有冇影響?但我們用英文說的指令,的確會比中文的快!上緊N班都會是又中又英的國際班另外,想請問下,言語治療會如何做呢?如何可以幫到他呢?

其實我係又中又英,對我2歳7個月的仔仔沒問題,我地係讀一間中英文幼稚園,每一班有個net的老師和兩個香港的老師上堂每日有一個半鐘英文堂全外籍老師,而屋企有個賓賓姐姐用英文溝通,但佢都可以講廣東話成句句子和英文句子,例子: give me water please,wait for me or 爸爸去反斗城買車車,我想去波波池等等。其實每個BB的發展有快有慢,所以不用擔心。

繼續上言語堂,多點用廣東話跟小朋友傾計, 佢地不斷聽,其實已經吸收緊,不過唔肯講住。我仔仔,2歲4個月先講單字, 2個月後已經講3詞組, 真係2個月就進步好多。另外,我朋友,男,佢讀書讀到入牛津法律系, 佢細個4歲先開口,佢都叫我唔駛擔心, 小朋友未發力啫。

原帖由 Annbaat 於 14-04-28 發表
阿女二歲半還是只講單字,甚少講出句子,連自己名字都只講最後一個字。語言發展明顯大落後。目前已讀n班, ...
我仔同你女一樣大 都係講說話差d 我仔好小自發性講野。

過了一個月,有點進步了。雖然說話仍不多,但阿囡看到美的東西,也會自發地說"好靚呀!"另外,亦開始諗書,三句中文短句讀得很清楚(只會讀一篇)。雖然只是少進步,但已經很開心,她班主任說最少她學習態度積極。真的要多謝大家鼓勵。

聽說語言發展慢絕不等同智力較弱。相反往往是資優生呢!

樓主,我囡宜家2歳3個月,平時菲姐姐湊,宜家仍係单字,好偶然先有join word.想問下樓主個囡情況如何?
‹ 上一主題|下一主題