用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問入住澳洲寄宿中學注意事項
樓主: rap
go

請問入住澳洲寄宿中學注意事項 [複製鏈接]

回覆 chmama327 的帖子

知道,吾該哂!!我兒舊年開始已抗拒用字典及快譯通(之前用開)等。因他用電话代替唒,雖然不好,但他巳習慣了。無奈!
本來想帶notebook過去,因他校電子書及網上教學,沒有课本及必须租借學校的laptop上堂因已下載了所有教學才料。校方說不需要带notebook or lap top.因可能有抵觸不能全部下載。所以他只帶2部電話過去。校方在上堂,做工課及温習時段提供有限度wifi及internet service。

請問由香港到澳洲開學,需吾需要買旅遊保險,如不需要,他的行李及行程有甚麽保險可保障?可買呢?

你地好,
小兒會在10月過Adelaide讀Year 8, Term 4. (這個月純綷比佢適應環境)
Agent 話可在7月左右才開始做Visa
10月我和老公會陪佢過去

由上年起有這個決定開始,已經忍唔住不定期喊,我同自己講為佢好,我要放手。但不竟對住佢已經13多個年頭,每日有講有笑有份享,一時三刻好迷失,好失落。一邊擔心佢在那邊適應問題,二來是第一次讀男校,怕會比人蝦等。
但係佢面前我又要做個Positive 媽媽。希望一切順利,我能控制好自己情緒。祈望仔仔能盡快溶入當地生活,愉快學習成長。

其實有冇特別原因點解咁早俾細路過澳洲讀書, 會唔會15, 16歲定性啲先過去好啲呢?

回覆 achow 的帖子

Hi achow,你兒去澳洲的東西凖備唒未?其實我們做家長在這段時期,真的很難捱。一方面在面對孩子要堅強及正面,但另方面自己就十萬個吾拾得。而內心就常對自己說放手、放心及放下。每天都週旋係內心挣扎,十分難頂。尢其在呢二,三個月更甚是!!現在唯一支柱是明天會更好。天下父母心,共勉之。

Karenauyeun-我相信每個孩子係父母心目中永遠都是一個長唔大概小孩,所以無論幾多歲父母都係唔放心。我想早點去,愈細愈早適應,愈易溶入當地文化。

rap: 好似乜都未準備,唔知有乜好準備,每日諗到乜就做乜。
因為第一年,所以一有break 我就會比佢返港,等佢易喲習慣。謝你的開解。

我大仔在melbourne读了半年year 8.以我經驗應早d去適應,因澳洲year12的公開试不是易考,要早d準備打好基礎。

回覆 achow 的帖子

Hi achow and rap, 我早排每朝一瞓醒唸到個仔就黎不會時常在身邊就成個人好down, 係人都睇得出我好愁,又冇胃口食野。後來發覺再係咁落去恐怕會屈到病,同朋友傾下會舒服些,同埋對自己講事到如今要輕鬆面對,阿仔又會初初兩個月就放假返香港,加上若果他在那邊讀得開心和開始識得獨立,其實我應該開心至真。相信大家一直都放了很多時間和心血在子女身上,一時間沒有他們在身邊,真的有d空虛,但希望我們做媽咪的都要好好愛啺自己,條路重好長,我地要一路和子女同行。唯有同自己講,船到橋頭自然直,不必再擔心想得太多。

Thx chmama 327. Yes everything will be Ok and I am sure he will be more happy in Australia.

剛剛同小兒放暑假旅遊回來,盡情玩樂,—切牽掛都忘記。現可以迎接7月中出發啦!另小兒已開始投入澳洲文化,在旅行期間世界杯竞然追看澳洲隊賽果,又上網查球員資料,做足功課。睇來我相信他會很快投入澳洲生活。免卻擔心。

回覆 rap 的帖子

我個仔都話近排特別留意d人講澳洲的事,看來他們都期待著新學校生活。我們就keep住d正能量去支持佢地啦!

Hi chmama327, 看來我們的小朋友比我們大人成熟,已懂得甚樣去適應新文化及生活,於接受挑戰,不退縮。我們應信任他們,不應再無謂的憂心啊!

回覆 rap 的帖子

rap, 除了學校的醫療保險,你買了其他保險未?我就買左一個海外留學保,如需要可PM資料給你。

Chmama327: 除了指定的學校保險有買,海外留學保險沒有買,但在香港有買住院及現金保因包在family名下,我問過保險agent ,他說全球性可保障。另有買今次單程旅遊保(包三天),因行李多又要機,怕有閃失。你有買海外留學保險,煩請你pm我一些資料,等我參考。謝謝。

回覆 rap 的帖子

rap, 我已PM資料給你

Thank you Chmama327.等我硏究下先。你好似仲有兩星期就出發,祝你一家人一路順風,事事順利。囝囝開開心心迎接新的校園生活。

回覆 rap 的帖子

Thank you rap! 係呀,再過兩個多星期我們就出發了,今日開始pack喼,因買埋羽絨被和枕頭過去,要三個大喼至夠。我亦祝你們一切順利,囝囝開心愉快地亨受新的學校生活

Hi chmama327,  今天agent 提我要埋針咭資料過去,因學校需要防疫針纪錄及打過甚麽針等等。吾知你那邊是否需要,不過打埋過去穩陣D。祝—路順風。

回覆 rap 的帖子

多謝提醒!提埋過去隱陣d !

回覆 rap 的帖子

Hi rap, 相信你已經返港,你兒子的情況好嗎?相信他一定好快已經融入學校生活。我兒子比我們預期適應得快,知道他在那裡愉快地學習和過著群體生活,我們離開的時候沒有多大傷感。
‹ 上一主題|下一主題