用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 家長抗霸權 守護德怡 集會上千人哭 (動新聞) ...
go

家長抗霸權 守護德怡 集會上千人哭 (動新聞)

教師家長保幼園抗霸權 
守護孩子守護德怡 集會上千人哭了

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20140409/18683913

今朝睇動新聞睇到喊, 覺得一班家長同小朋友好無辜, 好可憐, 本來可以响一個環境咁好的學校入面讀書, 突然唔知去向, 可憐的一班小朋友仲要唔知發生咩事...

德怡家長加油!!!

heidya    發表於 14-4-9 17:44

回憶起兩年前嶺南幼稚園/小學所發生既事,希望德怡最少都可以爭取多一年時間,好等家長可以有更多時間去準備。
我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠

E勁無良LAW, ATNEXT會大寫特寫,將小朋友權利同地產霸權權衡同掛鈞,反而 on.cc 就側側搏,一單咁大GE新聞居然輕描淡寫

李生一家影響埋傳媒寫的角度~~~

CINDY瑩你動機可在?
http://the-sun.on.cc/cnt/main/20140408/index.html
昨日係得on.cc 係頭條!
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20140409/00407_020.html
今日繼續有報到..

Patpatmom 發表於 14-4-9 08:56
回憶起兩年前嶺南幼稚園/小學所發生既事,希望德怡最少都可以爭取多一年時間,好等家長可以有更多時間去準 ...

發生d咩事??請分享

純粹請教,德怡出名D定英藝出名D?

kwokbobo 發表於 14-4-9 17:29
發生d咩事??請分享

約兩年前,學校於 6 月發通告比家長,告知下一個學年 (即 9 月) 需要搬遷,但當其時仲未揾到新校舍,通告仲話如果揾唔到新校舍有可能要停辦,你話幾荒謬?

最後家長們開大會,揾律師揾議員幫手,係原址繼續讀多一年,然後幼稚園由灣仔搬去小西灣,但小學部就暫時停辦。

最初校董會無說明搬遷原因,見家長們步步進迫後就話校舍有僭建,但家長揾政府部門睇過係無問題的。最後學校就話會重建校舍,於 2017 年再投入服務。

而當時家長們之所以迴響極大,係因為當時校董會主席剛剛換咗人,而哩位主席亦係某地產集團主席,係沒有解釋前因後果而謬然決定搬遷計劃甚至停辦,難免引人懷疑。
我並不需要看到你現在跑得有多快,只寄望看到你日後跑得有多遠

回覆:家長抗霸權 守護德怡 集會上千人哭 (動新聞)

其實呢件事對其他德宝教育机構的幼稚園有無影響?

醒目開學勳章

引用:純粹請教,德怡出名D定英藝出名D?

原帖由 alfredw88 於 14-04-09 發表
純粹請教,德怡出名D定英藝出名D?
天水圍得2間牟利機構,一間德怡,一間英藝,
英藝近年個朵越做越差,變相令德怡感覺好左,我只能說德怡池中無魚蝦為大,德怡最好既就係個校舍,某D老師都好好,姐姐又好,但流失率都高,

牟利機構黎講佢算ok,但管理層就……唔好妄想佢真係咁為學生同老師著想

我幫襯過英藝同德怡,一方面我支持德怡原址辦學,另一方面見到管理層被歌頌我就覺得好嘔心