用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小學成績
go

小學成績 [複製鏈接]

有冇例子初小成績係中游, 到高小時會特飛猛進呀?? 成日覺得讀書好似起樓咁, 初小時唔叻, 之後亦唔會好好!!undefined我呢個想法啱嗎?

0    0    0    0

萬丈高樓平地起, good foundation 好 緊 要,  亦 不 是 短 時間 做 到,  但 亦有cases 只要 努力,  凡事 亦有 可能

學校行精英制,一年級已把學生分別出,打擊了孩子信心,非常殘酷的政策。作為父母,千萬不要在初小已經把孩子定位,只要懐着信心,用心培育小朋友,將來必有無限的可能性。

王家爸爸  P1咁早?    發表於 14-4-4 09:22
nieualma  唔明點解咁早就精英制  發表於 14-4-4 09:00

回覆:小學成績

小時候打好基礎,長大後失敗機率自然小,不過每個人對基礎標準很不同。我喜歡適當有道,不會迫小朋友小一唸乘數表,小二要背誦各英文動詞時態,讓小朋友快樂學習。我很遲才起跑,好彩跑得快,但我不鼓勵玩火。不過我總覺以前小朋友比較快樂。

hingning  說得好  發表於 14-4-4 09:19

有,少數,因為初小內容少,同學細心+記性好根本唔使點温都有好成績,有啲小朋友唔細心家長對初小嘅成績要求唔高,到四年班會重新洗牌,五六年班洗得仲勁。因為這時家長會谷,小朋友會緊張成績,題目又需要轉彎自然有上落。

有,我個仔1到3年級考中間近乎中下,但小四時遇到好老師,建立到自信心,繼而到呈分試,自己識緊張,托賴而家小六,今學期至今可在級考7~12名

gigi1020    發表於 14-4-7 15:18
囝囝mama    發表於 14-4-6 22:48
jc2009  very good  發表於 14-4-4 12:09
哈利媽  我都希望自己嘅小朋友係咁呀....  發表於 14-4-4 09:11
nieualma    發表於 14-4-4 09:00

回覆:小學成績

引用:有,我個仔1到3年級考中間近乎中下,但小四

唉.... 我哋就係小朋友係大意型+家長係放鬆型嘅case, 我成日想小朋友開心啲, 所以平日冇咩溫習, 只係測考前2-3個weekend同佢溫吓, 其實出嚟嘅成績以我嘅標準都算可以, 但係以佢學校嘅標準算係中中至中下, 同小朋友講咗最後一次考試要努力啲啦....mouth:" />  其實我都唔係好了解自己個小朋友係咩類型, 一時佢又好明白好緊張成績, 知道讀書係佢嘅責任, 不過有時又會話我唔叻嘅係咁啦, 我哋提升佢又唔鍾意聽, 其實佢又細至大我哋都有讚賞同管教得嚴 (我一向注重紀律多過成績) , 唔知會唔會係自己平日長氣話得佢太多呢

其實其他小學初小平均分8x係咪都係中中至中下???

little_yolky  我校係中上。  發表於 14-4-25 17:25
王家爸爸  間間學校唔同,好難比較。  發表於 14-4-4 09:20

引用:其實其他小學初小平均分8x係咪都係中中至中

原帖由 哈利媽 於 14-04-04 發表
我小朋友情況同你差不多!平均分8x學校黎講屬中下

應該係. 我仔小一,數學第一次測驗太粗心大意90分已經排80/150. 到考試95分也只升了30位. 如果是80幾分應是中下了.

enidchiu 發表於 14-4-3 23:34
學校行精英制,一年級已把學生分別出,打擊了孩子信心,非常殘酷的政策。作為父母,千萬不要在初小已經把孩 ...
真的好多學校小一就要分班。我強烈反對!!!

assa  男仔係輸蝕D  發表於 14-4-4 17:54
王家爸爸  好多男生到高小仍未發力,就要分班   發表於 14-4-4 15:42

平均分8X响初小係中中唔奇,因初小時好多家長認為程度算淺都會摧谷小朋友,所以平均分九字亦會多,當到高小時就未必係,要睇份卷考得深唔深同學校情況,整體同學成績,好難一概而論,8X可能已經唔錯。

醒目開學勳章 貢獻勳章

哈利媽 發表於 14-4-4 09:05
[size=15.555556297302246px](我一向注重紀律多過成績)
你要記住呢樣!一個人嘅成功,唔係睇佢學術成績架!
當然,作為家長,我地想小朋友讀到書,第時揾份賣學識嘅工

加油呀!
恐龍家

我在大學見噃不少小學時成績平平無奇,甚至屬中下游的舊同學。不要放棄,更不要讓殘酷的教育制度打擊孩子的信心,中學以後變數非常大。

引用:有,我個仔1到3年級考中間近乎中下,但小四

原帖由 kayeetoby 於 14-04-04 發表
有,我個仔1到3年級考中間近乎中下,但小四時遇到好老師,建立到自信心,繼而到呈分試,自己識緊張,托賴而 ...
遇到好老師,真系好好架。我囡都有好幾個。

‹ 上一主題|下一主題