用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 help ----------數學極差, 有得救嗎?
樓主: 1234554321
go

help ----------數學極差, 有得救嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+skkeung+於+14-04-03+發表我

原帖由 IloveJJ 於 14-04-08 發表
你沒理她嗎?怎樣不理?是她做功課,不識,你也不理?還是她不懂,你教她,她再不懂,你又教她,但沒有額外 ...
問得好!沒有補習、沒有練習!當然試教她,但她不明!我相信做十次、二十次……,一定識!但没有這樣做!讓她考試低分!奇怪,現小三唔講都明之前唔識的題目!

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-04-08+發表你

原帖由 skkeung 於 14-04-08 發表
問得好!沒有補習、沒有練習!當然試教她,但她不明!我相信做十次、二十次……,一定識!但没有這樣做!讓 ...
我個P2, 數底好弱,有上數學班,自己再買練習教。用盡畢生功力,出盡渾身解數,用唔同方法解說了廿三十次,她也是唔明點做……

carchu12  我同你一樣  發表於 14-4-8 17:29

大家可以試下用蒙特梭利既數學教具去幫助學數, 教具可以將一d抽象概念數體化, 會容易d理解

1234554321 發表於 14-4-3 13:17
- 解釋又解釋............都是白費
- 解釋 ok  ........一陣子在做................什麼都忘記了....... ...

我囡一、二年級次次【不合級】, 直到六年級第一名。

秘訣 :

(1) nds  有很多有趣味的加減乘除, 一、二年級每天早上等校車時給她玩。

(2) 放學要數學補充練習, 要做深的思維題, 坊間有幾本十分好的, 專做思維 及有些專講錯誤題 (500條錯誤題)

(3) 淺的就不用做, 不要浪費時間。

希望以上幫到你啦。

SaiKungC9  請問咩係nds?  發表於 14-4-9 16:48
HaYi  好提議!  發表於 14-4-9 12:29

回覆 carchu12 的帖子

是的, 學林出版,

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+14-04-08+發表你

引用:我有次去亞仔學校聽講坐,+佢地的數學科主任

Lily2003 發表於 14-4-8 15:14
請問可否推介(2)一、兩本? 謝!

回覆:help ----------數學極差, 有得救嗎

正反比加減數。我都教到嘔血。終於解左結。
首先背口訣:多加少減。

然後分出邊個多邊個少。多加少減。再唔識:
妹妹有波45隻,妹妹比哥哥少15隻,哥哥有多少隻?將揞住,就睇得出係妹妹少,推斷到哥哥多,所以係加。聽落好似有啲覆雜,但試多兩次就會明。
然後隔曰練習,會好多。

引用:Quote:1234554321+發表於+14-4-3+13:17+-+

原帖由 jojoplanet 於 14-04-04 發表
我個仔都係嚇死人..個時小一學減數例如文字題: 我有8粒糖弟弟有12粒弟弟比找多幾多粒, 開頭佢會寫8-12, 咁 ...
Me 2!

回覆:help ----------數學極差, 有得救嗎

其實, 從小在外面上數學班, 有幫助嗎!? 如公文數, 學林, eye math...
還是, 待他們不懂時才開始補…

其實有時真係, 小朋友未到個處就點教都唔會明, 縱然講完佢識, 轉頭或明天就會忘記晒. 好像我仔初小. 仔仔學校係教快半個學期, 小一第一次92分, 之後到小五都未試過取9字頭. 有時仲得6x分. 點講點教都唔明. 真係會激死. 有o的題目summer 前學, 完全唔識做, 但放完個summer , 一開學教返又識, 都唔太明.
到小三, 全科9x, 唯讀數學6x. 仔仔自己開始怕數, 無信心, 都大件事.
唯有試返數研. 每日做o的, 慢慢有進步的. 老師上堂會教, 又跟貼學校課程, 相比會好好多. 由小三下學期開始學. 直到現在小六. 估唔到, 終於到小五呈分開始見穩定. 信心就自己大了很多. 估唔到小學生涯, 數最高分係小六(95).
所以真係唔急得, 最重要唔係嚇親佢, 一無佐信心就好難攪.

其實好多初小的學生, 都有以上各位mami 的情況. 大家多o的支持他們就一定可以進步

引用:Quote:1234554321+發表於+14-4-3+13:17+-+

原帖由 Lily2003 於 14-04-08 發表
可否推介英數數學作業?

回覆 skkeung 的帖子

點樣直線, 可否詳細說明, thx
我都想學下野, 將來點教囡囡
新人進場

引用:回覆+skkeung+的帖子 點樣直線,+可否詳細

原帖由 kennyrita 於 14-04-16 發表

點樣直線, 可否詳細說明, thx
直線代表某一數量!多、少那條較長/短!市面上練習,補習社也用此方法!例如學林!

是否即係 數量是20 , 就畫20cm 長度, 10 就畫10cm 長度, 比佢地自己作出比較???
新人進場

引用:回覆+skkeung+的帖子 是否即係+數量是20+,

原帖由 kennyrita 於 14-04-16 發表

是否即係 數量是20 , 就畫20cm 長度, 10 就畫10cm 長度, 比佢地自己作出比較??? ...
是!但不用cm咁準確,大約已可!

do-re-me 發表於 14-4-16 09:12
可否推介英數數學作業?

坊間太多太多了, 不能一一盡錄。

(1) 500條錯誤
(2) 學林
(3) 樂思的高思維
(4) ......

你要自己去睇睇, 選擇配合你的。
‹ 上一主題|下一主題