用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 經歷濃縮-由消化唔好到影響個腦
go

[過動] 經歷濃縮-由消化唔好到影響個腦

我將三年的經歷濃縮

我個仔出世開始食日本奶粉,因為消化唔好,所以轉豆奶,後來大約我覺個仔太瘦,所以轉飲羊奶,就出事

一位西醫(係第一城)話 "由於消化唔好,令其中的東西轉化成一種類似嗎啡物質,我個仔變成中左毒癮"
當時阿仔時時要飲奶,唔比佢飲,佢就向我拳打腳踢.

果位西醫要驗屎check有沒有惡菌及驗血, d屎及血要外國驗,結果有菌。西醫要阿仔食殺菌藥及食乳酸菌及Fish oil (其實西醫開西藥同時又開supplement)

我問西醫阿仔係唔係有candida(念珠菌-唔係女士的專利), 西醫話“係”。西醫話"再唔醫阿仔補唔住個腦"
西醫話要食Gulten Free食物,介紹左隻水解蛋白質奶粉(似灰水味)

當時阿仔經常便秘,要用甘油泵, 西醫越醫越便秘
最後老婆聽我講,帶阿仔去睇自然療法,結果 有d重金屬係身內
自然療法醫生介紹食左d 營養粉,酵素(幫助消化),乳酸菌,Fish oil及維他命B雜 及Gluten Free 食物
(補充:自然療法醫生話牛奶是促進癌病)

食左幾個月後, 阿仔正常番, 可以食d 蛋及gulten 食物

其實當時兩歲時,我異常活躍,喜歡爬同“琴高”,肚好唔係飽但脹住(似埃塞俄比亞的人)

根據西醫講,條腸有d細孔由於candida菌會生根鑽穿條腸,有d未完全消化的食物穿過條腸偶到白血球,白血球以為係外來物進行攻擊,所以個肚好唔係飽但脹住(發炎)跟住間接影響個腦
  (消化問題==>食物敏感==>免疫系統問題==>影響個腦
所以我覺得先攪好條腸(不是殺菌,而是生態平衡),我每日堅持比阿仔食乳酸菌 (唔係XX多),少接觸牛奶

在網上有很多詞語互相有關係,可能比到大家一些線索及資料
念珠菌candida, leaky gut, Brain Fog, autism, 便秘,acidophilus, 乳酸菌, Fish oil, gulten free, GFCF....mercury, vaccine 疫苗

回覆:經歷濃縮-由消化唔好到影響個腦

即係飲咩奶都唔好??

回覆:a_for_apple 的帖子

我估人奶係最理想。
同牛奶比較, 豆奶對我個仔少d敏感

回覆:經歷濃縮-由消化唔好到影響個腦

哪位醫生?

回覆:max00mini 的帖子

西醫 定 自然療法醫生?

引用:西醫+定+自然療法醫生? +

原帖由 gabthomas 於 14-04-01 發表
西醫 定 自然療法醫生?
兩位,pls

可否 PM西醫 和 自然療法醫生
THX

回覆 gabthomas 的帖子

請問乳酸菌是自已係街外買還是要看醫生才可以買呢?

回覆:samanthayip124 的帖子

益生菌可以係街買,牌子就上網了解下邊隻適合

回覆 gabthomas 的帖子

thanks

可介紹那隻益生菌嗎 ?

引用:我將三年的經歷濃縮我個仔出世開始食日本奶

原帖由 gabthomas 於 14-03-31 發表
我將三年的經歷濃縮

我個仔出世開始食日本奶粉,因為消化唔好,所以轉豆奶,後來大約我覺個仔太瘦,所以 ...
可介紹pm你小朋友睇自然療法的醫生?

Me too!
可介紹pm你小朋友睇自然療法的醫生?

Please also PM me that 西醫講,條腸有d細孔由於candida菌會生根鑽穿條腸.  Thanks!

回覆:gabthomas 的帖子

請問最後搞左幾耐先平衡到?其間有沒有做其他治療?腸臟有孔可以點醫?介口是否要長期?

請問最後搞左幾耐先平衡到?其間有沒有做其他治療?腸臟有孔可以點醫?介口是否要長期?

可否pm我兩位醫生的資料及收費?萬分感謝!

plz pm thx

回覆:rocket 的帖子

平衡條腸, 用活性乳酸菌 (並不是酸奶或益力Do 個類) 隻活性乳酸菌落到條腸仲未死先得,當無咗的candida,  d細洞會修復, 當然食d有 omega 3產品, 或 一隻叫 GI sustain ,我覺得唔錯