用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 請問SPCC係咪龍校?
go

請問SPCC係咪龍校?

小學部同學係咪全數可以升中學部?

freeman108  直資  發表於 14-4-11 18:15

引用:小學部同學係咪全數可以升中學部?

原帖由 VKwan 於 14-03-29 發表
小學部同學係咪全數可以升中學部?
根據呢度,係

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

醒目開學勳章 王國長老

直資就算叫一條龍都唔一定收晒架

回覆 Charlotte_mom 的帖子

今年註册日嘅Info Seminar提到 中學有七班, S1大概4班係附屬小學,約110 位,

引用:Quote:原帖由+VKwan+於+14-03-29+發表小學

原帖由 ac917 於 14-03-29 發表
根據呢度,係
其實點放相㗎?

引用:Quote:原帖由+ac917+於+14-03-29+發表根據

原帖由 LL222 於 14-04-01 發表
其實點放相㗎?
你按回覆或引用就會見到個camera

引用:Quote:原帖由+LL222+於+14-04-01+發表其實

原帖由 ac917 於 14-04-01 發表
你按回覆或引用就會見到個camera
係播,新功能嚟?

引用:Quote:原帖由+ac917+於+14-04-01+發表你按

原帖由 LL222 於 14-04-01 發表
係播,新功能嚟?
出app已經有

引用:直資就算叫一條龍都唔一定收晒架

原帖由 Charlotte_mom 於 14-03-31 發表
直資就算叫一條龍都唔一定收晒架
咁架咩?!唔犯規架咩?

醒目開學勳章 王國長老

請小心留意字眼
http://www.chsc.hk/psp2013/chi/explanatory-notes-page-4.php

11. 【「一條龍」學校】
採用「一條龍」辦學模式的官立或資助中學和小學,擁有相同的教育理想,並致力加強中、小學教育的連貫性。「一條龍」中學有足夠的中一學位,全數取錄所屬小學的小六畢業生,並會預留部分學位供其他小學的學生,循中學學位分配辦法下的自行分配學位或統一派位的途徑申請入讀。「一條龍」學校的小六學生,可以選擇直接升讀連繫中學。如學生申請跨網派位、非參加派位直資中學的中一學位或參加派位中學的自行分配學位,或參加統一派位,他們將不能保留直升連繫中學的權利。就直資和私立學校「一條龍」辦學的具體安排,家長須直接向有關學校查詢。

直資同私立點攪一條龍, 係自行決定的, 唔一定要100%收晒自己小六學生

回覆:請問SPCC係咪龍校?

咁DBSPD 是不是收唔哂?

我個普通話老師有好多DBSPD學生的,佢同我講唔會全部収,所以好多父母在淆底,好大壓力爭上中學

引用:咁DBSPD+是不是收唔哂? 我個普通話老師有

原帖由 CM0804 於 14-04-10 發表
咁DBSPD 是不是收唔哂?

我個普通話老師有好多DBSPD學生的,佢同我講唔會全部収,所以好多父母在淆底,好 ...
DBSPD只要科科合格,一定可以直升,過往幾年都是100%。再者,小學150人,中學240人,點解收唔哂。

津貼反而收唔晒,因為怕落車,所以多數收七成!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我孩子剛從 DBSPD 升上中一,他所有同學都可以直升。我不能肯定所有同學都是科科合格,或者至少中英數合格。或者說,校方口頭上可能比較嚴厲,執行起來則比較寬鬆。

Disclaimer: 我只是一名普通家長,和大家分享我觀察所得。假如有同學不幸不能直升,請不要來找我晦氣。

回覆:ANChan59 的帖子

我都咁樣同老師講,佢好堅持話係事實,仲話我太天真。

引用:我都咁樣同老師講,佢好堅持話係事實,仲話

原帖由 CM0804 於 14-04-11 發表
我都咁樣同老師講,佢好堅持話係事實,仲話我太天真。
邊間學校?

老師都好矛盾,又要扮到有教無䫋,又要唔落車,避免收生不足,只可以掊住良心。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Charlotte_mom 發表於 14-4-2 10:03
請小心留意字眼
http://www.chsc.hk/psp2013/chi/explanatory-notes-page-4.php
.........直資同私立點攪一條龍, 係自行決定的, 唔一定要100%收晒自己小六學生
就係最近有朋友實牙實齒話親戚個spcc小六仔有撲學校中,話中學唔會收返,我唔信有咁既事至上來問人!

回覆 VKwan 的帖子

如果係有主科唔合格, 或者操行問題, 我覺得唔收番係一D都唔出奇喎.
咁有冇講點解唔收先?

"實牙實齒"唔代表一定係事實或者事實既全部, 你睇我哋個特首就知啦
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+VKwan+的帖子 如果係有主科唔合格,+

原帖由 hkpapa852 於 14-04-11 發表
回覆 VKwan 的帖子

如果係有主科唔合格, 或者操行問題, 我覺得唔收番係一D都唔出奇喎.
實牙實齒話唔會收返但冇講原因喎。我直覺認為一條龍的意思即是一定會收,冇諗過會有唔收的case,所以咪問下人。咁如果因為有唔合格而唔收,咁同LS馬利諾呢種直屬學校又有咩分別?

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+14-04-11+發表

原帖由 VKwan 於 14-04-11 發表
實牙實齒話唔會收返但冇講原因喎。我直覺認為一條龍的意思即是一定會收,冇諗過會有唔收的case,所以咪問下人 ...
咁我覺得免費直屬真是最抵讀

醒目開學勳章 王國長老

直屬的話, 制度問題, 幾時都要同外面爭, 睇過瑪利曼分享, 約8成(當然幾多上到都要睇下學校幾多人爭, 小6生又有幾強)
抵就當然抵啦, 免費WOR
一條龍津小就要100%收晒小6生, 當然學校亦要求學生有咁上下水平至可以平穩讀到小6畢業啦
一條龍直資就自己規定, 中英數合格又得, 中英數有90分至收又得, 中英數都唔駛合格又得, 咩叫好? 收得太濫最後公開試唔好睇, 家長又唔鐘意, 校長都有壓力, 收得太嚴, 家長又話搵笨交左咁多年學費教唔好而家高不成低不就