用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 恒齒撞"賓"左"!
go

恒齒撞"賓"左"!

小二学生恒齒撞"賓"左隻門囗,点算好?有冇得補救?

回覆:marrowcream 的帖子

Sorry,打錯字,係門牙!

小兒兩個月前都是撞賓左隻門牙, 你有無執返撞左出來果D, 如果無碎, 明天打去牙科保健, 你可睇急証, 如果可以佢會幫你痴返佢, 我亞仔就痴唔到, 咁佢地就幫佢補返, 不過, 以後要小心D

回覆:大件仔 的帖子

謝謝回覆!冇拾返呀,因係回家後才发現崩左!請問你仔仔補牙時有冇全身麻醉?

補牙不會痳醉, 完全唔痛, 亞仔話(一樣P2)只是撐大個口好累, 約1個鍾就OK, 整完同之前一樣靚仔

王家爸爸  好勇敢!   發表於 14-3-29 14:33

醒目開學勳章

回覆:恒齒撞"賓"左"!

我仔都試過,但不嚴重,無左小小,我帶佢看私家,牙醫幫佢照xray, 話牙腳無事,但牙就鬆左,即刻補不到,話大約一星期會自己生返實

到定期學童牙科報健,牙醫見到佢崩左,又照一次xray, 再腐confirm牙腳無事,問我補不補,因為果個位,補左都好易甩,還能越車,無左的位還會越大,呢點私家都同我講過,最後我決定不補,但牙醫就幫會磨返滑d牙

還有就是,不知係不係鬆過,我依家覺得佢兩隻門牙有小小向橫,不過我都打算幾年後同佢coolm牙,所以無理佢,而事實想理都理不到

如果功能上,牙醫話可補可唔補,都係補好啲。門牙要見人,高小/初中,要美觀!

引用:小二学生恒齒撞"賓"左隻門囗,点算好?有冇

原帖由 marrowcream 於 14-03-28 發表
小二学生恒齒撞"賓"左隻門囗,点算好?有冇得補救?
我細個都撞崩左門牙,初頭補左,但日子耐左又要補過,如是者到讀完中學,先整左牙套。
當時醫生話,我太細個了,牙齒會再生大d,唔建議牙套。

回覆:Mini-mummy 的帖子

多謝各位分享!最後我都帶左佢去補牙,美觀上冇問題,不過以後食野要提佢"鏡"佢!

介唔介意講,現家要幾錢?