用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 DELETE
樓主: 964000
go

DELETE [複製鏈接]

cheng4b 發表於 14-3-21 20:03
對於資優, 我有不同的想法, top 2%已被評優資優, 這些資優生裏頭, 大部份其實都只是稍為聰明而已, 家長們從 ...
對,阿仔雖然每年都考全級頭,我經常提他,媽媽欣賞你的學習態度,如上堂用心和一早準備考試等,從來不因為他是資優而讚他。

王家爸爸    發表於 14-3-29 16:40
小曳人    發表於 14-3-22 19:55

Anniemun 發表於 14-3-21 23:12
對,阿仔雖然每年都考全級頭,我經常提他,媽媽欣賞你的學習態度,如上堂用心和一早準備考試等,從來不因為 ...
Well done  
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

cheng4b 發表於 14-3-21 20:03
對於資優, 我有不同的想法, top 2%已被評優資優, 這些資優生裏頭, 大部份其實都只是稍為聰明而已, 家長們從 ...

我仲系心理調節中……唉!EQ 低,慘! 呀仔似我

早兩日我就同社工講,另願佢系有點小聰明,情緒智商高番 D 囉!!

又唔知 特優即系乜,應唔應該再知多 d 呢?還是見步行步!

媽咪 發表於 14-3-22 12:02
我仲系心理調節中……唉!EQ 低,慘! 呀仔似我

早兩日我就同社工講,另願佢系有點小聰明,情緒智商高番 D ...
小朋友是自己的,沒有話可揀乜揀物,他們有不足的地方,家長應協助,不是抱怨,試想像,如自己也覺得煩,你認為其他人應怎樣待他呢?EQ 不足,可以給他們報一些相關課程。

cheng4b 發表於 14-3-22 14:07
我曾有足足六年時間, 接觸許多的資優生及其家長們 (我這裏談的只談學業上資優, 那些音樂藝術又或其他方面的 ...

贊同,實在有太多家長覺得小朋友係資優,什麼兩三歲就check iq ,跟著就抱怨冇支援,認為學校應把最好的都給他們的孩子。其實,如學校是有資優教育組的話,一定有專業知識來識別同學出來的。如同學真有資優特質,不怕沒被發掘,反而經常提着小朋友有幾叻,又或post D相出來要其他人認同小朋友有某方面點勁,惹人反感。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Anniemun 發表於 14-3-22 15:20
贊同,實在有太多家長覺得小朋友係資優,什麼兩三歲就check iq ,跟著就抱怨冇支援,認為學校應把最好的都 ...
資優教育,香港可以話係落後,的確係無乜支援,有d浪費人才!
但只要面對現實,無就係無,我認命。到學校做少少嘢,我已經好開心/感激!
恐龍家

小曳人 發表於 14-3-22 19:54
資優教育,香港可以話係落後,的確係無乜支援,有d浪費人才!
但只要面對現實,無就係無,我認命。到學校 ...

同意,資優教育比其他地方落後,記得大約7年前,HKAGE初辨,有幸聽湯敏思博士的講座,記得當時有位家長當眾說她3個孩子也是資優,細仔仲加有亞氏,她歇斯底里的情緒,我還有印象。當年學苑只收中學學員,其實好多家長也不知,她們已有辨課程給小學生了,不過不是公開的,是經學校推薦,還要面試,小兒當年已有機會上課程了,學苑在上年也開始收小學學員,相比中大要幾千元一個course ,HKAGE是免費的,資優教育在香港,也算是有小小進步了。

跟各位前輩交流,真得益不淺!

我會試著平衡心態,無論以後如何,都正面面對。

Anniemun  加油!  發表於 14-3-25 00:01

回覆:其實資優成長後做咩多?

點解我咁黑 發表於 14-3-26 11:09
我家姐130+
政府普通AO一名,由細到大深得我媽愛鍚,年年考第一,拿奬學金入港大,但次次拍拖都唔長,40歳 ...
晒冷!

朋友資優……好像人肉電腦……process info 超快……非常快和透徹analysis 因佢logical thinking好……學打麻雀(廣東)半小時搞掂……未夠4圈已贏$$…………再打台灣的……學一陣又贏

引用:朋友資優……好像人肉電腦……process+info

原帖由 picture 於 14-03-26 發表
朋友資優……好像人肉電腦……process info 超快……非常快和透徹analysis 因佢logical thinking好……學打 ...
現職:  成功c9……

引用:Quote:點解我咁黑+發表於+14-3-26+11:09+我

原帖由 Anniemun 於 14-03-26 發表
晒冷!
請問你自己也是資優嗎?

引用:我家姐130+ 政府普通AO一名,由細到大深得

原帖由 點解我咁黑 於 14-03-26 發表
我家姐130+
政府普通AO一名,由細到大深得我媽愛鍚,年年考第一,拿奬學金入港大,但次次拍拖都唔長,40歳 ...
請問你自己也是資优嗎?通常兄弟姊妹一齊係。

點解我咁黑 發表於 14-3-26 11:09
我家姐130+

DDDDD

mamaflower 發表於 14-3-26 21:31
請問你自己也是資優嗎?
我是否資優真的有關係嗎? 試問音樂家的父母一定要是音樂家嗎? 我們這批資優家長,要做的,不是研究子女為什麼是資優,反而要和其他父母一樣,盡力培養已足夠了。

其實唔駛太神化資優人士我哋只係思考成長得快過身體,同其他人一樣,我哋各有際遇,同智商關係唔大。套句我老公說話,資優只係cpu快,但用嘅software先至重要。

王家爸爸    發表於 14-3-29 16:35

引用:其實唔駛太神化資優人士我哋只係思考成長得

原帖由 YolandaTam 於 14-03-29 發表
其實唔駛太神化資優人士我哋只係思考成長得快過身體,同其他人一樣,我哋各有際遇,同智商關係唔大 ...
很好的比喻!

俾1000個 Like 妳丈夫!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

YolandaTam 發表於 14-3-29 00:27
其實唔駛太神化資優人士我哋只係思考成長得快過身體,同其他人一樣,我哋各有際遇,同智商關係唔大 ...

‹ 上一主題|下一主題